Важен е пътят не целта!

Антонио Станков: „Благодаря на моите колеги, че ми повярваха и дадоха шанс на един млад треньор да покаже възможностите си”

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Chao-Chavdar-17102020-3-Antonio-Marijan.jpg
Антони Станков - треньор на годината на Община Габрово за 2020

АНТОНИО СТАНКОВ е роден във Видин през 1993 година, където завършва основно образование.  Средно образование, със специалност „Баскетбол“, завършва в Спортното училище „Георги Бенковски“ в Плевен. Продължава да учи във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт“ – бакалавър и магистър по специалността „Спортна педагогика“. Следва треньорски курс към Националната спортна педагогика“ по „Баскетбол“.

Състезател по баскетбол във Видин, Плевен, Габрово, Бургас, Шумен, професионален играч по баскетбол и 3х3 на FIBA Basket, участия в Европейски университетски първенства по баскетбол.

От 2017 г. е треньор по баскетбол на деца от 4 до 12-годишна възраст, старши треньор по баскетбол за деца и младежи (16 и 19 и мъже в А група) и треньор по баскетбол в детски градини и училища и подрастващи към БФБ на отбори до 12 , 16,19 и мъже.

Носител на 18 златни медала, 8 сребърни и 4 бронзови медала от национални и регионални шампионати, множество статуетки, купи и други отличия.  


 

- Какъв път извървя през 2020 година антонио станков, за да стане треньор на годината за община габрово?

- За всички тази 2020 година беше различна. Тази година беше изпитание за мен като треньор, изпълнена с препятствия , забрани и липса на личен контакт с децата. Преминахме през онлайн тренировки, индивидуални тренировки и като цяло се опитахме да се нагодим с обстановката. Затова смятам, че независимо какви са обстоятелствата, ние трябва да намерим начин да се приспособим към съществуващото положение и да не губим мотивацията си.

- Как примате това високо отличие?

- Отличието за мен не е само за 2020 година и сезон, а за работата, която положих за тези 4 години в ОБК „Чардафон“. Дадох времето си, желанието си, страстта си, любовта си и познанията си, за да можем аз, децата и клубът да се развиваме и да вървим напред.

Приемам това отличие като оценка за моя труд през тези години. Аз съм по-щастлив, че дете от мъжката част е наградено в топ 10 от спортистите на Габрово. За първи път баскетболист и треньор получават тези високи отличия от община Габрово, за което им благодаря.

- Какви качества трябва да притежава един човек, тръгнал по пътя на големия спорт, за да успее?

- Преди всичко човек трябва да обича това, което прави. Без любов и отдаденост, каквито и качества и талант да притежаваш, щом нямаш желание - всичко останало е безсмислено.

Качествата, които трябва да притежава един спортист, са много. Но мога да спомена качествата, на които аз държа децата, които тренирам, да притежават. Това са борбеност и упоритост. Борбеността означава да не се отказваме , а упоритостта да преследваме целите си до край. Търпението и постоянството са също важни качества. Може би едно от най-трудните неща е това да чакаме положените усилия да започнат да дават резултат. Това става с бавни, но сигурни крачки, които всеки ден правим. Ако не става бързо, търпението е качеството, което ни помага да не се отказваме. И не на последно място дисциплината и работата в екип. Успехът е сбор от труда на спортиста, на неговия треньор и останалата част от екипа.

- Вече като специалист в баскетбола какво мислите за поколенията деца, които идват да спортуват?

- За съжаление, тенденцията, която се наблюдава в последно време, е към все по-ниската физическа култура на децата. Причините за това състояние са комплексни и са свързани както с нездравословния начин на хранене, учебната претовареност, стреса, така и с нарастващото съприкосновение с компютърните технологии. Пренебрегва се обаче фактът, че причините за многото болести се коренят и в занемареност на физическото възпитание или липса на двигателна активност във всекидневния живот от най-ранна възраст.

Аз смятам, че всяко едно дете трябва да спортува още от детската градина, независимо какъв спорт. Стремежът на децата към двигателна активност е източник на здраве, сила и енергия, така необходими за естественото им развитие.

За мен най-важен фактор за развитието на двигателната култура на децата не сме само ние треньорите, а техните родители. Апелирам всички родители да обърнат внимание не само на предметите като математика и английски език (не че ги омаловажавам) , а да попитат в края на деня си детето как е протекъл и часът по физкултура. Те са тези, които трябва да подтикват детето си да е физическо активно и да расте здраво.

- Къде се намира ОБК „Чардафон" на баскетболната карта на България?

- Спрямо възможностите ни, смятам, че в момента се намираме на едно задоволително място. В регион Мизия женската част е първенец и няма конкуренция, а мъжката част е един от водещите клубове в региона.

Една от целите ми за 2020 година беше да направя мъжки отбор само с деца от школата и това се случи. Също така сме единственият клуб в България, който има три мъжки и два юношески отбора до 19 години . При мъжете имаме един отбор в А група и два в Б група. По този начин се дава шанс, опит и конкуренция между децата в тези отбори.

- Живеем в трудни времена, как клубът преминава през тях ?

- Времената наистина са трудни, особено за спорта . Най-голямата ни трудност и пречка, за да сме още по-успешни, е намирането на финансови средства.

Когато един клуб е добре финансиран, има спокойствието и по-голямата свобода за привличане на деца и те да се чувстват обгрижвани.

Смятам, че ако клубът има тези две неща, ще е на по водещо място не само в региона, но и в България.

- Какво трябва да се случи занапред за развитието и утвърждаването на баскетболния клуб?

- Най-важното за един клуб е да върви напред и да има успехи е екипната работа. Синхронната работа между нас, колегите, и правилната методика са основното един клуб да върви напред.

Габрово не е град с баскетболни традиции. Преди 5 години аз и моите колеги започнахме от нулата да градим клуба, за да може Габрово да е на баскетболната карта.

Това ме накара да се замисля, че независимо откъде си и колко е трудно едно начало, щом имаш желание, упоритост и любов към това , което правиш, нещата рано или късно се случват.

Също така искам да споделя ,че ако искаме баскетболът в България да се развива и върви напред и да се върнем там където ни е мястото, в горните девизии на подрастващи, трябва ние,треньорите, да преглътнем егото си и да спрем да мислим само за себе си и че сме по-добри от другия . Да започнем всички ние да си помагаме и да се учим един от друг. По този начин децата и бъдещето на баскетбола ще е по-добро.

- Завърши една сравнително успешна година за "Чардафон". На кого искате да благодарите, кого искате да поздравите?

- Искам да благодаря най-вече на моите колеги, че ми повярваха и дадоха шанс на един млад треньор да покаже възможностите си.

Искам да благодаря и на моите състезатели и техните родители, че имаха търпението и бяха отдадени, колкото мен, на играта баскетбол. Тази игра и страст ни направи едно голямо семейство.

Също така ще благодаря и на моето семейство за подкрепата и разбирането.

Не на последно място едни искрени благодарности и към Иван Господинов, човекът, който събра един страхотен екип, който продължава да работи усилено с любов и страст, която е подхранвана и от самия него. Благодаря ви !!!

- Започна новата 2021 година, за кого са вашите най-хубави думи?

- Пожелавам на всички една по-усмихната и здрава 2021 година. На всички спортисти и колеги по-успешна година. Бъдете здрави вие и вашите семейства.

Винаги си поставяйте някаква цел в живота и имайте търпение за нещата, през които преминавате . Приемайте го като изпитание и рано или късно нещата ще се получат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към началото