Важен е пътят не целта!

“Чардафон-Орловец“ - с отбор в НАЛБ

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Georgi Lazarov anfas.JPG
„Чардафон-Орловец“ ще се включи от есента със свой отбор в Националната аматьорска лига по баскетбол. Това реши на своето заседание в петък управителният съвет. Форумът бе ръководен от новоизбрания президент на клуба – Георги Лазаров, собственик на лидера на българския пазар за крепежни елементи „Марина“ ЕООД. Бе приет и отчетът за работата през с
„Чардафон-Орловец“ ще се включи от есента със свой отбор в Националната аматьорска лига по баскетбол. Това реши на своето заседание в петък управителният съвет. Форумът бе ръководен от новоизбрания президент на клуба – Георги Лазаров, собственик на лидера на българския пазар за крепежни елементи „Марина“ ЕООД. Бе приет и отчетът за работата през сезон 2014/2015 година, набелязана бе стратегията за развитие на баскетбола в Габрово през следващата година.

С оглед на финансовата криза в клуба, предизвикана от оттеглянето на основния спонсор - „Левски“ (София), работата през изминалите бе оценена като добра. Изпълнена е главната цел – съхраняване на детско-юношеската школа. Бе отчетено, че всички състезатели от разформирания мъжки отбор подписаха професионални договори, Александър Илиев стана шампион при юношите с „Лукойл Академик“, Кристиян Ставрев спечели колежанското първенство на Англия с „Майърскох Колидж“. Те двамата, заедно с Ерик Димитров и Евгени Хаджирусев, са част от младежкия национален отбор. Националка, но при девойките, е преотстъпената на „Левски“ Християна Тотева, лидер на същия тим при кадетките е Десислава Понева, също състезател на „Чардафон-Орловец“. Вицешампион при момичетата до 12 години стана Гергана Минчева, преотстъпена на „Черно море Одесос“ само за финалния турнир. Нейният връстник Теодор Николчев, подкрепил „Левски“, бе най-добрият сред „сините“ в мачовете за медалите и вероятно от есента ще се прехвърли в София.

Бе отчетено, че работата на привлечените специалисти Анита и Виктор Крушеви, както и на треньорите Павел Калчев, Галя Илиева, Дончо Дончев, Николай Вътков, Албена Гръблева, Евелина Пенкова, дава резултат и очакванията са още през предстоящия сезон това да си проличи в представянето на отборите при 12-14-годишните момичета и момчета.

Върхът на пирамидата пък ще бъде възстановен благодарение на сътрудничеството с НАБЛ. Идеята на габровеца Орлин Атанасов – за създаване на мъжки отбор от бивши баскетболисти от региона, бе подкрепена от вдъхновителя на лигата Марин Механджиев. Габрово ще стане един от центровете на НАЛБ, турнири от чийто шампионат да се провеждат в зала „Орловец“.

В Националната аматьорска лига по баскетбол засега участват 48 отбора, повечето от които са изградени от играчи, доказали се под двата коша. В последно време там фурор прави бившият гард на „Чардафон-Орлове“ Иван Ненчев, който за последно игра в Младежката лига за софийския „Ахил“. Ненката, който играе за „Кучетата от Младост“, наскоро направи първия в историята на НАЛБ куадрипъл-дабъл, който повтори в края на юни - 17 точки, 12 борби, 10 асистенции и 11 откраднати топки за по-малко от 18 минути на терена срещу „Джедай Мастърс“.

Треньор на аматьорския отбор на Габрово ще е Виктор Крушев, негов помощник – Николай Вътков. Тимът ще бъде представен в края на септември, когато ще бъде проведен тридневен турнир за Купата на Община Габрово „Христо Донков“. Организатори са Община Габрово, НАЛБ и БК „Чардафон-Орловец“. Ще участват осем отбора, Марин Механджиев гарантира и международно присъствие.

Желащите е се пробват в аматьорския мъжки тим на ЧАО, могат да се свържат с Виктор Крушев на тел. 0884633266, 0889 399-677. Всичко за Националната аматьорска лига по баскетбол може да намерите на адрес: www.nalb.bg.

Изпълнителният директор на БК „Чардафон-Орловец“ парира притесненията, че включването в НАЛБ може да доведе до обтягане на отношенията с БФ „Баскетбол“ заради скритото „съперничество“ между двете организации. „Целта е обща и е една – популяризиране на баскетбола. Когато имахме финансови възможности, участвахме в „А“ група и Младежка лига. Ако такива се появят, пак ще се включим. Националната аматьорска лига съвпада и с нашите виждания за разширяване на мрежата от отбори, които нееднократно сме споделяли и с Георги Глушков. Тя дава възможност за изява на играчи, които иначе биха приключили с баскетбола още на 18-19 години. Що се отнася до БФ „Баскетбол“, през предстоящия сезон ще картотекираме 8 или 10 отбора – това еднозначно показва нашето отношение.“

Към началото