Важен е пътят не целта!

Доц. Роглева: “Спортната психология помага на спортистите да разширят репертоара на психическите си

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Rogleva_800x838_426x446.jpg
bgbasket.com

Специалист по психологическа подготовка ще бъде част от екипа на International basketball camp, който ще се проведе в Габрово от 15 до 23 август, съобщи главният организатор на тренировъчния лагер Владимир Искров.
bgbasket.com

Специалист по психологическа подготовка ще бъде част от екипа на International basketball camp, който ще се проведе в Габрово от 15 до 23 август, съобщи главният организатор на тренировъчния лагер Владимир Искров. Спортният специалист, спечелил две купи като треньор на „Чардафон-Орловец“ - в вицешампионска при юношите и за трето място при младежите, е на път да сътвори нещо уникално за България. За неговия тренировъчен лагер вече са се записали 230 деца, което е от три до пет пъти повече от „нормите“, установени за страната. Може би защото Искров, натрупал опит в Шотландия, Сърбия, Италия и САЩ, се опитва всичко да постави на професионална основа и чрез кампа да даде нови възможности за развитие не само в баскетбола на децата. Естествено, сред основните цели са и „овладяване на нови баскетболни умения; запознаване на състезателите с баскетболната методика на държави като САЩ, Италия, Словакия и Австрия“, но новото и неприлаганото в България създаване на възможности за установяване на международни контакти. Казано с други думи - най-добрите деца ще имат шанса да учат и да развиват баскетболните си умения в чужбина. Точно с тази цел в Габрово по това време ще бъде един от най-добрите български баскетболист - Христо Захариев, който е не само промоутър на кампа, но и представител на една от най-известните италиански мениджърски агенции - Sigma Sports Agency.

18 спортни специалисти от България, Словакия, Италия, САЩ ще вдигат нивото на подготовката. Тежест на кампа безспорно придава и присъствието на доцент Галина Домусчиева-Роглева - преподавател по Спортна психология в Национална спортна академия „Васил Левски“ - София. От опита си като треньор Владимир Искров знае - победата в повечето случаи се крие не в ръцете и краката, а в главата на състезателите. Да отключи психологическите тайни към успеха, ще е задачата на доц. Домусчиева-Роглева, която ще е гост на габровския камп.



- Доц. Роглева, с какво биха били полезни за участниците в кампа Вашите знания в областта на спортната психология?

- В краткото време бихме могли да насочим вниманието както на състезателите, така и на треньорите към възможностите, които спортната психология предлага за постигането на целите, усвояване и усъвършенстване на уменията за подобряване на представянето чрез повишаване на самоконтрола и саморегулацията, справяне с негативните психични състояния, регулиране на взаимоотношенията и други аспекти на тренировката и състезанието.

- Защо повечето спортни специалисти не обръщат внимание на психологическата подготовка в отборите? И с какво би била полезна тя за играчите?

- През последните две десетилетия популярността на спортната психология расте както като академична, така и като приложна дисциплина. Малцина в сферата на състезателния спорт оспорват важността на психологическата подготовка преди състезание. Въпреки това много спортисти, треньори и спортни администратори все още не са склонни да търсят услугите на квалифициран спортен психолог. Причините за това могат да са различни – често акцентът се поставя върху физическата, техническата и тактическата подготовка, но значението на психологическата подготовка е недооценено, личността на спортиста остава зад кулисите, липсва разбиране за процесите и механизмите, чрез които психиката се отразява на спортното представяне. За разлика от приложението на други науки в сферата на спорта, където могат да се видят конкретни резултати (спортистът вдига по-големи тежести, развива по-големи мускули, става по-силен или по-бърз), спортната психология изглежда непозната и това пречи на използването на широкия спектър от възможности, които тя предлага.

- Има ли психологически методи, които позволяват развитие на психични качества у играчите?

- Разбира се, в спортната психология се използват различни подходи, техники и стратегии за саморегулация на психичните състояния, за подобряване на различните характеристики на вниманието, мисленето, паметта, за поставяне и постигане на цели, за преодоляване на конфликтните взаимоотношения, за управление на мотивацията и много други аспекти на спортното представяне.

- Каква е ролята на спортната психология в съвременния спорт?

- Това е въпрос за цяла дисертация. Спортната психология може да даде обяснение на процесите, които се наблюдават по време на тренировка и състезание; да предложи интервенции, които да подпомогнат спортистите и треньорите за справяне с предизвикателствата, за постигане на оптимални резултати. Психологическата подготовка се основава върху научното познание и изисква системна психодиагностика. Тя подпомага формирането на определени умения и посочва как ефективно да се прилагат. Психологическата подготовка е продължителен процес, а обикновено се търси психологическа помощ и се очакват бързи резултати, когато отборът е на ръба на изпадане. Разбира се, някои психични умения могат да се усвоят лесно и ефектът от прилагането им да се прояви доста бързо – може да се обедини отборът, да укрепи самочувствието на отделните играчи, но това е за кратко. Уменията, които служат на играчите в дългосрочен план, не се усвояват набързо. Спортната психология помага на спортистите да разширят репертоара на психическите си умения, за да постигнат по-голям контрол над това, което се случва по време на състезание, да синхронизират психическите и физическите си способности, за да постигнат върхов резултат.

Към началото