Важен е пътят не целта!

Антонио Станков поема баскетбола в Дряново

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Antonio_Stankov_2016_552x731_337x446.jpg
Мирослав Семов и Иван Господинов биха ръката за изграждане на Регионална баскетболна академия

Младият наставник на „Чардафон-Орловец“ Антонио Станков от понеделник поема баскетбола в Дряново.
Мирослав Семов и Иван Господинов биха ръката за изграждане на Регионална баскетболна академия

Младият наставник на „Чардафон-Орловец“ Антонио Станков от понеделник поема баскетбола в Дряново. Задачата да възроди най-красивият и академичен спорт с топка в града на Кольо Фичето се стовари на плещите му, след като кметът Мирослав Семов и изпълнителният директор на клуба Иван Господинов биха ръката да обединят усилия за утвърждаване на играта в региона. Двамата с лекота намериха общ език – преди почти 50 години между двата коша ги запозна точно червената топка.

„Грехота е да не върнем баскетбола в Дряново, след като имаме подкрепата на кмета“ - убеден е в успеха на проекта изпълнителният директор на „Чардафон-Орловец“, който бе в основата на възраждането на клуба, заедно с Дончо Дончев, Иван Шумков, Николай Вътков, Албена Гръблева, Петър Проданов, през 2009-та. Семов пък възложи да се направи нужното баскетболът в Дряново да го има, веднага след като за пореден път спечели кметски мандат. Осигурена бе материална база, налице бе и определен интерес сред децата...

На вчерашната среща и Семов, и Господинов не коментираха казуса „защо не се получи“, но начертаха стратегическата цел – да се работи за изграждането на регионална баскетболна академия, чиито отбори да са в състояние да спорят за медалите във всички възрастови групи при подрастващите. „Не е важно дали Габрово ще бие Дряново или Севлиево – Трявна. Целта е нашите отбори да бият „Левски“, „Черно море“, ЦСКА“, „Лукойл“, „Балкан“, „Дунав“, „Монтана“ - е позицията на Господинов.

За реализацията на тази цел „Чардафон-Орловец“ работи почти 5 години с деца от Севлиево, които през миналата година решиха да заложат само на собствените сили, оферта преди 4 години бе направена и на тревненския „Зограф“. Субстанцията на идеята – много отбори в малките възрастови групи, обединен тим при кадети/кадетки – юноши/девойки. - „Да не забравяме, че цялата Габровска област е по-малка от всеки един район на София“ - напомни Господинов. Той и бившият му съперник Мирослав Семов са единни, че в основата на един клуб са качествените млади треньори, амбицирани да се докажат в баскетбола. В това отношение „Чардафон-Орловец“ демонстрира сериозен ръст в последните години. Габровската школа в девическото направление вече безспорно е номер едно в зона „Мизия“ и e сред най-добрите в Североизточна България – вече с победи и над лидерите „Черно море Одесос“, „Дунав“ (Русе), “Доростол“ (Силистра). Успехът е свързан с имената на треньорите Анита и Виктор Крушеви, Антонио Станков, Галя Илиева, при подготовката на отборите им помагат и ветераните Албена Гръблева и Николай Вътков. Добрата им работа превърна „Чардафон-Орловец“ вероятно в най-многочисления клуб в Габрово – редовно тренират над 260 деца, 100 от тях – в детските градини. Само Цар Футбол е привлякъл повече малчугани, но си ги делят 6-7 клуба.

Антонио Станков е убеден, че ще успее да събуди сериозен интерес и сред дряновските деца. Мирослав Семов, който навремето делеше любовта си към баскетбола с тази към футбола, пък го увери, че ще има цялата подкрепа на местната власт. Персонализацията на тази подкрепа е президентът на местния баскетболен клуб Ивайло Лисичков – също доскоро демонстрирал качества под двата коша.

Антонио, който кара магистратура във великотърновския университет, работи с малчугани от детските градини и момчетата до 10, 12 и 14 години (заедно с Виктор Крушев) на ЧАО. През настоящия сезон като играещ треньор той изведе аматьорския тим на клуба – участващ под името на Техническия университет, до сребърните медали в BGO ББЛ-Център, реализирайки средно под над 30 точки на мач. Роден във Видин, възпитаник на плевенската баскетболна школа, Антонио бе част от първия мъжки тим на „Чардафон-Орловец“ (след 37-годишно прекъсване), който през сезон 2012-2013 игра в Младежката лига. Амбициозният млад специалист все още е действащ състезател – за есента има предложения от няколко клуба от НБЛ и „А“ група. Задачата му през лятото обаче ще е да запали с моженето си дряновските деца по баскетбола. В четвъртък той, заедно с Ивайло Лисичков и спортния директор на „Чардафон-Орловец“ Виктор Крушев, ще споделят намеренията си пред деца от дряновските училища. Следващия понеделник – 12 юни, след обяд в местната зала ще се проведе кастинг за набиране на желаещи за сформиране на отбори в отделните възрастови групи. Занимания с тях ще се водят до края на юли, след това – от началото на септември. Антонио няма да получава възнаграждение от местната Община, месечната такса за участие в тренировките ще е минимална.
Към началото