Важен е пътят не целта!

"Чардафон" издига Глушков за президент

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Glushkov_EDI.jpg
Габровският "Чардафон" официално предложи вчера кандидатурата на тревненеца Георги Глушков за президент на БФ „Баскетбол“.

Единственият българин, играл в Националната баскетболна лига, и сега оглавява Федерацията, но столични клубове му намериха конкурент - Владимир Боянов, бивш състезател на столичния "Академик", който преди години също бе вариант за постта - тогава в надпревара с Мишо Бирата.
Сега спорът ще се реши на отчетно-изборното събрание, насрочено за 10 септември 2021 г. Срокът за издигане на кандидатури изтича на 16 август.
"Георги Глушков е един от най-успешните български баскетболисти на всички времена, първият и единствен българин, играл в НБА, и със сигурност най-разпознаваемото име в настоящия момент - мотивира предложението си ОБК "Чардафон" - Това е особено важно в трудните икономически времена, когато е нужно да се консолидира достатъчно обществен и финансов ресурс в подкрепа на българския баскетбол.
- Георги Глушков като състезател игра в най-престижните първенства, изучил е в детайли организацията им, знае какво би могло да се ползва от нас. Натрупа и сериозен опит като ръководител в баскетбола, познава тенденциите в развитието на играта, ползва се с авторитет в националните и международните спортни оарганизации
- Като секретар, а след това и като президент на БФ „Баскетбол“ Георги Глушков се доказа като иновативен, диалогичен, комуникативен, като човек на премерените и отговорни действия. Тези му качества му помагат да ръководи процесите в организация, в която ярките и талантливи личности са не една и две."
Габровският клуб, на основание чл. 25, ал. 1 от Устава, отправя още едно предложение до Общото събрание - за почетен председател да бъде избран Атанас Голомеев. "Изискванията, посочени в Устава за тази почетна длъжност, могат да бъдат използвани за мотиви на това предложение - г-н Голомеев напълно ги покрива" - се казва в предложението. Тази длъжност сега се заема от Атанас Тонев, президент на баскетболната федерация в продължение на 11 години. За почетен председател той бе избран през 2008 година.
Тогава той се оттегли от поста и бе наследен от Михаил Михов.
Атанас Голомеев, известен с прякора си Змея, заедно с Глушков, вероятно е най-емблематичното име в българския баскетбол.

Атанас Голомеев, награден през 2019 г. с орден "Стара планина", твърди, че насила е играл за ЦСКА


Играл е за „Спартак“ (София) (1962-63), ЦСКА (1965-67), университета Макгил, Канада (1968-70), „Академик“ (София) (1970-76), „Левски-Спартак“ (1976-81), „Гюней Санай“ (Адана) (1981-83), „Левски-Спартак“ (1983-85). Треньор на „Левски-Спартак“ (1985-86). 9 пъти шампион на България като играч (1967, 1971, 1972, 1973, 1975, 1976, 1978, 1979, 1981) и веднъж като треньор (1986). С националния отбор на България участва на пет европейски първенства - Италия’69, ФРГ’71, Испания’73, Югославия’75 и Белгия‘77. Два пъти е най-добър реализатор на финалите (1973 г. с 22,3 точки средно на мач и 1975 г. с 22,9), а 4 пъти попада в идеалния отбор (1971, 1973, 1975, 1977). През 1991 г. е включен в списъка на 50-те най-велики баскетболисти на всички времена на ФИБА, а през 2019 г. става четвъртият българин, включен в Залата на славата на Международната баскетболна асоциация - след Ваня Войнова и съдиите Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.
Почетният гражданин на Трявна Георги Глушков е първият българин и източноевропеец, пробил в НБА - перез 1985-та подписа с "Финикс Сън", за който игра два сезона - все още е част от Стената на славата на този тим. Често в интервюта казва, че на 14 бил много слаб баскетболист, предпочитал хандбала и футбола. Истината обаче е друга - слабичкото момче играеше в родния отбор на Трявна с по-големи с 3 години от него батковци. Въпреки че е резерва, бе забелязан от Симеон Варчев, който набързо го изтегли в Ямбол.

Георги Глушков уважи учредяването на клуба на ветераните в Габрово. Най-вляво е най-успешният габровски баскетболист - Васил Гъдев, зад Глушков - Дончо Дончев, човекът поддържал баскетбола в Габрово в продължение на 34 години - от закриването му през 1975-та, до възраждането през 2009-та


На 16 години той стана шампион при юношите с местния "Лъсков", година по-късно направи мъжете на града бронзови медалисти и би привлечен в националния отбор. Има 250 мача с националната фанелка. Участник е в четири Европейски първенства - през 1979, 1985, 1989 и през 1991 г. На Европейското първенство в Германия през 1985 г. печели приз за „най- добър борец под коша“. За този период е обявен и за един от петте най-добри баскетболисти в Европа. Има над 300 мача за италианските „Ювентус“ - Казерта, „Сидис“ - Реджо Емилия, „Монте Паски“ - Сиена и „Санта Кроча“ - Олбиа. За президент на Федерацията бе избран през 2011-та.
С възраждането на габровския баскетбол е свързан от първата минута. През лятото на 2009-та, тогава в ролята на секретар, участва в серия срещи между кмета Томислав Дончев и строителния предприемач Христо Манолов, но двамата не стигнаха до споразумение за финансиране на представителен мъжки тим. Месеци след това обаче Глушков подкрепи инициативата на Иван Господинов, Иван Шумков и Пламен Минев "Чардафон-Орловец" да възкръсне, изграждайки своята "пирамида" от нулата. Заедно с легендарния Артеник Арабаджиан той бе и на сформирането на първия в България местен клуб на ветераните - в Габрово той бе оглавен от многопрофилния Рашо Томов, впечатлявал с изявите си и в леката атлетика и волейбола. Глушков даде рамо и на организирания от Владимир Искров, БК "Чардафон" и община Габрово Международен баскетболен камп, както и на ежегодния турнир "Христо Донков", в памет на местните баскетболни легенди Христо Донков, Иван Драганов, Христо Попов.

Към началото