Важен е пътят не целта!

Ясни са отборите за „Христо Донков“, идва и „Чавдар“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Snejina_Angelova_2013_2_335x446.JPG
Вече са ясни отборите, които ще участват в започващия в петък Турнир за Купата на Община Габрово „Христо Донков“. Традиционната надпревара нетрадиционно ще се проведе в рамките на три дни – от 25-ти до 27 септември, в зала „Орловец“. За първи път състезанието е в партньорство с добиващата все по-голяма популярност Национална аматьорска лига по бас
Вече са ясни отборите, които ще участват в започващия в петък Турнир за Купата на Община Габрово „Христо Донков“. Традиционната надпревара нетрадиционно ще се проведе в рамките на три дни – от 25-ти до 27 септември, в зала „Орловец“. За първи път състезанието е в партньорство с добиващата все по-голяма популярност Национална аматьорска лига по баскетбол, а Габрово ще е неин първи регионален център. През 2012-та и 2013 турнирите бяха разделени – „Христо Донков“ - за подрастващи и аматьори, а за Купата на Община Габрово в демонстративен мач се бореха два тима от Националната баскетболна лига. Последен носител на отличието – през 2013 г., стана воденият тогава от Тити Папазов „Левски“ - София, който след това спечели титлата и купата на страната. „Христо Донков“ пък отиде в Пловдив при „Академик“, който от тази година ще се състезава също в НБЛ.

Сега турнирът ще е за мъжки аматьорски отбори. Почти всички от тях са съставени от играчи със сериозен опит в националните юношески и младежки лиги, „А“ група и НБЛ. За Купата на Община Габрово „Христо Донков“ тази година ще се борят: „Чардафон-Орловец“, „Ботев 2012“ (Враца), “Политехника“ (София), “Showtime”(Варна), “Unstoppable” (Добрич), „Кучетата от Младост“ (София), “София“ бронзовият медалист от първенството на „А“ група от миналия сезон „Чавдар“ (Троян). Домакините от ЧАО ще се водят от Виктор Крушев и Николай Вътков. В състава са игралите в Младежката лига и „А“ група за габровския тим Тихомир Щерев (183 см, 82 кг), Антонио Станков (186, 82) и Станислав Петров (194, 75). С тях е капитанът на юношите Стефан Бакалов (185, 82), вицешампион на България за сезон 2013-2014 г., както и неговият съотборник Стефан Стоянов (186, 84). Христо Маринов (195, 102), Петър Митков (191, 106) , Свилен Христов (193, 93), Пламен Илиев (190, 80), Стефан Грозев (190, 113), Мартин Спиридонов (176, 61), Николай Калчев (186, 98) допълват отбора. Крушев и Вътков ще разчитат още на талантливите кадети , 15-годишните Димитър Тодоров (180, 58), Цветомир Минев (179, 74), Кирил Кирилов (179, 60). С този състав „Чардафон-Орловец“ ще играе и в предстоящото първенство на Националната аматьорска лига по баскетбол.

Иначе с най-големи претенции за спечелване на Купата на Община Габрово „Христо Донков“ са софийският „Политехника“, качество на който придава габровецът Орлин Атанасов – един от основните организатори на турнира, варненският „Showtime” и троянският „Чавдар“, в който по традиция е много силно присъствието на емблематичната ботевградска баскетболна школа.

По традиция индивидуалните награди са в памет на едни от най-добрите габровски баскетболисти от 60-те-70-те години Иван Драганов, Иван Шумков и Христо Попов. Иван Драганов – Лъва, навремето бе смятан за един от най-техничните и можещи играчи на „Чардафон-Орловец“. Шумков направи сериозна кариера и като съдия по баскетбол, през 2009-та, заедно с Пламен Минев и Иван Господинов, той бе сред инициаторите за възстановяването на баскетбола в Габрово. Христо Попов, известен като състезател с безкомпромисната си игра под кошовете, през 1974-та стана треньор на последния мъжки отбор на Габрово преди закриването му година по-късно. Повече за тях в рамките на три дни ще може да разкаже техният съотборник Цоньо Ботев, който ще е говорител на турнира.

Към началото