Важен е пътят не целта!

България спечели „Христо Донков“ след 50:73 срещу IBC-ЧАО

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/zakrivane (36)_940x627_742x495.JPG
Националният отбор на България за кадети – момчета до 16 години, спечели седмото издание на турнира за Купата на Община Габрово „Христо Донков“, въпреки че катастрофално загуби последния мач – 53:70 срещу IBC-ЧАО.
Националният отбор на България за кадети – момчета до 16 години, спечели седмото издание на турнира за Купата на Община Габрово „Христо Донков“, въпреки че катастрофално загуби последния мач – 53:70 срещу IBC-ЧАО. Зад абревиатурата се крие сборният отбор на приключилия в събота вечер Международен баскетболен камп (International basketball camp) и „Чардафон-Орловец“. Този тим се водеше от спортния директор на клуба-домакин Виктор Крушев и един от най-добрите специалисти в България – Денислав Коцев, напълнил визитката си с шампионски титли при подрастващите, водил и мъжкия отбор на „Черно море Порт Варна“.

През годините „Христо Донков“ е печелен от „Левски”-София, „Академик“- Пловдив, „Чавдар“-Троян, „Черно-море Порт Варна“, но безспорно седмото му издание бе най-силното и най-оспорвано. В него за първи път участваха национални отбори – кадетите на България, Чехия и Украйна, които се готвят за Европейското първенство в София следващия месец, и „националният“ тим на кампа. Игра се по системата „всеки срещу всеки“, повечето от мачовете се решиха в последните минути – Чехия – България 78:85, Чехия – Украйна 69:62, IBC-ЧАО – Чехия 56:62. С лекота България победи единствено Украйна (73:55), въпреки че гостите поведоха в началото с 10:9. Те пък взеха чувствителна победа срещу Виктор Крушев и Коцев (81:56), въпреки че в края на третата част водеха само с 10 точки – 58:48. Треньорското дуо на габровския тим обаче даде шанс на резервите и украинците се възползваха по най-добрия начин от този подарък.

IBC-ЧАО, който се включи в турнира без нито една обща тренировка, израстваше от мач на мач, така че не бе изненада развихрянето му срещу леко апатичните български национали. Въпреки че ръстово чувствително превъзхождаха съперниците си – в състава са 4-5 момчета над два метра, талантливият 15-годишен Емил Стоилов от ЦСКА е 207, момчетата на Иван Коцев загубиха борбата под кошовете – 43:49, в далечната стрелба бяха трагични – 2 успеха от 22 опита (9%), направиха ужасяващи пропуски под коша, не по-добра бе стрелбата им и от наказателни удари – 6 от 17, или 35%.

Окрилен от вдъхновената игра на сина на футболната леганда на ЦСКА Георги Илиев, който като баща си е Георги, като него носи и прозвището Майкъла, момчетата от IBC-ЧАО изнесоха полезен урок на националите – че без сърце, дух и себераздаване победи няма. От всичко това символичните домакини имаха в излишък, с което еднозначно спечелиха публиката на своя страна. Началната им серия до 20:0 обаче принуди бившия наставник на „Левски“ Николай Господинов, който сега работи в Испания, да се хване за главата. Първата четвъртина завърши 22:2, националите понаваксаха малко във втората – до 22:39, но бързо загубиха дух и въпреки многото смени в състава на домакините, разликата рядко падаше под 25 точки.

Над всички бе Майкъла, който по-късно спечели и надпреварата за забивки на Международния баскетболен камп. Георги завърши с дабъл-дабъл – 11 точки и 10 борби, трясна и три чадъра, предизвика 6 фаула и набра 19 точки за ефективност. На неговото ниво бяха и всички останали – само две момчета не успяха да се разпишат в мача, Георги Павлов завърши срещата с 16 точки (коефицент 15№, а Валентин Анакиев с 13 (16).

Купата на победителите връчи президентът на БФ „Баскетбол“ Георги Глушков, единственият, засега, българин играл в НБА. Той откровено призна, че IBC e надминал с мащабите и качеството си неговите очаквания, визирайки, че кампът е подложил на сериозно изпитание възможностите на хотелиерския бизнес в Габрово.

Действително, IBC e с непознати за българския баскетбол параметри – 332 участника, 40 треньори и доброволци, наставници от Чехия, Англия, САЩ, Молдова, България. 25 държавни институции и фирми подкрепиха проявата, с което създадоха възможности децата да получат най-доброто – и както възможност за тренировки, за общуване, за опознаване, за пълноценно хранене и почивка. Всички получиха специално изработени за кампа екипи, много подаръци, най-добрите 110 бяха отличени и с паметни медали и плакети.

За първи път „Христо Донков“ бе част от Международния баскетболен камп и във формата, в който се проведе, идеално се вписа в неговия основен замисъл – да се амбицират децата да следват мечтите си, а амбициите им да са големи. В това отношение, освен на основния организатор – бившия наставник на „Чардафон-Орловец“ Владимир Искров, решаваща бе ролята на Община Габрово. Заделеният от нея ресурс осигури участието в IBC на 55 габровски деца срещу относително символично участие, както и участието на три национални отбора в турнира в памет на една от легендите на местния баскетбол, син на основателя на „Етър“-а Лазар Донков. И не само това – в продължение на седмица подрастващите баскетболисти ползваха безплатно градския транспорт, бе им осигурен такъв достъп и да местните забележителности, тренировъчната им програма бе подсигурена чрез 5 открити площадки и 4 зали в това число и уникалната за България „Орловец“.

„Никъде другаде не биха получили такава подкрепа“ - призна не само Георги Глушков, но и всички български и чуждестранни специалисти. Оценката на децата пък можеше да се прочете в очите им... И в изразеното им желание през 2018-та да са в Габрово отново..
Към началото