Важен е пътят не целта!

Чардафон с бронза след 72:61 над Видабаскет

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/bronzovi-medali.jpg

Габровсккият баскетболен клуб е трети В ББЛ "А група Център" за втора поредна година

"Чардафон" извоюва бронзовите медали в първенството на ББЛ "А група Център", след като в малкия финал, игран в зала "Дунав" в Русе в неделя, надделя над втория в редовния шампионат - "Видабаскет"-Видин, със 72:61. 
    Въпреки че имаше две победи над този съперник през сезона - 78:56 през октомври в Троян и 58:56 през декември в Горна Оряховица, прогнозите за крайния изход на този двубой не бяха в полза на габровския тим. През февруари водените от Антонио Станков момчета загубиха катастрофално във Видин - 54:79, а след серия от колебливи игри се сринаха надолу в класирането до четвъртото място. 
    В същото време родният тим на Антонио бележеше игрови ръст, записа серия от победи, включително над "Чавдар"-Троян - 71:58, и две над водача "Дунав"-Русе - 86:85 и 72:58, втората току преди плейофите - през март. 
    До двубоя за третото място "Видабаскет"-"Чардафон" се стигна, след като габровци на два пъти загубиха от лидера - "Дунав", а пълният с бивши, а и настоящи, НБЛ-играчи тим на Троян успя да събере най-доброто и си върна на "Видабаскет" за униженията през сезона - 86:68 във Видин и 99:77 в Троян.
    Наглед вода в мелницата на Видин наля и решението на Антонио Станков в последния мач за сезона да се изявява само като треньор и отстъпи плеймекърските функции на терена на Цветан Тодоров. 
    "Мисля, че така по-добре ще ръководя играта" - обясни младият треньор. Воденият от него тим бе в почти оптимален състав, отсъстваха само Никола Любенов от Шумен, който и  без това пропусна повечето мачове, и Георги Стоянов от Бургас, обиден, че не получавал достатъчно минути на терена. Тези кадрови липси нямаха решаващо значение за развоя на мача. Станков въртеше състава и пъддържаше свежестта в играта, парираше тактическите решения на съперника, достатъчно минути за изява получиха всички налични състезатели, включително и понамалилия тренировките заради изпитна сесия бъдещ юрист Андреан Деков. 

с феновете

Кошовата сметка в мача откри Боримир Алексиев. "Видабаскет" изравни малко след това и цялото първо полувреме се игра кош за кош. В тази част на играта водачеството се мени 11 пъти, в 5 случая резултатът на таблото беше равен. Все пак "Чардафон" успя да вземе частта с кош на Цветан Тодоров, записал дабъл-дабъл в пореден мач - 13 борби, 13 точки и коефицент за ефективност 22.  Макар и един от най-ниските, четирима негови съотборници са над два метра, Цецо за пореден път бе борец номер едно за "Чардафон".
Паритетът в играта се запази и през втората десетминутка. 120 секунди преди края й резултатът беше 28:28. Тройка на Мартин Миланов постави началото на серия от 16 безответни точки, които изведнъж демонстрираха ясната амбиция на "Чардафон" - да спечели мача, след като в началото на второто полувреме резултатът вече беше 44:28.  Двете много силни втора и трета части на "Чардафон" - 20:12:, 18:11, направиха четвъртата протоколна. Пет минути преди края при 65:49 Антонио реши, че мачът е спечелен и даде почивка на основните играчи. Това позволи на "Видабаскет" да върне няколко точки пасив, но не и да предотврати крайния изход - 72:61 за "Чардафон" и трето място в крайното класиране за втора поредна година.
Напълно заслужена победа на очевидно по-мобилизирания габровски тим. Видинлии постигнаха партитет само в битката под кошовете - 42:42 борби, имаха лек превес при приноса от резервите - 21:19 точки. По всички останали основни показатели "Чардафон" бе над своя съперник - 17:2 точки след противникови грешки, 9:2 точки "втори шанс", 38:26 при стрелбите в близост до коша.
"Доста добър завършек на сезона - анализира видяното Антонио Станков. - Целта беше финал, но спрямо селекцията на "Чавдар" и тренировъчния процес на "Дунав", който заслужено стана шампион, това като бе ли е оптималното ни класиране. Много добра игра, завъртях целия състав. Доволен съм от всички момчета, особено от юношите на "Чардафон". Всеки един се раздаде напълно, през цялото време бяхме по-добрия отбор на терена.  Искам да благодаря на всички за този уникален сезон! Някои играчи пропътуваха хиляди километри, за да играят за името, за емблемата на  "Чардафон", без никакви финансови стимули - от Шумен, Бургас, Стара Загора, Несебър, Плевен. Искам да благодаря на нашата вярна публика, която бе постоянно с нас, винаги сме чувствали нейната подкрепа!" 
Чардафон бе състав:  Ростислав Тончев (коеф. за ефективност 12, борби 3, асистенции 2, точки 11),  Димитър Радев (2, 5, 2, 2),  Боримир Алексиев (17, 7, 0, 11),  Цветан Тодоров (27, 13, 6, 13),  Манол Тончев (3, 3, 0, 6),  Калоян Колчев (3, 1, 1, 7),  Стефан Бакалов (3, 2, 0, 2),  Андреан Деков (6, 3, 0, 4),  Константин Търновски (-2, 0, 1, 0),  Мартин Миланов (15, 3, 2, 16).
Преди сезона "Чардафон" сключи договор с "Зограф" и преотстъпи свои играчи за сформиране на мъжки отбор на тревненския клуб, който направи относително успешен сезон в ББЛ "Б група Център". За попълване състава на мъжкия тим на Габрово Антонио успя да привлече играчи, обличали вече екипа на "Чардафон", но и пълни дебютанти, приели офертата заради него.
С най-богата габровска визитка е Манол Тончев от Бургас, записал мачове за "Чардафон" още през сезон 2012-2013 - за младежкия тим на клуба. За петте сезона той има 27 мача и 289 точки за отбора на Габрово. Брат му Ростислав е с два сезона, 18 мача и 233 точки.
 Капитанът на мъжкия тим на "Чардафон" Димитър Радев от Шумен има пет сезона, 50 мача, 527 точки. Николай Любенов от Шумен от два сезона се води и юноша на "Чардафон" но успя да запише само 13 срещи и 118 точки. Дебютантът Георги Стоянов този сезон записа 17 мача за юношите и мъжете на "Чардафон" и 108 точки, имаше силни изяви в отделни срещи, но в края на сезона загуби форма, видя причината в треньора, че не получава достатъчно минути и не се появи на финала в Русе.
Талантливият Калоян Колчев от Стара Загора имаше същата опция, заиса 16 мача и 162 точки.  Най-впечатляващото ново попълнение е 182-сантиметровият Цветан Тодоров от Плевен.  За 15-те мача за "Чардафон" може би най-раздаващият се и нахъсан играч вкара 141 точки, спечели невероятните 119 борби, даде 80 асистенции, дори заби 11 чадъра.
На всички тях ръководството на "Чардафон" изказва специална благодарност!
Иначе в ББЛ "А група Център" шампионската титла извоюва "Дунав" - 74:71 срещу "Чавдар" на финала, след 37 точки на феноменалния през този сезон играещ треньор и капитан Николай Николов.
Тревненският "Зограф" загуби полуфиналния плейоф срещу великотърновския "Ударникъ" - 57:78 и 54:69 и ще спори за третото място в крайното класиране. Вероятно негов съперник ще е плевенският "Canes".

 

Към началото