Важен е пътят не целта!

Количеството на „Чардафон" не стигна срещу „Дунав" - 60:65

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Antonio.jpg

"Чардафон" ще се бори за бронзовите медали в ББЛ "А група Център"

    Очакваното чудо от старши треньорът на мъжкия отбор на „Чардафон“ Антонио Станков - победа във втория плейоф срещу „Дунав 2016 Русе“ от първенството на ББЛ „А група Център“ не се случи. В своята зала „Орловец“ в неделя габровци загубиха след много здрав мач с 60:65 и на следващия етап ще спорят, най-вероятно срещу „Видабаскет“, за бронзовите медали. Това, което не стигна на домакините и в тази среща, е количеството... тренировки. В редовния сезон след всяка от трите загуби срещу този съперник Антонио Станков изтъкваше една причина: „те тренират заедно всеки ден“.  В „Чардафон“, който в този сезон залага и на привлечени състезатели - братята Ростислав и Манол Тончеви - играли в младежкия тим на клуба през сезон 2013-2014 г., и Георги Стоянов от Бургас, Цветан Тодоров от Плевен, Калоян Колчев от Стара Загора, тимовите занимания са рядкост. Проблем е, че не всички момчета имат възможност да се готвят самостоятелно. Така липсата на количество няма как да се превърне в качество - в случая с „Чардафон“ - най-вече във физически.


    Затова в неделя габровският тим за пореден път загуби от „Дунав“ по идентичен начин - равностойна и красива игра през първото полувреме, след като въздухът се поизчерпа момчетата на Антонио всеки път виждаха как съперникът им прави разлика в заключителните минути. Нищо изненадващо не се случи и този път. С тази разлика, че мачът бе воден от Стефан Иванов-Джордъна, а неговият ментор Антонио Станков внесе качество в отбора. Това се отрази в известна степен на климата на резревната скамейка, защото изявите на някои от състезателите, особено след като срещата тръгна кош за кош, автоматично се лимитираха. Стефан Бакалов, Константин Търновски, Андреан Деков и капитанът Димитър Радев се съгласиха с решението на наставника в името на общото благо, гардът Георги Стоянов обаче открито демонстрираше неудовлетворението си. След мача старши треньорът Антонио Станков не съзря грешки в решенията на своя заместник: „Винаги ще има недоволни. Факт е, че Боримир Алексиев и Мартин Миланов играха много здраво. Николай Николов отбеляза само 15 точки“ - мотивира се наставникът. Действително, играещият помощник-треньор Николай Николов бе ниглежиран от защитата на домакините и завърши само с 15 точки и коефицент за ефективност 3, преди седмица в Русе - 26/26.
    Лидерството в срещата се мени 8 пъти, в шест случая резултатът беше равен. Докато бяха свежи, домакините  определяха развоя на мача и поддържаха разлика от 4-6 точки. Върхът беше 7 - при 27:20 в началото на втората четвърт, завършила 16:14, първата - 24:20.  В същото русло нещата се развиваха и в началото на третата част, след петата минута домакините все още бяха напред - 44:40. Тогава и настъпи спадът. Гостите направиха серия от 10 точки  и поведоха с 57:50 - разлика, която успяха да устискат до края. 

Боримир

Боримир Алексиев върна агресивността в играта си


    Най-ефективни от домакините бяха Антонио Станков и Ростислав Тончев - по 16 точки и коефицент за ефективност 14. За пореден път с хъса си впечатли Цветан Тодоров. 180-сантиметровият гард пак стана борец номер едно под кошовете, този път и от двата отбора, печелейки 10 отскочили топки. Двуметровите Ростислав и Манол са с по три, с четири е Мартин Миланов, но той имаше персонална задача да опази мощния Николай Николов, обичащ да играе далеч от коша - в тази среща лидерът на гостите не записа нито една тройка - в Русе - три. Боримир Алексиев все пак поопази реномето на двуметровите - 8 борби, и е с принос за абсолютния паритет между двата отбора по този показател - 43:43 (в Русе 32:44).
    „Чардафон“ бе равностоен при възползването от противникови грешки - 14:15 точки, тези от втори шанс - 10:9, както и от бързи контраатаки - 6:8.  Отстъпи при точките от подкошието - 30:42, както и при наказателните удари. Впрочем мерникът и на двата тима от фауллинията не беше особено впечатляващ. 7 от 16 за „Чардафон“, или 43.8%, 10 от 19 за „Дунав“, 52.6%.
    С много хъс и себераздаване, но с натежали крака „Чардафон“ не успя да излъже най-постоянно представящия се отбор в ББЛ „А група Център“ през целия сезон и ще се яви на утешителния „малък“ финал - в борбата за бронзовите медали. Активът срещу очаквания съперник - „Видабаскет“ - родния клуб на Антонио, е 2:1 победи. Видинлии обаче се оказаха абсолютно непредвидим отбор, в най-добрия си състав са способни да победят всеки. И обратното. 
    „Играем качествен баскетбол, но „Дунав“ е единственият отбор в групата, който тренира заедно всеки ден - сподели след мача Антонио Станков. - Относно смените - така е преценил колегата. Стефан Бакалов и Константин Търновски не записаха и секунда, но подкрепяха отбора. Димитър Радев ми каза, че няма никакви проблеми. Недоволен бе само Георги Стоянов. Очаквал да играе много повече. На неговата позиция обаче играе Цецо Тодоров, който взе 10 борби. Така е в спорта - винаги ще има недоволни.“
„Чардафон“ бе в състав:  Ростислав Тончев (коеф. за ефективност 14, борби 3, асистенции 3, точки 16),  Георги Стоянов (0, 1, 0, 0),  Димитър Радев(C) (-1, 0, 0, 3),  Боримир Алексиев (12, 8, 2, 8),  Цветан Тодоров (8, 10, 4, 3),  Манол Тончев (1, 3, 0, 4),  Стефан Бакалов (0, 0, 0, 0),  Андреан Деков (-1, 0, 0, 2),  Константин Търновски (0, 0, 0, 0),  Антонио Станков (14, 8, 3, 16),  Мартин Миланов (8, 4, 2, 8).

Към началото