Важен е пътят не целта!

Орлин Атанасов

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Orlin_Gabrovo_210032016 (315)-8086.jpg

Между 19 и 21 август в Габрово ще се проведе финалният национален турнир за аматьори. Той има
за цел да определи баскетболният шампион на страната и да даде допълнителен тласък на играта и
да я популяризира повече сред подрастващи и не само.

Светозар Гатев

Между 19 и 21 август в Габрово ще се проведе финалният национален турнир за аматьори. Той има за цел да определи баскетболният шампион на страната и да даде допълнителен тласък на играта и да я популяризира повече сред подрастващи и не само. Организатор на турнира е ББО (Българско Баскетболно Общество), което бе създадено с цел да популяризира баскетболната игра и да я превърне в масов спорт. Надеждите са този финален турнир да е първият от многото такива, а той да допринесе още повече за развитието на баскетбола в различните региони. Габрово не е избран случайно за домакин, тъй като първо местоположението е удобно, а и второ по това време в града ще има и камп за деца - International Basketball Camp. Програмите на двете събития са съгласувани и подкрепени от Община Габрово и Национална аматьорска лига по баскетбол, така че през тези дни градът да се превърне в истински баскетболен център. Не случайно с подкрепата на ББО в Габрово за демонстративен мач ще пристигнат и два отбора по баскетбол в инвалидни колички. За участие в турнира са поканени осем отбора, които са най-добрите в четирите региона на България. Това са Брикс и Олд Старс 22 от Западна България, Велико Търново и Перестройка (Велико Търново) от Централна България, Хидростаб Шоутайм (Варна) и ВМУ (Варна) от Източна България и Берое и София Лайънс от Южна България. Турнирът ще се проведе на елиминационен принцип. BGbasket.com и Sportmedia.tv ще излъчат в пряко предаване всички двубои от финалния турнир.

- Какво предстои да се случи в зала „Орловец“ от 19-ти до 21-ви август?

- Ще проведем тук аматьорски национален финален турнир по баскетбол. Такова нещо в последните 25 години не се е случвало. За това мога да гарантирам, защото съм пряк свидетел. Целта е да поставим някакво начало на традициите в аматьорския спорт. В случая става въпрос за баскетбола.

- Какъв е регламентът на този финален турнир?

- Използвам възможността да кажа, че основен инициатор на този турнир е създадената от нас организация „Българско баскетболно общество“ (ББО), която има за цел превръщането на баскетбола в масов спорт. По-точно ние искаме да спомогнем за това баскетбола в България да се превърне в масов спорт, защото ние не можем да го направим сами, но много организации заедно могат. Регламентът за финалния турнир е естествено-логичен. България е разделена на четири района - Западен, Централен, Източен и Южен. В тях с по-голям или по-малък успех се провеждат аматьорски лиги. Най-развитата е в София - Национална аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ). Поканили сме първите два отбора от всеки регион. Шампионите са потвърдили, в момента уточняваме и вторите отбори, защото при аматьорския спорт това не е толкова лесно. Ще има отбори от Варна, Пловдив, Велико Търново и естествено София.

- Георграфското положение на Габрово ли беше причината да изберете зала „Орловец“ за арена на този финален турнир?

- Просто мястото е хубаво. И градът, и зала „Орловец“ са перфектни за организирането на такова събитие. Има спокойствие, за да може да бъде направен този турнир. Равно отдалечено е от всички райони и съответно няма да има спорове за това, защо проявата е тук. Отделно Габрово преди една година ни прие за един от първите аматьорски турнири извън София и съответно е съвсем нормално първия официален финален турнир да се случи отново тук. - Допълнителен бонус е това, че финалният турнир ще се проведе по време на „International basketball camp Габрово 2016“ и срещите ще бъдат наблюдавани от млади баскетболисти. Да, така е и така го бяхме планували с основния организатор на международния баскетболен лагер Влади Искров. Идеята ни е Габрово да бъде баскетболен град в рамките на една седмица и да има поне 300-400 хора играещи хора в града. Мисля, че и за децата е добре, и за аматьорите е добре. Добре е и за всички баскетболни хора в България, защото такова събитие, подготвено по такъв начин от няколко организации, в последните години не е правено в у нас. Постарали сме се да подготвим награди за по-изявените деца, ще има и шоу игри. Целта е баскетболът да бъде на почит през тези дни в Габрово. - Планирате ли този финален турнир да бъде организиран ежегодно? Нашата организация (ББО), като една от организациите, които искат да консолидират аматьорското баскетболно движение в България, е написала една стратегия за следващите пет години. Целта е да се поставят основите на едни традиции и със сигурност едно от нещата е този турнир да се случва ежегодно, по едно и също време и съответно отборите да се стремят да станат шампиони на България на този турнир. Габрово, в лицето на Общината и обществеността, предложи подкрепа, която мисля, че ще спомогне за това традицията да бъде поставена така, че този турнир да се случва винаги тук. Какво ще стане в бъдеще - ще видим.

- Няма как да не те попитам и за това, как оценяваш първия сезон на Националната аматьорска лига по баскетбол в в регион Централна България. Ти беше в основата на създаването на лигата тук?
- Въпросът е доста интересен, когато е поставен към мен, защото аз съм свързан с Габрово - роден съм тук. Личната ми мотивация беше, че искам да направя лига, която да бъде национална. Габрово е едно място, в което спортът е развит, но баскетболът - не толкова, и реших, че ако можем да създадем Аматьорска лига тук, то ще можем да го направим навсякъде в България. За мен, за моя отбор и за организаторите от НАЛБ това беше един труден сезон, но той беше доста полезен, по простата причина, че отборите се самоорганизираха. За следващата година има сериозен интерес, съответно ще има повече отбори и в Централна България ще се играе аматьорски баскетбол. Така че мога да оценя първия сезон тук, като доста успешен.

Към началото