Важен е пътят не целта!

Габровската Община - партньор на International Basketball Camp

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Vlado_v_Dublin_940x705_742x557.JPG
Габровската Община ще е партньор на Международния баскетболен камп (International Basketball Camp), който ще се проведе в града от 15 до 23 август. За това се договориха вчера кметът Таня Христова и организатора на впечатляващата проява Владимир Искров. На срещата присъстваха още зам.
Габровската Община ще е партньор на Международния баскетболен камп (International Basketball Camp), който ще се проведе в града от 15 до 23 август. За това се договориха вчера кметът Таня Христова и организатора на впечатляващата проява Владимир Искров. На срещата присъстваха още зам.-кметът "Социално?икономическо развитие" Нела Рачевиц, управителят на "Общински спортни имоти" Росица Бакърджиева, наблюдаващият спорта главен експерт в дирекция "Образование и социални дейности“ Николай Пенов, специалисти от местната управа. С логистична, методическа, организационна, а и с материално-финансова подкрепа ангажира ръководената от нея Община г-жа Таня Христова, така че може би най-мащабното спортно събитие за Габрово през лятото да стане наистина незабравимо за участниците. 223 деца на възраст от 8 до 18 години, 20 доказани специалисти от България, Чехия, Словения, Италия и САЩ в продължение на 8 дни ще работят за "разширяване на познанията на състезатели и треньори за баскетболната игра".

"Проблемът в България е, че не можем да предложим на децата някаква перспектива за развитие, след като навършат 14-15 години. Целта на кампа е и да създаде контакти и възможности за реализация на участниците в престижни западни училища и колежи, което да ги мотивира да работят и да се развиват" - обясни Владимир Искров, тясно свързан с Габрово, чрез вицешампионската титла при юношите и бронзовите медали при младежите с БК "Чардафон-Орловец" и шесто място при мъжете в "А" група от сезон 2013-2014 година. "Ние доказахме, че моделът, който тогава приложихме, е работещ - напомни вчера младият специалист. - Седем души от тогавашният ни отбор сега играят като професионалисти, някои в престижни колежи в САЩ, което е далеч на средната статистика за страната."

Владо призна, че част идеите, които ще реализира по време на Международния камп, в Габрово са почерпени от опита му, натрупан по време на обучението му по линия Международния олимпийски копитет на САЩ в университета Лехей, чийто отбор участва в Първа колежанска лига - най-близкото на НБА ниво. Той потвърди участието в тренировъчния лагер на национала Христо Захариев, както и на неговия мениджър Томазо Комелини. Последният е един от ръководителите на агенция Sigma Sports, която е партньор на International Basketball Camp и чрез която могат да се разкрият италиански перспективи за най-талантливите участници в кампа. Представители на една от най-силните баскетболни школи в Европа ще са и Якопо Скуарчина от ПМС и опитният Сибелиус Дзанарди, с над 30 години стаж като треньор, в момента директор на баскетболна академия "Фиденца". Той е и главен треньор на набор 2002 в своя регион.

Тренировките ще са на откритите спортни площадки до шесто основно училище "Иван Вазов" и до блок "Дунав".

Участниците в кампа ще могат да почерпят опит и от 8-те най-добри аматьорски отбора в България. Между 19-ти и 22 август в зала "Орловец" ще бъде определен шампионът на Националната аматьорска лига по баскетбол, в която Габрово се включи със свой отбор от настоящия сезон. Местната Община е партньор и на тази проява, в организацията на която участват още оглавяваното от габровеца Орлин Атанасов Българско баскетболно общество и БК "Чардафон-Орловец".

На 20 август, между полуфиналните мачове, в зала "Орловец" ще се проведе и демонстративна среща по баскетбол за хора в инвалидни колички. Владо Искров е треньор на водача в първенството за хора с увреждания - "София-Балкан". Самата идея за този спорт е на други двама габровци - на професорите Росица и Кръстю Църови, на които организационно в началото им помагаше покойният вече Светозар Сяров, направил впечатление с изявите си между двата коша през 70-те години.

Канал 3 и TV+ вече са се ангажирали да отразяват баскетболната фиеста в Габрово. Други две телевизии също са проявили интерес, довери Искров. Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето, вече е потвърдила участието си в някои от пиковите изяви. Със сигурност какво се случва в Габрово на място ще види и министърът на спорта Красен Кралев, както и легендата на българския баскетбол, единственият българин, играл в НБА - тревненецът Георги Глушков.

Към началото