Важен е пътят не целта!

Владо Искров заминава за Щатите

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Vlado.JPG
Най-успешният треньор в историята на габровския баскетбол – Владимир Искров, в понеделник лети за Щатите по покана на Олимпийският комитет на САЩ. 29-годишният специалист, който през сезон 2013-2014 г. с „Чардафон-Орловец“ спечели вицешампионската титла при юношите и бронзовите медали при младежите, ще се включи в Международната програма за подг
Най-успешният треньор в историята на габровския баскетбол – Владимир Искров, в понеделник лети за Щатите по покана на Олимпийският комитет на САЩ. 29-годишният специалист, който през сезон 2013-2014 г. с „Чардафон-Орловец“ спечели вицешампионската титла при юношите и бронзовите медали при младежите, ще се включи в Международната програма за подготовка на треньори по баскетбол (International Coaching Apprenticeship in Basketball (ICAB), организирана в партньорство между Олимпийския комитет на съединените щати (USOC) , отдела „Олимпийска солидарност“ на МОК, ФИБА, Националната колежанска атлетическа асоциация (NCAA) и университета в Делауеър. Въпросните спортни структури, чийто партньор от България е БОК, поемат пълната издръжка по време на 35-дневния курс както и транспортните разходи на млади специалисти от целия свят. Целта е да се вдигне тяхното ниво на подготовка чрез предоставяне на възможност да се докоснат до безспорно най-добрата школа в света – американската. Лекции от светила в този спорт са само началото на обучението, акцентът в който е практическа работа в университети, чийто отбори играят в Първа колежанска лига по баскетбол – най-близкото ниво до НБА. Първите три дни Владо ще е в Делауеър, след това ще може да избира измежду университета в Лихай, Дейвидсън Колидж и Лойола Юнивърсити, където ще черпи знания и практически опит в продължение на 30 дни. „За мен най-интересен е Дейвидсън колидж, защото там е учил Стеф Къри“ - сподели пред „100 вести“ вчера Владимир Искров. Стеф, който миналата година стана световен шампион със САЩ на първенството на планетата в Мадрид, през тази бе с основен принос и за първата титла на „Голдън стейтс“ в НБА от 1975-та насам – 4:2 победи срещу „Кливланд Кавалиърс“. Син е на бившата звезда на Асоциацията Дел Къри, а сам се озовава в НБА през 2009-та, когато „Голдън Стейт Уориърс“ го изтеглят от драфта. Година по-късно става световен шампион със САЩ в Истанбул.

Владо, който за последно работи в Дъблин, а през лятото имаше продложения за работа в Китай и Англия, ще има възможност на място да изследва колежанските години на Стеф, който през последния шампионат бе избран за най-полезен играч в НБА. Не е изключено за океана Искров да гледа на живо бившия си възпитаник в „Чардафон-Орловец“, младежкия национал Кристиян Ставрев, който преди няколко месеца подписа договор с „Уебър Стейт Юнивърсити“, който се подвизава в първа дивизия на колежанското първенство на NCAA.

Иначе времето между Дъблин и САЩ Владо запълни с подготовка на защита на докторска степен в НСА към катедра „Психология“ по темата „Групови процеси и състезателна реализация в баскетбола“. „С прости думи - как сплотеността, отборният климат,  лидерското поведение на треньора и колективната ефективност оказват влияние на отборните постижения на играчите и статистическите показатели в баскетбола“ - разшифрова научните термини бъдещият доктор. Негов ръководител е проф. Татяна Янчева, европейска шампионка по художествена гимнастика, психолог на националния отбор по художествена гимнастика, която е вършила същата работа и във футболния „Левски“.

Към началото