Важен е пътят не целта!

Тежка загуба на "Чардафон" заради катастрофална защита

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Andrean.jpg

"Чардафон" не успя да се закрепи на първото място в ББЛ "А група Център", след като в своята зала "Орловец" допусна сериозна загуба от гостуващия "Чавдар Торян"

„В защита бяхме истинска катастрофа“ - така определи основната причина за тежката загуба във вчерашния мач срещу „Чавдар Троян“ разочарованият наставник на „Чардафон“ Антонио Станков. Двата тима се срещнаха в габровската зала „Орловец“ в мач от петия кръг на първенството на Българска баскетболна лига „А група Център“. Гостите, чийто състав е пълен със състезатели с НБЛ-опит, са традиционно неудобен съперник за габровския тим, но не очакваха толкова лека победа - 87:54.

"Всеки играеше за себе си, не бяхме отбор, нямаше дух" - съжалява треньорът Антонио Станков


Въпреки че Троян поведе с 8:2, нищо не предвещаваше разгрома, до който се стигна в края. Домакините бяха в пълен състав. На терена за домакините бяха опитните братя Манол и Ростислав Тончеви, както и капитанът Димитър Радев. В игра се завърна двуметровият Мартин Миланов, а само преди десетина дни Андреан Деков демонстрира феноменална форма. Така че очакванията бяха за победа, пък била тя и трудна. Затова изоставането бе прието спокойно и скоро започна да се играе кош за кош. Резултатът бе изравняван пет, а водачеството се сменя цели 13 пъти. Всичко това обаче до 15-та минута, когато на таблото все още светеше равностойното 30:28. Минутки по-късно гостите се оттеглиха на почивка при резултат 42:30 след серия от 12:2 точки. Анализът в съблекалнята не успя да обърне развоя на събитията. След слаба трета част - 7:15, в последната „Чардафон“ бе още по-трагичен - 17:30.
Естествено, всички състезатели на домакините записаха отрицателен +/- коефициент, отразяващ влиянието върху играта на всеки. В нито един компонент момчетата на Антонио не могат да се похвалят, че са превъзхождали своите съперници - 43:50 в борбите, 5:11 в точките след грешки на противника, 24:36 е резултатът от стрелба в подкошието, 2:12 след бърза контраатака. Малко по-равностойно е съотношението в точките на резервите - 31:36.
„Започнахме много силно мача, после нямам обяснение какво се случи - сподели изнервеният Антонио Станков. - Всеки играеше индивидуално, в защита бяхме трагични. Никой не пазеше както трябва, не бяхме агресивни. Имаме само 13 фаула, което беше фатално. При 28:30 ни направиха серия. Поисках тайм аут, но и това не помогна - продължиха със серията. Нямаше настроение. Все едно бяха дошли да се поразходят. В предния мач Цветан Тодоров беше от най-добрите на терена, днес е с една точка. Наистина, има 14 борби и 8 асистенции, но и 7 грешки. Ростислав е само с 6.“
Впрочем 14-те борби на най-ниския състезател на „Чардафон“ - 180-сантиметровия Цветан Тодоров, са най-яркото потвърждение на думите на Станков, че отборът е играл без дух. Втори биткажия в този мач за домакините бе не много по-високият от Цветан Георги Стоянов - с 8. В същото време приносът на двуметровите е: Ростислав Тончев - 2, Боримир Алексиев - 1, Мартин Миланов - 4, Манол Тончев - 6, Андреан Деков - 1 спечелена борба. В същото време Ростислав е без лично нарушение, както и Димитър Радев и Георги Стоянов, Мартин и още четирима състезатели са с едно лично нарушение.
„Много слаб мач! Не съм доволен!“ - е резюмето на Антонио, който е убеден, че възможностите на отбора са други. Допълнителни главоболия за състава и триседмичната пауза, която предстои. Със сигурност тя няма да подпомогне поддържането на тренировъчния ритъм на тима, който е съставен изцяло на аматьорски начала. Най-вероятно срещата с „Видабаскет“ ще е на 18 декември в родния град на Антонио - Видин. Резервният вариант е през февруари 2023 г. в Горна Оряховица.
* * *
Срещу „Чавдар Троян“ „Чардафон“ игра в състав: Ростислав Тончев (коефициент за ефективност 0, борби 2, асистенции 0, точки 6), Георги Стоянов (5, 8, 2, 3), Димитър Радев (3, 2, 0, 7), Боримир Алексиев (3, 1, 0, 5), Цветан Тодоров (10, 14, 8, 1), Манол Тончев (12, 6, 0, 14), Калоян Колчев (-1, 1, 0, 3), Стефан Бакалов (0, 2, 1, 0), Андреан Деков (0, 1, 0, 1), Константин Търновски (9, 1, 0, 8), Мартин Миланов (11, 4, 2, 6).

Към началото