Важен е пътят не целта!

Влади Искров за кампа в Габрово

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/camp_2013-7509.JPG

От 15-ти до 22-ри август баскетболът ще завладее Габрово. Дай ни повече подробности? Смятам, че е необходимо в България да има вкарване на нови идеи и нови концепции за разбирането на играта и това е идеята за провеждането на този баскетболен камп.

- От 15-ти до 22-ри август баскетболът ще завладее Габрово. Дай ни повече подробности?

- Смятам, че е необходимо в България да има вкарване на нови идеи и нови концепции за разбирането на играта и това е идеята за провеждането на този баскетболен камп. Ще го постигнем чрез треньорите, които сме поканили, от САЩ, Италия, Австрия и Чехия. Така че децата, които ще участват в кампа, ще имат възможност да се докоснат до нови методики и до различни виждания за баскетболната игра. По този начин ще могат да обогатят своите знания и, макар и за кратния период, в който ще се проведе лагера, да успеят да развият своите баскетболни качества. Всичко това ще бъде съчетано с финалния турнир на Националната аматьорска лига по баскетбол от 19-ти до 21-ви август, които децата ще могат да гледат. На 20-ти пък ще има демонстративен баскетболен двубой на състезатели с инвалидни колички, като целта на този мач е децата да видят, че невъзможни неща няма и по-рядко да използват в речника си „не мога“.

- Колко деца са заявили участието си в кампа?

- Около 220 са децата, като 170 ще бъдат настанени в хотелите тук в Габрово, а останалите са местни възпитаници. Вярвам, че събирането на толкова много състезатели на едно място, също би допринесло за създаването на едни социални контакти и приятелства между децата. Тоест, фокусът няма да бъде само баскетболен. Ще съчетаем спортната част и с посещение на интересните обекти около Габрово и в града, а те не са малко. Смятам, че от културна гледна точка ще им бъде доста полезно на децата.

- Как се роди в теб идеята да организираш такова мащабно събитие?

- Ами аз не очаквах да е толкова мащабно (усмихва се). Имах късмета да работя в чужбина, бях на обучение последно в Щатите - 40 дни в края на миналата година, и видях хората как правят нещата там. Знам, че не се случват много такива събития в България и прецених, че е възможно да се организира такова нещо със западни специалисти, които, както казах в началото, да вкарат ноу хау. Една от основните цели на лагера също е да дадем възможност на най-добрите ни млади баскетболисти да отидат да играят в чужбина и то на места, където има добри баскетболни системи и в отбори, които са водещи в съответните първенства. За жалост, при нас нямаме в момента икономическия ресурс в страната да поддържаме силни мъжки отбори и децата, които спортуват, просто няма къде да реализират потенциала си. Но от това, което съм видял в другите страни, и талантите там, смятам, че нашите деца по нищо не им отстъпват. Просто проблемът при нас е, че за момента системата не е завършена. Имаме много добри деца докъм 14, 15, 16-годишна възраст и после ги губим за играта, защото нямаме силни мъжки отбори, а няма как да ги имаме поради икономическата ситуация и това е един омагьосан кръг. Та, така и така има много голяма вероятност тези таланти, които имаме, след 1 6годишна възраст да ги загубим, смятам, че е по- добре да им се даде шанс да се развият в по-добри системи, да заиграят професионално, да отидат в колежи да учат в Щатите и в един момент, когато приключат целия процес на академично и баскетболно обучение, вече да преценят самите те дали да играят баскетбол професионално, или да се отдадат на това, което са завършили. Алтернативата за колежите в САЩ наистина е много добра. Аз вече имам двама състезатели там и съм сигурен, че след като завършат обучението си, ще могат да се реализират по много добър начин в живота, дори и да не станат професионални баскетболисти.

- Това звучи страхотно и е хубаво, че този камп ще се проведе в тук. Защо избра точно Габрово?

- Аз съм емоционално обвързан с Габрово. Започнахме преди 4 години и направихме една по- сериозна селекция тук. Постигнахме и добри резултати - такива, каквито до момента не бяха постигани от габровския баскетбол. Имам подкрепата и доверието на БК“Чардафон-Орловец“, на Община Габрово и всички в града, че можем да направим едно наистина хубаво събитие. Освен това Габрово си е в центъра на България, така че и чисто като локация е много удобно за всички деца да дойдат тук.

- Едно от най-интригуващите неща, за които спомена, че ще се състоят по време на кампа, е демонстративният мач между състезатели на инвалидни колички на 20-ти август (събота). Обясни ни повече за него?

- Баскетбол на инвалидни колички в България започнахме в края на 2009-та година. В момента има три отбора, а от тази година има и първенство, като за това доста помогнаха и федерацията и министерството. За годините, в които работих с хората на инвалидни колички, видях, че те са доста по-човечни от т.н. нормални хора, или ходещите хора. Те страшно много си помагат един на друг. Има момчета, които дават лични средства за деца от домове, намират им работа, намират им университети, интегрират ги изцяло в живота и това са хора в неравностойно положение. Та те ще послужат за пример не само на нас, а и на децата и надявам се на всичк

Към началото