Важен е пътят не целта!

Дончо Дончев: “Баскетболът е игра, която много се харесва от децата”

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Doncho-Donchev-momicheta-14.jpg
    Дончо Дончев е роден в 1950 г. в Габрово (кв. Бичкиня). Израства в спортно семейство. Състезател и треньор по баскетбол. Учи в ТМЕТ “Д-р Никола Василиади” и ВМЕИ – Габрово. Завършва ВИФ (НСА), специалност “Баскетбол”. Изявен баскетболист като ученик и студент в Габрово и София. От 1981 г. е преподавател в ОУ “Христо Ботев” (кв. Бичкиня). 30 години е треньор по баскетбол. Работи с отбори: момчета и момичета (до 12 и до 14 г.) и кадетите на възродения БК “Чардафон-Орловец”. Той е единственият габровски баскетболист, отпреди възстановяването на баскетболния клуб (2009 г.), чиято спортна кариера започва и продължава в родния град.

- Г-н Дончев, израснал сте в спортна среда. Кога за първи път се докоснахте до баскетболната игра?

- Баща ми Илия Дончев е бил шампион по футбол с “Тича”, Варна (1938 г.). Роден е в с. Цар Асен, Поповско (1919 г.), по професия - шивач. Като младеж е играл в “Славия”, София. След казармата идва в Габрово. Упражнява занаята в с. Бичкиня. С майка ми Недка Колева, която е от ковашки род, създават семейство. Продължава да играе футбол в габровския отбор “Червено знаме”. Бил е треньор на “Балкан”, когато в него играе Иван Вуцов, и отборът печели историческа победа (2:1) над “Спартак”, София (преди 1960 г.).

С брат ми Николай Дончев (р. 1946 г.) също играехме футбол. Той като вратар, аз като ляво крило. Отначало ни тренираше баща ни. През 60-те години тренировките ни водеха Стефан Датков, Стефан Милчев от “Балкан” на стадион “Христо Ботев”. Момчетата от кв. Бичкиня бяха повече гимнастици, възпитаници на Атанас Тончев. От тях имаше и републикански шампиони.

Цялото интервю с Дончо Дончев: https://www.stovesti.info/doncho-donchev-basketbolat-e-igra-koyato-mnogo-se-haresva-ot-detsata-10873.html

 

 

Към началото