Важен е пътят не целта!

Офелия Кънева откри най-големия баскетболен камп в историята на България

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Okrivane)obsta_940x371_15.08.2016_1_742x293.jpg
Иван Господинов

Председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева откри вчера "най-големия баскетболен камп в историята на България".
Иван Господинов

Председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева откри вчера "най-големия баскетболен камп в историята на България". На водено от Теди Джорджо стилно, но изпълнено с дух и жизненост тържество в зала "Орловец" тя се призна, че е впечатлена от стореното от главния организатор на International Basketball Camp Владимир Искров. "Поздравления за Владо! Защото само мисълта, да съберем 220 тийнейджъри на едно място вече е извън представите на всички възрастни, а Вие ще сте тук заедно една седмица. Поздравления за всички международни съмишленици, треньори мениджъри, скаути на спортни таланти, които са тук, за да променят живота на всички Вас. Обещавам Ви, че на всички Вас животът ще бъде променен от 15 август, защото Вие сте част от Международния баскетболен камп Габрово 2016-та."

"Бъдещи шампиони, за мен е чест да съм с Вас! - каза още г-жа Кънева, която по-късно хвърли началната спорна топка на демонстративния мач между шампиона и вицешампиона на България при 12-годишните момчета - "Академик Бултрекс 99" (Пловдив) - "Балкан" (Ботевград). - Габрово е най-естественото място, в което можем да съберем елита на спорта и надеждите на България в баскетбола не само защото е Географския център на България, а защото тук се съчетава дух, изобретателност, позитивизъм, дисциплина, организираност, последователност в намеренията и особено отношение към качеството. Поздравления, г-жо кмет към за поредната смелост и дързост да бъдете домакин на най-големия баскетболен камп в историята на България въобще."

Иначе откриването на международния тренировъчен лагер по баскетбол бе уважено още от кмета Таня Христова, депутата от ГЕРБ Добромир Проданов, зам.-кмета на Община Габрово Нела Рачевиц, главният експерт "Физическо възпитание и спорт" Николай Пенов. Водещият Теди Джорджо отдели специално внимание на присъствието на неговата любимка - директорът на дирекция „Образование и социални дейности” габровската Община Даниела Василева - съгражданка на родения в Дряново популярен ди джей. Впрочем с изявите си той показа, че е вложил старание в подготовката си за събитието и е задълбочил познанията си по "една от най-прекрасните игри, създадени на този свят", както определи баскетбола в привественото си слово Таня Христова.

220 млади баскетболисти на възраст от 8 до 18 години ще могат да подобрят познанията си за тънкостите на любимата игра до 23 август. Местните любители на сътворената от Джейс Нейсмит игра ще могат да подкрепят тренировките на младите таланти, които ще се водят на пет открити площадки - на двете до ОУ "Иван Вазов", бл. "Дунав" 2, Технически университет, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" и в Спортна зала "Орловец". Сред 18 наставника от Италия, Словения, Сърбия, САЩ и България те ще могат да видят и някой бивши играчи на "Чардафон-Орловец", възпитаници на Владо Искров, бронзови медалисти при младежите и вицешампиони при юношите от сезон 2013-2014 г. Тук е местният любимец, сега студент в Холандия Стефан Иванов. Компания му правят порасналият над познатите 206 см център Иван Бонев, както и Теди Буков, донесъл бронзови медали като наставник на кадетките от финал "Б" в същия златен сезон. Местните фенове не са забравили и Ахилеас Зикас, както и Антонио Станков, който, впрочем от тази година е част от треньорския щаб на "Чардафон-Орловец". Габровските наставници Анита и Виктор Крушеви, Галя Илиева, Николай Вътков също ще помагат при организацията. Крушев вчера си спомни съдийските години, с авторитетно водене на повторния финал при 12-годишните, спечелен този път минимално от "Балкан".

Чар и качество на кампа ще придават и три момичета, гордост на местната баскетболната школа от региона - габровките Християна Тотева и Десислава Понева, както и игралата и за родния "Раковски", и за "Чардафон-Орловец" Гергана Иванова - всички сега състезателки на "Левски".

Иначе 50 деца от Габрово и Севлиево ще се включат в работата на кампа, чиято основна задача според Владо Искров не е само "разширяване на познанията на състезатели и треньори за баскетболната игра". Присъствието на международни специалисти, на ръководители от прочутата мениджърска агенция "Сигма спорт" ще има даде възможност на децата да продължат образованието си и изграждането си като баскетболисти във водещи страни и в науката, и в спорта. Затова и думите на кмета на Габрово Таня Христова звучаха не като пожелание, а като насока без алтернатива: "Аз съм убедена, че с помощта на тези водещи специалисти, които през следващите няколко дни ще се занимават изключително професионално с Вас, ще се родят тези баскетболни звезди, които един ще радват не само България, не само Европа, но и, убедена съм, някои от Вас ще бъдат част и от световната баскетболна игра."





Към началото