Важен е пътят не целта!

Момичетата на "Чардафон-Орловец" спечелиха публиката, но пропускат финалите

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/20160606_095350_940x529_742x418.jpg
14-годишните момичета на БК "Чардафон-Орловец" спечелиха със сърцатата си и всеотдайна игра публиката в зала "Орловец" по време на зоналния турнир в понеделник и вторник, но ще пропуснат финалите. Вчера те наваксаха разлика от 15 точки на "Славия", но накрая не издържаха на напрежението и не стигнаха до нужната им победа с 1 точка.
14-годишните момичета на БК "Чардафон-Орловец" спечелиха със сърцатата си и всеотдайна игра публиката в зала "Орловец" по време на зоналния турнир в понеделник и вторник, но ще пропуснат финалите. Вчера те наваксаха разлика от 15 точки на "Славия", но накрая не издържаха на напрежението и не стигнаха до нужната им победа с 1 точка. Нещо повече, ако срещите бяха по 34-35 минути момичетата, водени от треньорите Анита и Виктор Крушеви, щяха да завършат турнира с 3 победи и да са спорят за медалите. Но, основно психическото, напрежение им дойде много на момичетата, 10 от които за първа година се състезават във възрастова група 13-14 години.

За място освен габровски спориха "Гео Милев" (Раднево), "Вихър 2000" (Вълчи дол) и "Славия" (София).

В първата си среща домакините срещнаха момичетата от Раднево и след първоначалното стъписване - 0:4, бързо взеха нещата в свои ръце за крайното 45:27. Лидерките на отбора, близначките Лора и Йоана Янчеви, завършиха срещата съответно с 14 и 15 точки, Гергана Минчева - с 8. Във втората среща от първия кръг "Славия" неочаквано лесно се справи с вълчидолки - 67:43. Така белите на практика си осигуриха участие във финалите, а габровки трябваше да се борят за пробив срещу изключително неудобния си съперник - минус 50 точки загуба през миналия сезон.

Макар че излязоха на терена с чувството на обречени, момичетата на "Чардафон-Орловец" бързо разбраха, че имат сили да стигнат до победата. Те загубиха минимално първите две части, спечелиха третата, а в четвъртата излязоха напред. В момента когато бях на път да пречупят съперника си обаче допуснаха елементарни грешки в нападение, довели и до противникови точки, за да се стигне до крайното 59:67. Над всички от домакините в този мач беше Гергана Минчева - 20 точки, Йоана Янчева завърши с 15, сестра й Лора - със 7. Като цяло "Чардафон-Орловец" стоеше по-добре като отбор на терена, но неопитните момичета не успяха да се справят с лидерката на "Вихър 2000" В. Добрева, която завърши мача с 37 точки, от които 4 тройки. При това с безкомпромисните си пробиви тя докара по пет лични нарушения на от титулярките на домакините - Лора и Йоана и на Магдалина Дамянова, което и бе решаващо в последните минути.

Така на габровки се наложи да надминат себе си срещу безспорния фаворит "Славия". И бяха на път да го сторят. Те загубиха катастрофално първата част. После, благодарение на Лора и Йоана, които в тази среща играха като истински лидери на отбора, взеха втората - 16:10, бяха на път да сторят това и в третата, но допуснаха изравняване за 11:11. Вихреното им начало в четвъртата част за момент им отвори пътя на финалите, когато поведоха с 32:31, после с 34:33, по пак прибързани действия и игнориране указанията на треньорите доведе до логична загуба - 40:53.

Въпреки изпуснатия финал, "Чардафон-Орловец" със сигурност го очаква добро бъдеще в тази възрастова група. През следващия сезон тимът, селектиран от високи и перспективни момичета, на практика ще играе със същия състав, което, с оглед на постигнатите резултати и ситуацията в другите клубове, го прави един от фаворитите в зони "Мизия" и "Добруджа".

Въпреки че изпитва сериозни финансови затруднения след оттеглянето на ПБК "Левски" преди две години, БК "Чардафон-Орловец" отчита много добър сезон . Момичетата във всички възрастови групи се класираха за зоналната част от първенството, 12-годишните се представиха бляскаво на финалите и станаха шести в България. Само 5 точки не достигнаха на 12-годишните момчета да за първи път да са сред 12-те най-добри. Все пак те имат един медалист - бронз за Мартин Миланов, който игра като преотстъпен за "Левски".

С медал вероятно след броени дни ще е и Гергана Минчева, която също бе пожелана от "Левски" да играе като преотстъпена при тях във финалната част на първенството.



Към началото