Важен е пътят не целта!

Шломо Бинямин: "Баскетболът изисква интелект, талант, труд, упоритост, последователност и концентрация"

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/SHLOMO_MACABI_713x940_338x446.jpg
ГЕРГАНА ХАРИТОНОВА

От понеделник на подготовка в Габрово е юношеският баскетболен отбор "Макаби" от Петах Тиква. Треньор на тима е един водещите специалисти в Израел - Шломо Бинямин, който има зад гърба си 37-годишна кариера като треньор, белязана с 22 шампионски титли.

ГЕРГАНА ХАРИТОНОВА
От понеделник на подготовка в Габрово е юношеският баскетболен отбор "Макаби" от Петах Тиква. Треньор на тима е един водещите специалисти в Израел - Шломо Бинямин, който има зад гърба си 37-годишна кариера като треньор, белязана с 22 шампионски титли. Негов възпитаник е Шарон Друкер - носител на Купата на УЛЕБ за 2004 година с "Апоел" (Йерусалим), на Купата на ФИБА през 2006-та с руския "Урал Грейт",шампион на Израел и Белгия, двукратно обявяван за треньор номер едно в своята родина. "Макаби" проведе няколко тренировки в зала "Орловец", включително с момчета от местния БК "Чардафон-Орловец", а в сряда сътвориха зрелищен контролен мач с търновския "Етър 49", подсилен с най-добрите габровски състезатели.

- Колко души от израелския град Петах Тиква сте в Габрово?
- 20 състезатели, двама треньори и трима от родителите на играчите – общо сме 25.
- Защо избрахте именно Габрово, за да проведете своя летен тренировъчен лагер?
Бил съм в Габрово вече два пъти за последните 6 месеца, всъщност кметът на Община Габрово Таня Христова ни покани.
- Как се чувствате тук?
Чудесно, невероятно!
- Какво ви впечатли най-силно?
Че хората в този град изглеждат много спокойни, усмихнати, без нерви и напрежение. Това виждам и усещам аз - не се шегувам. Освен това всичко, което ни заобикаля – природата, красивите планини, времето е чудесно – в Израел сега е ужасно горещо…
- Разкажете повече за професионалната си спортна кариера през годините?
Започнал съм разбира се като състезател, когато бях на 13, на 17 вече тренирах малки деца, а от 21-годишна възраст и юноши - 17-18 годишни.
- Имате ли постигнати големи успехи и резултати в баскетбола?
22 спечелени шампионски купи с различни отбори в Израел, няколко национални купи… Тренирал съм и доста от най-популярните, най-добрите баскетболисти на Израел, известни с играта си и извън нашата страна.
- Треньор сте на юношите на „Макаби“ от Петах Тиква, това ли е единственото нещо, с което се занимавате?
Всъщност работя в общината на Петах Тиква като мениджър на един от големите индустриални паркове в моя град. Радвам се на популярност и авторитет в професията си, много хора разчитат на мен. Освен това съм и председател на обществен доброволчески комитет.
- Логично стигаме и до въпроса за образованието при толкова успешна реализация в различни направления?
Да, аз имам спортно образование. Дипломиран треньор съм. Завършил съм най-известното училище в Израел, което подготвя треньори във всички спортни дисциплини, които се практикуват в страната. Имам и образователни степени по бизнес и публичен мениджмънт.
- От всички спортове , защо избрахте точно баскетбол!
Защото НЕ ХАРЕСВАМ ФУТБОЛ!
- Как бихте отговорили на въпроса за семейството?
Нормален човек съм. Имам съпруга, двама сина и една дъщеря. Най- голямото ми дете е на 31, а най-малкото - на 23 години. И, представете си, не се занимават с баскетбол.
- Връщаме разговора към настоящия отбор, с който сте сега в Габрово. Откога тренирате тези 15-16-годишни момчета и постигнали ли сте заедно значими успехи?
За първа година съм с тях, те са сравнително млад, нов отбор, все още се опознават, идват от различни клубове, още са във фазата, когато се сработват и доразвиват…Въпреки това постигнаха сериозен успех от тази година, достигайки четвърто място в първенството ни.
- А какви са целите, които си поставяте с този състав?
Шампионски трофей, национална купа, разбира се!
- Колко възрастови групи и състезатели спортуват в баскетболен клуб „Макаби“? Как е организиран и финансиран тренировъчно-състезателният процес при вас?
В клуба тренират 1800 деца и младежи на възраст от 6 до 21 години. Момичетата са само 100. Обучават се от 22-ма треньори. Аз имам занимания с момчета 5 пъти седмично. Иначе клубът е частна организация, в Израел всички са такива. Финансирането на дейността ни идва със средства от Общината, спонсорство и такси, които заплащат самите спортисти – това са основните пера, които формират бюджета ни.
- И ако не е тайна, каква е сумата, с която разполага клубът Ви на година?
Имаме няколко милиона евро. По-точно - около 2 млн. евро на година за цялата дейност на клуба.
- Получавате ли заплата от „Макаби“?
Понякога… :) Аз съм на възраст, на която съм достатъчно успял, да не кажа богат, за да завися от възнаграждението си в клуба. То е важно за младите треньори. При мен е почти доброволно, но щом питате – да, треньорите в „Макаби“ получават заплати.
- Освен баскетболът, който е изключително популярен в Израел, в Петах Тиква, кои други спортове са добре развити?
Веднага отговарям – футбол, спортна гимнастика, хандбал, тенис. Общо са 16 спортовете, които активно се практикуват и реализират съответната състезателна дейност на територията на Петах Тиква.
- Като треньор и човек, който се занимава професионално вече 37 години с баскетбол, кои са най-важните качества, които трябва да притежава и изгради един спортист, за да е успешен състезател?
Четири основни неща. Първо – интелект, на второ място - талант, следван от труд и упоритост, увенчани с последователност и концентрация. Нямаш ли тези дадености, не развиеш ли съответните умения, просто си оставаш посредствен спортист - човек, практикуващ спорт, но не и добър състезател.
- Несъмнено сте реализиран, но и твърде зает човек – треньор, мениджър на индустриален парк, съпруг, баща - как и кога си почивате?
Денят ми винаги започва много рано – преди 6 сутринта и завършва късно…Създал съм си ред и график, така че да бъда пълноценен в нещата, с които се занимавам и явно се получава. Чувствам се добре. А за почивката – първо изключвам телефона – това е основното. Много обичам да релаксирам в Тайланд – прекрасно е, но знаете ли, в Габрово ми харесва страшно много, замислям се дали пък да не се преместя трайно тук. Бих искал да посетя някой ден българското Черноморие и задължително Банско през зимата.

Към началото