Важен е пътят не целта!

Томазо Комелини: „Открием ли деца с възможности ще помогнем за успешното им бъдеще“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/tomaso-europei-962.JPG

Томазо Комелини e от Италия, Болоня – град с големи традиции в баскетбола. От 15 години той е спортен мениджър и е собственик на агенция „Sigma Sports“. Томазо Комелини е в Габрово за International Basketball Camp, който се провежда в нашия град.

СТЕФКА БУРМОВА
Томазо Комелини e от Италия, Болоня – град с големи традиции в баскетбола. От 15 години той е спортен мениджър и е собственик на агенция „Sigma Sports“. Томазо Комелини е в Габрово за International Basketball Camp, който се провежда в нашия град. По време на пребиваването си тук мениджърът ще наблюдава част от баскетболните тренировки. И е възможшно неговият опитен поглед да открие бъдещата баскетболна звезда на България, Европа, а защо не и на света.
За мотивацията на г-н Комелини да дойде в Габрово, за неговите очаквания и за бъдещето на талантливите деца е разговорът с него.


- Г-н Комелини, какво спортувате самият Вие?
- Занимавам се със спорт, но не играя баскетбол. Цялата ни фамилия по традиция се занимава главно със спортен мениджмънт. Нашата агенция е много известна в Италия - „Sigma Sports“ и съм тук като неин представител. Тя се грижи за интересите на Луиджи Датоме, който в момента е състезател на турския „Фенербахче“, на Гео Факадори – много добър играч, на Николо Мери – бивш състезател на „Олимпия“, Милано, а сега играе в „Бамберг“, Петро Патраконе, финлански състезател и др. Всички те са много известни имена и сериозни като постижения в европейския баскетбол. Имаме клиенти, които са в топ европейски лиги.
- Вашата мотивация да сте в Габрово на International Basketball Camp?
- Нашият бизнес е много динамичен и ние сме длъжни да сме отворени към всички важни промени на международния пазар. Миналата зима се запознахме с Владо Искров, с когото обменихме мисли за днешния баскетбол. Тогава се разбрахме да доведа за баскетболния лагер в Габрово и наши много добри треньори, които да поработят с децата. Така малките баскетболисти ще могат да се докоснат до техните възможности и един ден биха могли да излезят в чужбина и да направят скок в своята професионална спортна кариера. За младите състезатели е важно да трупат нов и различен опит с нови треньори, да се докоснат до различна спортна система.
Но, за да се помогне на младия човек да стане добър състезател трябва да се направи сериозна преценка преди това. А тя е свързана с редица аспекти и всяко дете трябва да се преценява според тях. Разбира се, талантливото и целеустремено дете трябва да получи своя шанс и да стане част от професионален проект. Така че съм тук, за да видя какво е нивото не само на баскетбола в България, но и като обучение, като възпитание.
- Какво открихте от пръв поглед когато стъпихте в Габрово?
- Първо отидохме в Етъра и видяхме този прекрасен музей на открито. Тук се докоснахме до вашата култура, история и това, което видяхме за първи път много ми хареса.
- Очаквате ли да откриете млади таланти тук и какво бъдеще биха имали те?
- Ако открием деца, които са с възможности за развитие като игра и като талант и които имат желание за това, бихме могли да им помогнем за тяхното успешно бъдеще. Разбира се, със съдействието на родителите, те да учат и тренират, да се образоват добре в Италия. Ние държим много на семейството, чието влияние е изключително важно за нагласите на детето, което трябва да бъде стимулирано, за да има напредък и да постига успехи в своето бъдещо развитие.
Така че, да, имам очаквания. Затова съм тук, но едва след като видя първите тренировки бих могъл да кажа има ли сред участниците в габровския International Basketball Camp таланти.

Към началото