Важен е пътят не целта!

14-годишните момичета на „Чардафон-Орловец“ - първи в зона „Мизия“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/14_godini_20160214_153359_940x496_742x392.jpg
14-годишните момичета на „Чардафон-Орловец“ спечелиха редовния сезон на зона „Мизия“, побеждавайки вчера в зала „Орловец“ в инфарктен мач основните си конкурентки за първото място - „Росица“ (Поликраище). В края на миналата година, също в среща кош за кош, играна в Горна Оряховица, те загубиха с 5 точки от този тим, който по същество е сборна селе
14-годишните момичета на „Чардафон-Орловец“ спечелиха редовния сезон на зона „Мизия“, побеждавайки вчера в зала „Орловец“ в инфарктен мач основните си конкурентки за първото място - „Росица“ (Поликраище). В края на миналата година, също в среща кош за кош, играна в Горна Оряховица, те загубиха с 5 точки от този тим, който по същество е сборна селекция на Великотърновска област. „Росица“ е от малкото клубове в страната, които не изпитват финансови затруднения, а отборът на 14-годишните момичета е воден от игралата дълги години в Русия – в „Динамо“ (Курск), Маринела Агаларева.

Вчера, преди отново да се противопоставят един срещу друг, и „Чардафон-Орловец“, и Поликраище леко надделяха над „Зограф“ (Трявна). Домакините на турнира, без да се напрягат много, приключиха срещата срещу „комшийките“ си с 67:12. 25 точки за успеха наниза Гергана Минчева, 17 добави Мартина Георгиева, Йоанна Янчева завърши с 9. За съжаление, контузия получи една от най-опитните състезателки в тима – Дороти Ботева, на която се наложи да изгледа от резервната скамейка и решителната среща срещу „Росица“.

В истински шампионатна битка се превърна мачът за първото място. Деца от школата на „Чардафон-Орловец“ и много родители ентусиазирано подкрепяха своите и създадоха атмосфера, присъща повече за срещи при мъжете и жените. Началото бе за гостенките, които поведоха с 6:0, след това с 8:2, залагайки на своята лидерка Силвия Кушева. Много мощна физически, девятката на „Росица“, почти успя в опита си да спечели сама мача срещу габровските момичета, повечето от които са първа година в тази възрастова група. Силвия завърши срещата с 27 точки. Благодарение на нея през втората част гостенките успяха да ликвидират 14-точки пасив и две минути преди края резултатът бе 35:35.

Водени от треньорите си Анита Крушева и Павел Калчев габровските момичета тактически много грамотно проведоха първата и втората четвърт, когато задължително се играе с две различни петици. Те губеха след първите 10 минути с 6:10, но взеха вторите с 16:0. Дръпнаха и в началото на второто полувреме, но после психиката си каза думата и до ушите им рядко достигаха указанията на треньорите. Въпреки че като цяло са по-високи от съперничките си, габровки тотално загубиха борбата под двата коша – Силвия Кушева обра всички отскочили топки, в нападение бе почти със стопроцентна успеваемост. За щастие на домакините, като истински лидер в тази среща се показа плеймейкърът Йоана Янчева, която играе и за девойките на „Чардафон-Орловец“ (до 19 години). Тя бе в основата в обрата на срещата през втората четвъртина, когато реализира 14 безответни точки и завърши мача с 25. Гергана Минчева вкара 10, с 4 се отчете трениращата само от няколко месеца Мария Богданова, чийто физически потенциал обаче вече накараха специалисти от водещи школи вече да я държат под око. Два коша за успеха над „Росица“ вкара й Микаела Николова, точка записа й Мила Михайлова.

„Чардафон-Орловец“, „Росица“ и „Зограф“, за да навъртят изискуемите по наредба 8 мача в редовния сезон, играят и изключително силната зона „Добруджа“, където са тимове от ранга на „Черно море“ (Варна), “Доростол“ (Силистра), „Дунав“ (Русе), „Светкавица“ (Търговище). Там габровските момичета пак са пред съперничките си от „Мизия“, заемайки шеста позиция. Победата над „Росица“ в неделя осигури на възпитаничките на Анита Крушева и Павел Калчев освен първото място в зоната, право и на участие в следващия – междузонален, етап от шампионата.

„Чардафон-Орловец“ игра в състав: Виктория Беджева, Гергана Минчева – капитан на отбора, Аница Дончева, Екатерина Христова, Дороти Ботева, Магдалина Дамянова, Мартина Георгиева, Мария Богданова, Мила Михайлова, Микаела Николова, Невена Младенова, Йоана Янчева.
Към началото