Важен е пътят не целта!

„Техническият“ на финал след 68:58 срещу „Баш мечките“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Muje_BGash_mechkite_Polufinal_193648_940x705_08.05.2017_1_742x557.jpg
Отборът на Техническия университет се класира за финалите на шампионата на Националната аматьорска баскетболна лига – BBO ББЛ, след като в неделя в своята зала „Орловец“ постигна втора победа срещу „Баш мечките“, този път с 68:58.
Отборът на Техническия университет се класира за финалите на шампионата на Националната аматьорска баскетболна лига – BBO ББЛ, след като в неделя в своята зала „Орловец“ постигна втора победа срещу „Баш мечките“, този път с 68:58. Преди седмица момчетата на Виктор Крушев изненадаха първенеца от редовния сезон в дивизия „Център“, обръщайки мач с 24-точков пасив за крайното 88:83. Това бе първа загуба на водения от бившия състезател на „Чардафон-Орловец“ Стилиян Димитров великотърновски тим, който имаше десет успеха от десет опита.

Както всички срещи на BBO ББЛ, „Технически университет“ - „Баш мечките“ бе предаван пряко по youtube. Сблъсъкът оправда очакванията на любителите на баскетболната игра. Водачеството в мача се променя 9 пъти, за да се стигне до крайния успех за домакините. В началото те дръпнаха с 8:2, но в края на първата четвъртина изоставаха с 12:14. Полувремето завърши 28:28, е 10 минути преди края търновци водеха с 53:51. Те наистина дадоха всичко от себе си, имаха минимално преимущество в борбата под коша, но, както и във Велико Търново, загубиха тактически мача. Парадоксалното е, че въпреки че лидерът им Стилиян Димитров вкара най-много точки – 20, има и най-висок коефицент за ефектвност от своите – 15, той е с със сериозна вина за загубата – реализира само 2 тройки от 12 опита – 16.67%, от зоната на 2 точки също не бе убедителен 8 от 20, или 40% успеваемост.

Като ключови за успеха треньорът Виктор Крушев определи и изявите в защита на Петър Митков – 6 точки, 10 борби, 4 асистенции, успял да опази центъра на „Баш мечките“ Митко Митков, който рядко завършва среща с под 20 точки – в тази баскетболистът от Търново с физика тип Антъни Джошуа вкара само 9.

Над всички от домакините за пореден път беше Антонио Станков – 28 точки, 8 борби, 2 асистенции, коефицент за ефективност 24. Антонио вкара 3 от 7-те тройки за отбора, от зоната за две точки шмаше 69.23% успеваемост. Добре, освен Митков, му партнираха Даниел Пенков – 15 точки, 2 асистенции, и центърът Дисислав Дончев – номер едно в борбите от двата отбора – 15, вкарал и 6 точки.

Победата на „Технически университет“ - под това име през този сезон играе аматьорския мъжки отбор на „Чардафон Орловец“ в първенството на BBO ББЛ, заради подкрепата, оказвана от ректора проф. Райчо Иларионов, осигурява не само място на финала в дивизия „Център“. Там за първото място габровци ще според с победителя от „Перестройка“ - „Фор Фън“, който ще бъде определен в трети мач между тези два тима. И двамата финалисти от „Център“ се класират за финалите на националния шампионат, който ще се състои в началото на юни в Самоков. Там вероятно няма да е един от ветераните на отбора – Николай Лозанов, който вместо да участва в решителния плейоф с „Баш мечките“ реши да вербално да воюва от трибуните със своя съотборник Петър Митков, изиграл, въпреки възрастта си – на 37 годиние, 36.27 успешни минути. Повече от него на терена бе само Антонио Станков – 40 минути.

„Много съм разочарован от Лозанов – сподели старши треньорът Виктор Крушев. - Опасявам се, че не ми остави друга възможност освен да го отстраня от отбора. Имаха някакъв конфликт преди година, но мислех, че всичко е отминало. Цяла седмица тренираха заедно. Лозанов е от най-опитните играчи, има свой бизнес, очаквах той да е балансьор и пример за младите – в отбора имаме четирима кадети. Това е аматьорска лига, важно е преди всичко удоволствието от играта и възможността, която даваме на младите момчета по-бързо да израснат, трупайки опит с мъжете. През всичките години, в които съм се занимавал с баскетбол – като състезател и като треньор, за първи път виждам такова отношение към съотборник. Чест прави на Петър Митков, който също не е лек характер, че не отвърна на репликите и на обидите. Все пак аз няма да взема сам решението – думата ще има отборът.“

Все пак главната цел – обиграване на кадетите на „Чардафон-Орловец“, е постигната – резюмира положителното от шампионата, а и от полуфиналния сблъсък, Крушев. 16-годишните Цветомир Минев, Димитър Тодоров, Димитър Андреев, Кирил Кирилов израстват с всеки мач и си отвоюват все повече минути за игра. В първия полуфинал срещу „Баш мечките“ той отличи Цветомир Минев, във втория – Димитър Тодоров.

„Чардафон-Орловец“, в чийто стартов списък бе записан и Николай Лозанов, възпитаник на известния с толерантността си Дончо Дончев, игра в състав: Петър Митков, Кирил Кирилов, Антонио Станков, Димитър Тодоров, Стефан Бакалов, Даниел Пенков, Борислав Ганчев, Христо Маринов, Цветомир Минев, Георги Арихтев, Дисислав Дончев.
Към началото