Важен е пътят не целта!

Владо Искров: "Идеята е габровският камп да е трамлин за децата"

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Vladimir Iskrov 2013_267x400.JPG
През лятото в Габрово ще се състои първото издание на International Basketball Camp (четете ТУК). Негов организатор е Владимир Искров, а освен български треньори, ще има и такива от чужбина. Пред BGbasket.
През лятото в Габрово ще се състои първото издание на International Basketball Camp. Негов организатор е Владимир Искров, а освен български треньори, ще има и такива от чужбина. Пред BGbasket.com той разказва за това как се е родила Идеята за кампа и какви са неговите цели.
BGbasket.com

- През август предстои първото издание на International Basketball Camp в Габрово. Как се роди идеята за него?
- В последната година при мен се получи Така, че имах възможност да обиколя доста места и да видя как се случват нещата в баскетболен аспект там. Успях да изкарам и 40 дни в САЩ, преди това бях в Ирландия, а пък след Щатите бях и за няколко дни в Италия. Всъщност на тази база разбрах, че в По-голямата част от света баскетбола е едно средство за развиване на личността на младите хора. Хората в напредналите държави много отдавна са разбрали, че баскетбол не се прави, за да има професионални състезатели и всеки един клуб да търси такива, а да има личности. Тоест, чрез баскетбола да повлияваме на младите да се изграждат като добри личности. От тази гледна точка разбрах, че е нужно да се направи нещо по-различно в България като за начало и смятам, че като започнем с този лагер ще може да се направи една лека промяна на нещата.
Идеята е да има треньори от различни държави, които да повишат баскетболната квалификация на играчите в България и да им покажат нови методи за обучение. Всъщност, като дългосрочен план целта ни е част от децата, които посещават тези лагери да получат възможност да играят баскетбол в чужбина и също та получат обучение. Това ще се случи благодарение на нашите партньори от агенцията Сигма Спортс. Последно като бях в Италия имах възможност да видя как се случват нещата в техните школи и отбори. Хората в тези държави търсят талантливи деца, но все пак знаят, че дори да вземат такива, това не им дава гаранция, че те ще станат баскетболисти. Хубавото, което се прави обаче е, че те ще имат възможност освен да играят и да учат. Тоест, най-малкото да имат един език в повече.
С няколко думи това е идеята на този лагер - да се даде възможност на българските деца да се докоснат до треньори от европейско ниво и Ако някое от тези деца бъде харесано или направи впечатление, вече чрез агенцията да се направи връзка и да се търси реализация в чужбина.
- Защо Габрово?
- Първо е в центъра на България и е удобно като местоположение. Второ, условията са уникални за баскетбол - и като площадки и като зали. Трето, има чисто нов хотел с голяма база, 4 звезди и въобще всичко необходимо за провеждането на един международен лагер на високо ниво. Отделно преди две години работих там и имам подкрепата на кметството, Чардафон-Орловец и всички хора, които по някакъв начин са обвързани с баскетбола в града.
- Кажи нещо повеча за треньорите, които ще бъдат на кампа...
- От наша страна ще има треньори от Ботевград, Пловдив, Благоевград, София. Всъщност тези, които ще дойдат от чужбина ще бъдат от четири държави - Италия, САЩ, Австрия и Словакия. малко повече информация за имена и за самите хора ще мога да дам до края на месец май. Така или иначе ще дойдат хора от сериозни отбори. Очакваме главния треньор на Реджо Емилия. Говорих и с Томазо Комелини, който е един от собствениците на Сигма Спортс и благодарение на когото тези треньори ще дойдат в България. Той потвърди, че работи сериозно и, че има вариант и един от националните треньори на Италия да дойде за кампа. В процес на приключване на нещата сме.
- Всяко начало е трудно. С какви трудности се сблъскваш относно организацията?
- Камповете наистина са много, а целта на този е да има малко повече полза за децата. Почти всяко едно дете е ходило на камп или в България или в Сърбия. Отива 8-10 дни някъде, след това се прибира в клуба си и реално нищо не се променя. Идеята на този камп е той да бъде като трамплин за талантливите деца и наистина да имат някакъв по-голям бонус от емоцията, че ще бъдат с деца от други отбори, от други държави и, че ще получат някакво адекватно баскетболно обучение. Идеята е да имат нещо като перспектива - някаква опция или възможност за тях за едно по-добро развитие. Не само като спортисти, но и като хора. По време на тези мои баскетболни пътешествия в последната година видях, че наистина баскетболът може да е нещо прекрасно, което да се използва за развитие на тези млади хора. Имали сме много състезатели, които са били уникални играчи на 16 или 17 години, но поради контузия или друга причина се налага да спре и след това с това дете не се знае какво се случва. Ако имаме талантлив играч, като например Кристиян Ставрев и Никола Ангелов, които заминаха за САЩ, дори и да имат някакъв здравословен проблем, те ще имат едно много добро образование и то ще им помогне да се реализират в живота. За мен това са най-добрите стъпки за нашите млади играчи. Просто да им се даде възможност от България да стъпят в Западна Европа, а оттам да се придвижат напред към света.
Към началото