Важен е пътят не целта!

Бронзови медали за 12-годишните от Купа "Септември"

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/12-god-momcheta-2021-1.jpg

С бронзови медали и купа за заслужено спечелено трето място се върнаха вчера от София 12-годишните момчета на БК "Чардафон".

Възпитаниците на Мариян Костадинов участваха в турнир, посветен на 30-годишнината от създаването на баскетболен клуб "Септември", в който освен домакините участваха и представители на силните школи на столичния "Славия" и "Делфин" (Бургас).
БК "Септември" е основан през 1991 година и залага на мъжкото направление. Досега през клуба са преминали над 2500 момчета и юноши, не малко от тях са стигали до националните гарнитури. Според собствената оценка на домакините, през последните години клубът изпитва затруднения и затова основната цел е да се популяризираме баскетбола сред подрастващите. Затова мотото е "Да върнем децата в залите!" "Септември", но като "Септември 97" е марка и в женския баскетбол, но двата клуба нямат юридическа връзка.
Основната идея на треньора Мариян Костадинов, шампион на България при мъжете с ЦСКА, отборът да се включи в турнира е момчетата му да трупат опит. Повечето от тях са за първа година в във възрастовата група до 12 години, а рестрикциите поради пандемията не им създадоха достатъчно условия за развитие. Въпреки това през сезона те постигнаха и резултати, които загатват за сериозни възможности - като победата над "Левски" с 67:18 в зоновите квалификации в Ботевград преди месец. В София те се представиха просто прекрасно - в мачове кош за кош допуснаха две загуби с по 4 точки - 40:44 срещу "Делфин" и 50:54 срещу домакините. В мача срещу "Славия" обаче просто се отприщиха и попиляха софийските си съперници с 63:27. Домакините от "Септември" пък нямаха проблеми срещу "Делфин" - 67:49, в спора за първото място.
"Не е в моя стил да отличавам отделни играчи - сподели след турнира Мариян Костадинов. - Това е колективна игра, затова е важен отборът. Доволен съм от всички момчета - именно, защото играха като отбор. Напредват с всеки мач. Имахме възможност да постигнем и повече - резултатите го показват. Но не това е важното. Важното е да се развиват като баскетболисти, да трупат качества, да се учат да разбират играта, успехите ще дойдат сами."
С индивидуална награда за най-добър реализатор бе отличен Христо Вичев от "Чардафон". Специалисти отбелязаха здравата игра в борбата под кошовете и в защита на Росен Метев.
"Чардафон" игра в състав: Александър Георгиев, Кристиян Кирилов, Симеон Стоянов, Богдан Ганев, Павел Бакалов, Константин-Кирил Йорданов, Георги Соколов, Любослав Георгиев, Найден Минчев, Кристиян Байрактаров, Росен Метев, Денислав Манев, Христо Вичев, Ивалин Георгиев.

Към началото