Важен е пътят не целта!

Анита Крушева повежда бунт срещу съдиите

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Anita_Krusheva.jpg

Разногласията между съдийската колегия в зона "Мизия" и треньорите на подрастващи са на път да минат границата на търпимост. Императовно искане за промяна на критериите отправи Анита Крушева, наставник на 12-годишните момичета на габровския "Чардафон"

Бунт срещу необективното и некоректно съдийство назрява в баскетболната зона „Мизия“, а негов водач се очертава да стане наставничката на 12-годишните момичета на „Чардафон“ Анита Крушева. Искрици между нея и оглавяващия гилдията на арбитрите в региона Мирослав Томов - бивш международен съдия, прехвърчаха миналия ноември, когато той подмина жалбите й срещу грубата игра на „Спартак“ - Плевен. Ситуацията се повтори в неделя, когато пак в Павликени, и пак срещу „Спартак“ нервите на иначе спокойната Анита не издържаха, когато състезателките й бяха малтретирани пред безучастния поглед на начеващия съдия Николай Георгиев - състезател на юношеския и мъжки отбор на „Чардафон“. Томов защити подопечния си и завъртя пръст в душевната рана на Крушева, оценявайки, че не е научила децата на нищо. Реакцията не закъсня. „Един малко по-дълъг пост - написа във Фейсбук още същата вечер вбесената треньорка. - Победа и загуба днес за нашите момичета. Загуба срещу изключително агресивна и груба игра. Е, многоуважаеми съдии, както се видя и ние можем да блъскаме, но това ли е баскетболът? Въпросът ми е към все още играещия в ОБК „Чардафон“ Николай Георгиев: „Ако утре на мач срещу теб играят грубо и съдията подминава неведнъж ситуацията, как ще се почувстваш?“.

Anita-krusheva    Анита прогнозира, че няма да получи отговор, а вчера с болка сподели, че срещнала Николай, но той се направил, че не я забелязва. На питането си към Томов обаче ще търси реакция: „И към Вас, г-н Ментор - пише във Фейсбук Крушева, използвайки за обръщение собственото самоопределение от шефа на съдиите в региона. - Вие знаете ли колко труд и усилия ни коства да задържим децата в залата въпреки всичко? И точно Вие ли сте човекът, който ще оценява моя труд?“ - с това питане Анита напомня на опонента си, че той никога не е играл, дори аматьорски, баскетбол. Иначе не губи оптимизъм - „Дерзайте момичета, аз не съм се отказала, но е време да се променим! САМО „ЧАРДАФОН“! Благодаря на всички родители за безрезервната подкрепа!!!“
    Иначе мачовете от четвъртия турнир в зона „Мизия“ за момичета до 12 години, които се проведоха в зала „Йордан Петров - Графа“ в Павликени в неделя, на практика не решаваха нищо. „Спартак“ и „Чардафон“ нямаше как да бъдат изместени от първите две позиции, които дават право за участие в следващата фаза на шампионата. Коридата между двата тима завърши еднозначно в полза на плевенчанки - 54:15. Габровки си върнаха на другия плевенски тип - „Шампион“, когато пометоха с 49:3. Така „Спартак“ запази първото място с 8 от 8 победи. С две загуби и 6 победи „Чардафон“ е убедително втори.
    „Отлична игра на капитанката Алессандра Тама както в защита, така и в нападение, въпреки изключително грубата защита срещу нея - коментира Анита Крушева. - Тази защита се налагаше през целия мач и въпреки молбата ми да се отсъждат поне грубите нарушения, тъй като съдиите допуснаха твърда игра, това не се случи. В резултат на което и моите момичета започнаха да играят грубо през 3-та и 4-та част и през последната четвъртина се стигна до размяна на удари между Габриела Георгиева, която днес навършва 10 години, и номер 12 от „Спартак“ - Плевен, след нейна провокация, което отново не беше видяно от съдиите. Имайки предвид, че предната седмица част от основните състезателки изкараха тежък грип. Добра игра в нападение и на Теодора Пежгорска, в защита на Сияна Колева, Камелия Станчева и Нора Георгиева.“
    Идеята на Крушева е да се свика регионална среща на треньори и съдии, на която да се уеднаквят критериите за работа. „Не може Томов да обучава съдиите по време на мачове - категорична е Анита. - Да заповядат да тренировки, ще разделим децата на отбори и да си учи съдиите.“ 


Miroslav_tomovМирослав Томов


    Ситуацията става взривоопасна и от постъпили информации, че и Томов, и негови подопечни се опитват зад гърба на клубовете да вербоват техни състезатели за съдии, обяснявайки им, че нямат бъдеще в баскетбола и по-добре да потърсят друго поле за изява.
    Позицията на ръководството на „Чардафон“ е ясна от години. Клубът финансира създаването на съдийска колегия през 2009-2010 година, която стана факт и със съдействието на Мирослав Томов и неговия баща Борислав Томов. 
    Пак „Чардафон“ предложи за председател на габровската съдийска колегия да бъде избран Петър Петров, за конфликта между когото и треньора Антонио Станков „100 вести“ писа вчера. Клубът многократно писмено е заявявал пред БФ „Баскетбол“, че съдейства и подкрепя развитието на габровските съдии, но не желае такива да бъдат назначавани за срещи на „Чардафон“ - стараейки се да бъдат обективни и да не бъдат обвинени в пристрастност, те често се престарават, което е за сметка на родния им клуб.
    
    * * *
    Срещу „Шампион“ „Чардафон“ игра в състав:
    Божидара Груцова (точки 0), Сияна Колева (0), Габриела Георгиева (0), Камелия Станчева (0), Виктория Спасова (0), Саша Симеонова (8), Нора Георгиева (9), Виктория Ангелова (0), Теодора Пежгорска (4), Цветомира Антонова (4), Габриела Маркова (0), Христия Георгиева (6), Ева Радева (0), Алессандра Тамма (18).
    Съставът срещу „Спартак“:
    Саша Симеонова (точки 0), Божидара Груцова (0), Сияна Колева (0), Габриела Георгиева (0), Камелия Станчева (0), Виктория Спасова (0), Нора Георгиева (0), Виктория Ангелова (0), Теодора Пежгорска (5),  Цветомира Антонова (2), Габриела Маркова (0), Христия Георгиева (0), Ева Радева (0), Алессандра Тамма (8).


Към началото