Важен е пътят не целта!

Анита Крушева с две победи в Търговище, Гергана впечатли специалистите

http://cha-o.info/uploads/news_imgs/Chardafon Orlovets Girls U-12 team 2014.jpg
Две победи постигна в неделя в Търговище с момичетата до 12 години треньорът на „Чардафон-Орловец“ Анита Крушева. Тя със своите подобечни успя да сътвори истинска сензация, разгромявайки, въпреки съдийската подкрепа, домакините от „Светкавица“ с 35:17. Този успех прати отбора й в битката за четвъртото място, което ще бъде разиграно в края на този
Две победи постигна в неделя в Търговище с момичетата до 12 години треньорът на „Чардафон-Орловец“ Анита Крушева. Тя със своите подобечни успя да сътвори истинска сензация, разгромявайки, въпреки съдийската подкрепа, домакините от „Светкавица“ с 35:17. Този успех прати отбора й в битката за четвъртото място, което ще бъде разиграно в края на този месец, пак в Търговище. Тогава съперник ще бъде тимът на „Вихър 2002“ (Вълчи дол). Това варненско градче, неизвестно вероятно за повечето габровци, е със сериозни традиции в баскетбола. Тамошният мъжки отбор бе сред редовните препъни камъни на „Чардафон-Орловец“ преди закриването му през 1975 година. Сега вълчедолци залагат на детско-юношеската школа, където имат впечатляващи успехи.

В неделя в първия мач момичетата на Анита Крушева надиграха с лекота „Чардафон-Орловец 2“ с треньор Павел Калчев, съставен изцяло от момичета от Севлиево. От възстановяването си през 2009-та габровският клуб последователно работи с деца от Севлиево и се опитва да прокара идеята за обединяване на усилията в по-горните възрасти за участие в първенствата на БФ „Баскетбол“ с Областен отбор. В Търговище първият отбор на „Чардафон-Орловец“ се наложи с 44:13. 15 точки за победителите отбеляза Гергана Минчева, 9 добави внучката на подвизавалият се под двата коша Цоньо Ботев – Дорони Ботева, а Микаела Николова и Магдалина Дамянова завършиха с по 6. Кошмайстор на втория тим бе Пресияна Ганева – 4.

В мач, в който домакините брутално погазиха правилника за тази възрастова група и безочливо бяха подкрепяни от съдиите, всичките от Търговище, водените от лидерката си Гергана Минчева габровски момичета не оставиха никакви шансове на „Светкавица“ - 35:17. Така те съсипаха и предварителната програма, която бе изготвена така, че в мача за четвъртото място да се срещнат домакините и „Вихър 2002“. Прогнозите в полза на домакините не бяха без основание – преди месец те се наложиха над габровки с 21 точки разлика. Последователната работа на треньорите Анита и Виктор Крушеви, привлечени в „Чардафон-Орловец“ през лятото, с всеки изминал ден видимо дава резултат. Въпреки че е изрично забрането от правилника, пред затворените очи на съдиите, треньорката на „Светкавица“ без да се крие даваше указания на своите възпитанички да пазят Гергана с по 2, 3, че и 4 състезатели. Това обаче не помогна. Гергана завърши срещата с 14 точки. Близо до нея бе Дороти – 12. Специална похвала за работата си в защита от треньорите получиха още Невена Младенова и Неделина Райчева, а за борбата си под кошовете – Магдалина Дамянова.

С изявите си Гергана определено впечатли специалистите. С особено внимание я следеше легендарният треньор на „Черно море“ Венцеслав Гечев, водил почти всички национални гарнитури при жените. Шансовете му да я привлече един ден обаче са почти нулеви, защото „Чардафон-Орловец“, въпреки финансовата криза, поддържа контракта си със столичния „Левски“, където вече играят две възпитанички на габровската школа – Християна Тотева и Десислава Понева.

В Търговище до два поредни успеха достигнаха: Екатерина Христова, Жергана Минчева, Ралица Захариева, Яница Дончева, Микаела Николова, Невена Младенова, Неделина Райчева, Наталия Иванова, Дороти Ботева Магдалина Дамянова, Ванеса Иванова, Мария Димитрова, Цветозара Димитрова. Треньори – Анита и Виктор Крушеви.
Към началото