Важен е пътят не целта!

“Христо Донков“ - в Деня на Съединението

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Zonjo Botev- okolo 1994-1_271x446.jpg


Турнирът за купата на Община Габрово „Христо Донков“, чието пето издание започва този в петък в зала „Орловец“, да се провежда навръх Деня на Съединението на България – 6 септември, предложи на БК „Чардафон-Орловец“ бившият съотборник на Донков – Цоньо Ботев. Ексуправителят на Ловешка област стигнал до идеята, след като прочел в „100 вест


Турнирът за купата на Община Габрово „Христо Донков“, чието пето издание започва този в петък в зала „Орловец“, да се провежда навръх Деня на Съединението на България – 6 септември, предложи на БК „Чардафон-Орловец“ бившият съотборник на Донков – Цоньо Ботев. Ексуправителят на Ловешка област стигнал до идеята, след като прочел в „100 вести“ за по същество незачетения от габровци национален празник. Тогава пред паметника на Продан Тишков-Чардафон почит към знаменателното му дело отпреди 130 години отдадахо само кметът Таня Христова, зам.-областният управител Добромир Валачев и още петнайсетина души, повечето – политически лица.

„Помните ли как беше едно време – беше като манифестация. Всички спортисти се събирахме и дефилирахме през града до паметника на Чардафон“ - върна лентата Цоньо Ботев, според когото пак спортът може да обърне нещата. През 70-те, след обединението на „Чардафон“ и „Орловец“ участниците от всички видове спорт се състезаваха в първенствата под името „Чардафон-Орловец“. После в нечия партийна глава, тръгвайки от футбола, се роди мисълта, че запалянковците обругават светли за историята ни имена и бе пусната директивата клубовете, носещи лични имена на възродители и други бележити личности, да се прекръстят. Тогава „Ботев“ (Пловдив) стана „Тракия“, „Раковски“ (Севлиево) - „Росица“, а „Чардафон-Орловец“ - „Янтра“. Днес в Габрово на корените си държат клубове от баскетбола, бокса, футбола и хандбала. Напълно достатъчно, при общи усилия, Съединението отбелязано със запомнящ се спортен празник. От Управителния съвет на БК „Чардафон-Орловец“ вече съобщиха, че ще подкрепят идеята.

Иначе в петък за Купата на Община Габрово „Христо Донков“ ще се пуснат два габровски отбора, след като в последния момент „София“, а след това приелият поканата „Шумен“ се отказаха. Вторият, който ще носи името „Габрово“, по същество ще е национален. Идеята е на състезаващия се за „Политехника“ Орлин Василев, син на емблематичния габровски художник Валентин Василев. Орлин вече е свикал под знамената габровски баскетболисти, учещи и работещи сега в София, Варна, Троян. В тима ще е брат му Ивайло, както и синът на друг виден габровец, на бившия главен архитект на областта Васил Кметов – Георги.

Останалите тимове в надреварата са „Ботев 2012“ (Враца), “Кучетата от Младост“ (София), “Политехника“ (София), “Unstoppable” (Добрич), “Showtime” (Варна) и „Чавдар“ (Троян). Първата среща е в петък от 14.00 часа. Официалното откриване е в 18 – преди срещата „Чавдар“ - “Showtime”.
Към началото