Важен е пътят не целта!

Кадетките на „Чардафон-Орловец“ първи в зона „Добруджа“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Kadetki-2787.jpg

Кадетките на „Чардафон-Орловец“ оглавиха еднолично класирането след есенния дял на шампионата в група „Б“ на зона „Добруджа“. В неделя във Велики Преслав те взеха служебна победа с 20:0 срещу разградския „Лудогорец“, който не се яви на мача срещу габровки, след като загуби първия си за деня – срещу домакините с 24: 53.

Кадетките на „Чардафон-Орловец“ оглавиха еднолично класирането след есенния дял на шампионата в група „Б“ на зона „Добруджа“. В неделя във Велики Преслав те взеха служебна победа с 20:0 срещу разградския „Лудогорец“, който не се яви на мача срещу габровки, след като загуби първия си за деня – срещу домакините с 24: 53. Решението им може и да е повлияно от видяното в срещата „Стар баскет“ (Варна) - „Чардафон-Орловец“, в който символичните домакини, водени от съпругата на емблематичния сръбки център на „Черно море“ и „Спартак“ - Плевен Саша Топчов бяха буквално прегазени от момичетата на Анита Крушева. При това само 3 от габровки – близначките Лора и Йоана Янчеви и Моника Цонека, са във възрастта кадетки – 15-16 години. В интерес на децата и баскетбола треньорското ръководство на ЧАО си затвори очите и срещу драстичното нарушение на правилника от варненки, които се явиха с непълен състав от 7 състезателки и използваха само 6 от тях – очевидно титулярките в отбора. Според наредбите на БФ „Баскетбол“ в тази възрастова група през първите две части се играе с различни петици – изискване, чиято цел е ясна – да се даде възможност за развитие на повече подрастващи баскетболистки.
Игрите на дребно не помогнаха особено на варненки, които със зъби успяха да изтръгнат само първата част – 12:11. След това момичетата на „Чардафон-Орловец“, повечето от които ден по-рано записаха две победи при 14-годишните в родната зала „Орловец“ с разнообразна игра и борба за всяка топка пречупиха съперничките си – 20:12 във втората част, 12:12 в третата и умопомрачителното 32:8 срещу каките от Варна в заключителната четвърт. В нападение, традиционно вече, над всички пак беше Гергана Минчева – 20 точки, която също традиционно понесе критики от наставниците си за недостатъчно старание във фаза защита. В това отношение пък бяха отличени Моника Цонева, Ренета Тодорова и особено Мария Богданова, която господстваше в борбата под двата коша. Талантливият габровски център, която е на по-малко от година тренировки, реализира и 8 точки. Повече от нея, очаквано, нанизаха лидерките в тима – близначките Лора и Йоана, записали съответно 18 и 14 точки в актива си.
В Габрово и Велики Преслав габровските баскетболистки се представиха за първи път с нови екипи, спонсорирани от „Проектстрой- Петър Петров“ и оглавяваната от Тошко Тодоров „Еридатекс“. С тях – от 4 мача 4 категорични победи, първо място при 14-годишните момичета в зона „Мизия“, първо място при кадетките в група „Б“ на зона „Добруджа“.
Във Велики Преслав "Чардофон-Орловец" игра в състав: , Гергана Минчева, Яница Дончева, Екатерина Христова, Дороти Ботева, Магдалина Дамянова, Мария Богданова, Ренета Тодорова, Микаела Николова, Лора Янчева, Невена Младенова, Йоана Янчева, Моника Цонева.
С нови екипи, но заслуга на благоразположението на шефа на Регионалния център на Банка ДСК за Северна България Иван Иванов, играха кадетите в неделя във Велико Търново. В тази възрастова група „Чардафон-Орловец“ участва, за да обиграва 12-14-годишни момчета, само 4 момчета от състава са над 15 години. Затова загубите от лидерите „Спартак“ (Плевен) и „Етър 49“ (Велико Търново) бяха очаквани. Малчуганите на Виктор Крушев обаче се представиха достойно и бяха равностойно в по-голямата част от мачовете. Те дори спечелиха с 18:9 заключителната четвъртина срещу домакините, от които загубиха с 46:59. Още по-равностоен беше мачът срещу лидера в класирането - „Спартак“, който вървеше почти кош за кош до средата на третата част, когато за по пет лични нарушения излязоха трима от основните играчи на отбора и спорът бе решен в полза на плевенчани. В тази среща над всички беше гардът Крум Ахилей, нанизал 16 точки, 12 от които – от четири последователни тройки. Стабилна игра в този мач показаха и Валери Пейков – 11 точки, и Теодор Неделчев – 8.
Срещу „Етър“ най-резултатен от габровци бе лидерът на тима Димитър Тодоров, който обаче отнесе и критики от наставника си Виктор Крушев за прибързани действия в нападение. Габриел Танев завърши с 12.
"Чардофон-Орловец" игра в състав: Добромир Добрев, Виктор Ангелов, Християн Очков, Теодор Неделчев, Крум Ахилей, Валери Пейков, Габриел Танев, Цветомир Минев, Димитър Андреев, Анимир Георгиев, Димитър Тодоров.

Към началото