Важен е пътят не целта!

Миро Томов организира среща на помирението

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Ivailo_resilovski.png

Шефът на Съдийската комисия Ивайло Ресиловски: “Всички сме в една лодка”

Регионалният отговорник и инструктор за зона “Мизия” към Съдийската комисия на БФС Мирослав спази обещанието си и организира среща, чрез която да се изпусне натрупаното напрежение между арбитри и треньори.  Нещо повече на сбирката на помирението, проведена в зала “Орловец” в петък, той бе осигурил височайше пресъствие - лично Председателят на Съдийската комисия към Ивайло Ресиловски присъства на разбора.  С него бяха  Регионалният координатор на БФБ за зона “Мизия” Данаил Киров й председателят на габровската Съдийска комисия Петър Петров.
    Вероятно предпразничната вечер бе причината да не се изпълни идеята в пълния й формат - да участват арбитри и треньори от цялата зона, което в известна степен измести фокуса - че взаимовръзката се къса само с габровския “Чардафон”. Клубът бе представен от изпълнителния директор Иван Господинов, спортния директор Виктор Крушев, наставника на мъжкия отбор Антонио Станков и Анита Крушева, треньор на 12-годишните момичета. Последните двама неволно се превърнаха желаната среща в неотложна, след като съучастваха в конфликти, предизвикани от 
Парадоксалното е, че и в двата случая - на мача при 19-годишните юноши “Чардафон”- “Доростол”-Силистра и “Чардафон” срещу плевенския “Спартак” габровските отбори губеха с разлика, съдийските грешки не можеха да повлияят на крайния резултат, но натрупването им предизвика реакции на двамата, които също бяха санкционирани. 
    И Станков, и Крушева  са на мнение, че младите арбитри не трябва да учат занаята на гърба на подрастващите спортисти, а волното или неволно толериране на грубата игра, може да откаже перспективни състезатели от баскетбола. “Момичетата бяха целите насинени” - информира Анита, но тази й реплика не срещна разбиране в отсрещната страна. “Може да е имало провокация, но, Бога ми, не съм чул - иначе щях да обърна внимание на съдията” - гарантира Мирослав Томов по повод скандала на мача със Силистра, при който бе изгонен Андреан Деков от домакините. Не бе приета и тезата на Иван Господинов, че политиката на “Чардафон” изключва претенции към съдийството, единственото, за което се настоява, е, аршинът да е еднакъв. “Напротив, винаги имате претенции” - реплекира Петър Петров, който получи похвали за работата си и от “свои” и от “чужди”.  Все пак след срещата той призна, че за 14 години от възстановяването на “Чардафон” през 2009-та клубът не е подал нито едно възражение - писмено или устно, срещу съдийски отсъждания. 
    “Всички сме в една лодка” - зададе тон на срещата Ивайло Ресиловски, считан за един от най-опитните арбитри в България -  с над 20-годишен стаж. Свирил срещи от всякакъв ранг - включително и финали, и при мъжете, и при жените. За председател на Съдийската комисия бе избран единодушно през ноември 2021-ва. В шоу средите е известен като Диджей Иво, а в бизнеса  - като търговски директор на “Мото-Стил” ЕООД - официален представител на “Форд” и “Мазда” за Хасково и региона. Ресиловски е в съдийството от 19-годишен, но има подвизи и като състезател. “Прекарвал съм топката между краката и на Ивайло Равуцов” - спомни си председателят на Съдийската комисия, който призна, че има големи проблеми с привличането и подготовката на млади кадри, а от тяхното ефективно обучение са заинтересовани и клубовете. “Кажете какво Ви боли” - поощри диалога той.  
    Неговият бивш и настоящ колега, международният съдия Мирослав Томов, обобщи чутото в три точки:
    - За да се подобри подготовката  на младите съдии, те да се поощрят да свирят в повече контролни срещи, дори при тренировки на отборите, под методическото ръководство на  своите ментори от регионалните съдийски комисии.
    - Длъжностните лица да проявяват еднакъв критерий към отборите за съблюдаването от тях на правилниците и наредбите за провеждане на първенствата в различните възрастови групи.
    - При назначенията за срещи по-младите съдии винаги да се дублират с по-опитен колега.
    “Не съм убеден, че някои неща ще имат ефект, но съм готов, от уважение към вас, да направим опит” - обеща Мирослав Томов. Той категорично отрече да е произнасял думи, с които да е оценявал работата на Анита Крушева или подготовката на ръководените от нея отбори, но официално й се извини, след като се е почувствала обидена. 
    “Претенции към съдийството може да има само в два случая - заради грешка на арбитъра е компрометиран изходът на мача  или е компроментирано  кошовото съотношение, което осигурява целево класиране на отбора за по-виша фаза - бе категоричен  Томов. - Във всички останали случаи претенциите ще бъдат обект на дисциплинарен контрол. Няма да бъдат толерирани невъздържани, демонстративни и провокиращи публиката вербални коментари относно компетентността на съдийския състав.”
    Мирослав Томов призна, че се случва неопитен съдия да наказва с техническо треньор, след като го е афектирал с поредица грешни отсъждания, но си запази мнението, че преценката на наставниците в повечето случаи е едностранчива и необективна. “Не се сещам треньор да се е загрижил за погрешните съдийски отсъждания, които са в полза на неговия отбор - аргументира се бившия международен арбитър.  - Трябва да сте наясно, че младите съдии ще се учат и развиват върху баскетбола, който правите - обърна се той към триото Крушеви-Антонио Станков. - Процесът на обучение на един съдия е дълъг, а достигналите най-високо ниво приоритетно обслужват международни и висши национални състезания за мъже и жени. Ако приемете реалността, ще ви е по-леко на сърцето и ще ви остане удовлетворението от свършената работа с децата.”
    Мирослав Томов  предаде на представителите на “Чардафон” официално “Становище на Съдийската комисия на зона “Мизия” по трите, повдигнати от клуба казуса: съдийските грешки; подготовката на съдиите; принципите на назначаване на съдийския състав  - без изменения то е публикувано в сайта на “100 вести” и на “Чардафон”.
    Разговорът приключи с умерен оптимизъм, с усещането, че общо-взето двете страни останаха на първоначалните си позиции. Ивайло Ресиловски обаче е убеден, че диалогът е стъпка в правилната посока. “Трябва да инициираме повече такива срещи” - сподели с Томов той. А с представителите на “Чардафон” си взе довиждане с подканата: “Можете да ми звъните по всяко време, по всякакви проблеми. Нещо като ви тежи - звънете!”

Към началото