Важен е пътят не целта!

„Чардафон“ пак с отбор в „А“ група

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/basket-sem-kostovi_940x706.jpg
Баскетболният „Чардафон-Орловец“ през предстоящия сезон пак ще има отбор в мъжката „А“ група. Това стана възможно благодарение на подписания вчера едногодишен договор за сътрудничество между габровския клуб и сформирания в началото на лятото „Черноморец 2014“. Според контракта двата клуба обединяват усилията си за финансово, организационно и спор
Баскетболният „Чардафон-Орловец“ през предстоящия сезон пак ще има отбор в мъжката „А“ група. Това стана възможно благодарение на подписания вчера едногодишен договор за сътрудничество между габровския клуб и сформирания в началото на лятото „Черноморец 2014“. Според контракта двата клуба обединяват усилията си за финансово, организационно и спортно-техническо обезпечаване на участието във втория баскетболен ешелон с общ отбор. Бургазлии поемат и сериозни ангажименти за спонсориране дейността на местната детско-юношеска школа.

„Чардафон ЧЦ 2014“ ще е името на тима, чийто първи мач ще е на 19 октомври. Жребият за първенството ще се тегли утре в София. Баскетболната „А“ група през предстоящия сезон ще е с 12 участника: „Академик“ (Благоевград), „Академик“ (Пловдив), ИУ (Варна), „Чавдар“ (Троян), ВМУ (Варна), „Шумен“, Видабаскет (Видин), Делфин (Бургас), „Чардафон ЧЦ 2014”, „Дунав“ (Русе), „Академик“ (София) – по същество това е младежкият отбор на „Лукойл-Академик“, и „Рилски спортист 2” (Самоков).

Старши треньор на обединения тим, който ще представя Габрово, е Владимир Искров, който водеше „Чардафон-Орловец“ през миналия сезон – 6-то място в „А“ група, бронзови медали от Младежката лига и сребърни от финалите на държавното първенство за юноши. Негов помощник също е познат на габровските любители на баскетбола. Теди Буков, заедно с Павел Калчев, спечели бронзови медали от финал „Б“ с кадетките на „Чардафон-Орловец“. Преди това той игра и в младежкия отбор на клуба. В състава е и миналогодишният център на габровския тим, 206-сантиметровият Иван Бонев. Контракт е подписал и бившият състезател на Габрово, атакуващият гард Георги Георгиев.

Връзката с „Черноморец 2014“ пък ще доведе две от звездите на българския баскетбол от близкото минало – семество Жанета и Димо Костови. Жанета Жельова-Костова е дългогодишен национален състезател, седемкратен шампион на страната - с родния „Монтана“ (5), както и с „Лукойл-Нефтохимик“(2). През 2000 година бе определена за състезател №1 в женския профил, тогава Любо Минчев бе на същата позиция при мъжете. Жанета е играла и в Габрово – в Експерименталния международен турнир за жени до 20 години през юли 1995 г., в който освен българския участваха националните отбори на Гърция, Франция, Португалия и Югославия. Треньор на националния отбор беше Любомир Борисов, а негов помощник – бронзовата медалистка от олимпийските игри в Монреал Гергина Скерлатова. Жанета пък по това време се състезаваше за родния „Фитинги“ (Монтана).

Димо Костов също е дългогодишен национален състезател. Възпитаник е на бургаската школа, но име прави като състезател на „Черно море“ - Варна, където играе заедно с настоящия президент на баскетболната федерация Георги Глушков под ръководството на легендарния Симеон Варчев. Известен е с твърдата си, безкомпромисна, но коректна игра в защита. Като треньор е водил женския отбор на „Лукойл-Нефтохимик“, както и мъжкия на „Черноморец“. От 2009-та допреди няколко месеца той бе и президент на „Черноморец“-Бургас, след раздялата с който, заедно със съпругата си, основава „Черноморец 2014“. Дъщеря му Зорница Костова пък е една от големите звезди на шампиона „Дунав 8806“ - Русе.

Амбицията на семейство Костови е още от следващия сезон да имат отбор на Националната баскетболна лига. Плановете им за развитие са осигурени финансово от швейцарската верига ресторанти „Weisser Wind”, който ще е основен спонсор и на „Чардафон ЧЦ 2014“.

.
Към началото