Важен е пътят не целта!

Денислав Коцев: „Точно тук, в Габрово е мястото за такива кампове“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Denislav Kocev_627x940_297x446.JPG
НАДЕЖДА ТИХОВА

Денислав Коцев – треньор на „Черно море - Тича“ в град Варна, е единият от авторитетните български треньори, участници в Международния баскетболен камп в Габрово, който се провежда през тази седмица.
НАДЕЖДА ТИХОВА

Денислав Коцев – треньор на „Черно море - Тича“ в град Варна, е единият от авторитетните български треньори, участници в Международния баскетболен камп в Габрово, който се провежда през тази седмица. Защо треньор от една от най-авторитетните баскетболни школи в страната е дошъл тук, за да работи с участници в кампа? Какво е мнението му за организацията и провеждането на мащабното събитие? По тези въпроси разговаряхме с Денислав Коцев след края на поредната му тренировка.

- Защо се съгласихте да станете част от този камп?

- Получих покана от Владимир Искров да дойда и да помагам. И тъй като много обичам да работя с подрастващи, да им помагам да израстват като баскетболисти, приех предложението. Много ми е приятно да работя с млади хора и да виждам как израстват от ден на ден.

- На какво се дължи успехът на баскетболното „Черно море“?

- При нас школата е развита от много години под ръководството на Симеон Варчев. Сега има и нови ръководители. Събрани са много силни треньори, има добра клубна работа. Привличаме деца, работим много сериозно и това е. Цяла България е пълна с баскетболисти, „произведени“ от град Варна и от „Черно море“. Като погледнете мъжкото първенство, ще видите, че във всеки отбор има по двама-трима играчи от „Черно море“.

- Как да привличаме повече млади хора да се занимават със спорт?

- Истината е, че нашата игра позагуби малко от своя блясък. В живота на младите хора има много нови развлечения. И ние вече трудно ги привличаме към нашия спорт във Варна. Но все пак при нас има много дълга традиция – още от 80-те години години, след това с Христо Борисов като един от най-силните играчи в България. След това със Симеон Варчев е създадена школата, която е произвела много национални състезатели.

- Каква е ползата от провеждането на такива кампове и защо точно в Габрово?

- Аз мисля, че точно тук, в Габрово е мястото за такива кампове, защото тук децата са сравнително близко до залите и игрищата, не се разсейват и само работят, защото няма много молове като в София, в които могат да отидат. Тук се тренира по три пъти на ден и мисленето им е насочено към баскетбола. Не мога да кажа, че за една седмица ще станат чудеса с тях. Но все пак тук срещат нови треньори и както се случва в живота, като срещнеш нещо по-различно, по друг начин се представяш, стараеш се повече. Тук срещат чуждестранни треньори, страхотно добри треньори от България. Има огромна полза за децата. Сигурен съм.

- За Вас самия каква е ползата от работата Ви тук?

- За мен самия ползата е да се срещна с колеги, играли в Националния отбор на България, колеги треньори от други държави. Да видя как работят и да си направя изводи за мен и за моята работа.

- Какво е впечатлението Ви от организацията на кампа и от Габрово?

- Организацията на кампа е отлична. Аз съм ходил в над 10 кампа и в България, и в Сърбия. Но организацията на този камп под ръководството на Влади Искров е отлична. Габрово е много приятен град, чист и подреден. Аз ходя много често в Трявна и съм обикалял района. Днес ще заведем децата на басейн, утре ще ги закараме на Етъра. Има какво да правят и да видят нещо различно тук. Освен че градът е много приятен и хората са много приветливи.
Към началото