Важен е пътят не целта!

"Чардафон" с бронзовите медали в "А" група Център

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/final-IMG-732439bb9e900f2399d4875f3a1f3782-V.jpg

Пълният с юноши мъжки отбор на "Чардафон" извоюва бронзовите медали в първенството на ББЛ "А група Център".

 Спиращият дъха малък финал, завършил 77:75, се игра в неделя в севлиевската зала "Дан Колов". Воденият от Антонио Станков габровски тим имаше за съперник сборната селекция на Ямбол-Бургас, участваща в шампионата под името "Вихър" (Айтос). Двата тима, завършили на трето и четвърто място, в редовния сезон си поделиха победите, но между тях беше и болезнената загуба насред Габрово с 59:94 през януари. Все пак последният успех - 87:86, бе за момчетата на Антонио, които, въпреки сериозния паритет, в "Дан Колов" изглеждаха някак по-надъхани за крайния успех.

Родителите бяха винаги плътно до отбора


Сблъсъкът в Севлиево със сигурност не беше за хора с лабилна нервна система. Водачеството в мача се смени 10, 13 пъти на таблото резултатът беше равен. "Вихър" започна по-убедително, но в края на първата четвъртина водеше само с две точки - 25:23. Пет минути по-късно паритетът беше пълен - 33:33. На полувремето габровци се оттеглиха с точка преднина - 42:41, 10 минути по-късно - 57:57. 300 секунди преди края те губеха с 65:67, но успяха да се доберат до бронзовата купа - заради желензните нерви на играещият треньор Антонио Станков, който в последните секунди не трепна от фауллинията, бележейки два пъти за 77:75.

Малкият Антонио Станков върви увероно по пътя на татко си


Утехата за "Вихър" бе, че техен човек стана играч на мача - габровци определено се се справиха с техния комбо гард Стоян Милчев, завършил с 33 точки, 15 борби и коефицент за ефективност 31. Бяха по-слаби и в битката под кошовете - 37:65, леко отстъпваха и в контраатаките - 18:22 точки. Имаха обаче по-дълга скамейка - 6:2 точки от резервите, и най-вече - бяха по-агресивни - 25:12 след парирани атаки на противника. При това Антонио Станков не можеше да разчита на двуметровите Боримир Алексиев и Мартин Миланов, които се контузиха през седмицата на тренировки. Като капак след две минути игра към тях се присъедини и Христо Саркизов. Габровският лазарет се допълваше и от отсъстващия вече месеци от терена титуляр Цветомир Минев. Той, както и завърналия се от Италия Димитър Тодоров, бяха включени в състава, заради приноса им "Чардафон" за втора поредна година да спори за медалите в "А група Център". Митака е напълно здрав, но след като игра в италианското първенство загуби правото си да се подвизава и в българския шампионат.
"Един страхотен завършек на сезона - сподели след мача развълнуваният наставник Антонио Станков. - С тези момчета през миналата година станахме шампиони на "Б" група, сега заехме третото място. Отборите на Троян и Плевен, които играха финал, са с много по-добра селекция, в тях има и състезатели с опит в НБЛ. Много изстрадана победа, само с две точки, но напълно заслужена. Поздравление за всички момчета. Заради не добре направената програма от БФ "Баскетбол" в последните месеци се натрупаха изключително много мачове - за юноши, в "Б" група, "А" група, които се играеха в два последователни или дори в един и същи ден. Затова често трябваше да се явяваме на мачове с 6-7 момчета. Благодаря на колегата Мариян Костадинов, който води финала срещу Айтос. Без неговите навременни смени, можеше да не успеем. Специално благодарности и на публиката, която винаги ни подкрепяше, независимо дали имахме или нямахме ден!

Мариян Костадинов, треньор на Антонио Станков от юношеските му години, води отбора в решителната битка за третото място


Доволен съм от сезона. Постигнахме поставените цели - финал на "Б" група - там сме, и медали в "А". И в двете играхме предимно с юноши. В "А" не успяхме да победим единствено тима на "Чавдар", но там селекцията е друг тип - нашата идея е да развиваме подрастващите състезатели. Очаква ни финал в "Б" група. Ще дадем всичко от себе си. Няма да е леко, защото Троян ще включат всички състезатели, които играха и в "А група Център", начело с Радослав Кочев, играл за "Балкан" и "Спартак"-Плевен, и Цветослав Острев - "Спартак", "Черно море Тича", "Ямбол"."
Датата за финала в ББЛ "Б група център" все още не е определена. Съперник на "Чардафон" ще е пак състав на Троян, но под името "Дрийм тийм". Независимо от изхода на сблъсъка и двата отбора имат право да участват в националните финали.
До бронзовите медали в "А" група стигнаха: Георги Ненов (коеф. за ефективност 8, борби 4, асистенции 1, точки 4), Димитър Радев (12, 1, 1, 26), Боримир Алексиев (0, 0, 0, 0), Христо Саркизов (-1, 0, 0, 0), Цветомир Минев (0, 0, 0, 0), Стефан Бакалов (15, 7, 4, 11), Красимир Александров (8, 6, 0, 10), Андреан Деков (12, 4, 3, 13), Димитър Тодоров (0, 0, 0, 0), Антонио Станков (19, 8, 8, 7), Станислав Петров (9, 3, 1, 6), Мартин Миланов (0, 0, 0, 0).
Цветомир Минев, Боримир Алексиев, Мартин Миланов и Димитър Тодоров не играха, бяха включени в състава, за да получат извоюваните от тях медали.

Към началото