Важен е пътят не целта!

“Чавдар“ спечели „Христо Донков“ с класа

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Kutpa_Troyan.jpg
Троянският „Чавдар“, демонстрирайки класа, непосилна за конкурентите, безапелационно спечели петото издание на турнира „За Купата на Община Габрово „Христо Донков“, който се проведе в петък, събота и неделя в зала „Орловец“. Във финалния мач вчера – срещу „Ботев 2012“ (Враца), воденият от Лъчезар Диков тим се наложи с 94:71, въпреки че почти цяло
Троянският „Чавдар“, демонстрирайки класа, непосилна за конкурентите, безапелационно спечели петото издание на турнира „За Купата на Община Габрово „Христо Донков“, който се проведе в петък, събота и неделя в зала „Орловец“. Във финалния мач вчера – срещу „Ботев 2012“ (Враца), воденият от Лъчезар Диков тим се наложи с 94:71, въпреки че почти цяло второ полувреме игра с юношите си. „Чавдар“ беше очакваният победител в турнира, организиран от Община Габрово, Националната аматьорска лига и БК „Чардафон-Орловец“, защото единствен бе съставен от активни спортисти, половината от които са и професионалисти – играчи от „А“ група и Националната баскетболна лига. Най-резултатен за победителите беше капитанът Ценко Наков – 17 точки, решаващо за успеха беше обаче и тоталното надмощие под двата коша – 53:34 борби, благодарение основно на Данаил Христов – 12, и Георги Ненов – 11.

Троянчани нямаха никакви проблеми по пътя си към финала. Първо те се разправиха с един от основните претенденти за Купата - „Политехника“ (София) със 78:49, после, в най-трудния им мач, надделяха над „Showtime” (Варна) с 64:59, а в последния си мач в групата не проявиха милост и към домакините от „Чардафон-Орловец“ - 72:50. На полуфинала „Чавдар“ преодоля и втория габровски отбор – съставен по инициатива на Орлин Атанасов от момчета, живеещи извън родния си град – 88:74.

Воденият от Виктор Крушев „Чардафон-Орловец“, в който в последния момент се включи учещия в Холандия Стефан Иванов – Джордана, състезател номер едно на клуба за сезон 2012-2013 г., имаше малшанс на попадне в по-силната група „Б“ затова инкасира още две загуби – 61:83 срещу „Showtime” и 54:67 срещу „Политехника“. „Габрово“, в който блестеше Орлин Атанасов, стигна до полуфинала след драматична победа над „Unstoppable” (Добрич) с 53:50 и 66:59 в мач на нерви срещу „Кучетата от Младост“ (София). Контузии обаче извадиха основни играчи от отбора в решителната среща в групата срещу „Ботев 2012“, загубена заради късата скамейка с 50:58, въпреки че на моменти габровци водеха с 15 точки. Това изпрати водения от Николай Вътков тим на полуфинал срещу бъдещия носител на Купата - „Чавдар“.

От Габрово Троян си тръгна с още една купа - „Иван Шумков“, давана на най-полезният състезател в турнира. Призът заслужено спечели капитанът Ценко Наков. Купа „Христо Попов“ - за най-добър борец под кошовете взе от Иван Венков „Unstoppable” - 15.3 борби на мач, а „Иван Драганов“ - за най-добър реализатор - Георги Гулабчев (“Политехника“) - 28 точки средно на мач.

24 души, между които две момичета от отбора на девойките на „БК „Чардафон-Орловец“ се записаха за състезанието за стрелба от зоната на трите точки – Стела Йовчева и Пламена Карапенева. След бараж спечели Чавдар Йорданов от „Политехника“. При забивките над всички бе младежкият национал Радослав Кочев.

„Чавдар“, но вече с изцяло аматьорски състав, и „Чардафон-Орловец“ вече са твърдите участници в регионалната група на НАЛБ, чийто център ще е Габрово. Очакват се още заявки от Дряново, Трявна, Велико Търново и Казанлък. С двоен лиценз за „Чардафон“ ще играе Орлин Атанасов, който в София е в състава на „Политехника“. Бившите юноши на тима Тихомир Щерев и Станислав Петров, които учат в София, също са потвърдили участие. Антонио Станков, Петър Илиев, Николай Калчев, Свилен Христов, Стефан Грозев, Мартин Михайлов също обявиха, че се връщат към баскетбола. Георги Станев, показал качества по време на турнира, също е в отбора, ако родното Дряново не сформира свой. В аматьорския мъжки „Чардафон-Орловец“ ще е юношата Стефан Бакалов, вицешампион на България от сезон 2013-2014 година, както и 15-годишните Димитър Тодоров, Цветомир Минев и Кирил Кирилов.
Към началото