Важен е пътят не целта!

Кадетите на „Чардафон" приключиха сезона с победа над лидера „Дунав"

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Chao-Dunav-2.jpg
С две победи, едната, очаквана само от треньора Антонио Станков и неговите подопечни, приключиха сезона кадетите на баскетболния „Чардафон“.
 Във втория турнир на Дивизия „Изток“ за класиране от първо до пето място, проведен в събота в зала „Дечко Стефанов“ в Търговище, габровци напълно заслужено надиграха лидера в групата – „Дунав 2017-Русе“ с 67:65, а във втората, вече с далеч по-високо самочувствие, лесно се разправиха с балчишкия „Черноморец“ – 58:40.
С голяма кошница за Търговище тръгна само Антонио Станков. Очакванията бяха „Чардафон“ да вземе победа срещу Балчик и при добро стечение на обстоятелствата да не загуби катастрофално срещу русенци. Габровци бяха без практически шансове за класиране, след като в края на април в първия турнир – в Русе, загубиха с разлика от плевенския „Спартак“ и „Светкавица“-Търговище. Въпреки това Станков продължи да надъхва своите момчета, най-вече с яки тренировки. Ще напомним, че този отбор бе сформиран преди два сезона, за да се попълни „дупката“ – тогава при 14-годишните момчета, в изградената в клуба пирамида. За да се ускори израстването им те бяха включени в първенствата на елитните групи и въпреки очакваните загуби и определени сривове напредъкът бе видим, а треньорът им – оптимист за бъдещето на отбора.
Може би на прощаване с любимия си наставник – от юли Антонио Станков преминава на работа в „родния“ Спартак (Плевен) – там е завършил спортно училище, кадетите на „Чардафон“ срещу „Дунав 2017-Русе“ изиграха мача на живота си. С много хъс, притискане на съперника, пълно себераздаване те забравиха, че ги квалифицараха за аутсайдери в този мач. Поведоха от самото начало и удържаха положителен за тях резултат до края.  След 22:18 и 19:14 те имаха прилична преднина на почивката. Второто полувреме, очаквано, беше инфарктно. „Дунав“ натисна, успя да стопи двуцифрена разлика, дори да изравни в края. „Чардафон“ отвърна с кош, но последната атака бе за противника му. Солидна игра в защита, спечелена борба и победата остана за Габрово – 67:65. Залогът в мачо се отрази на резултатността от фауллинията - и двата тима демонстрираха колебания - 7 успешни от 17 опита за "Чардафон", 7 от 18 за "Дунав".
Във втората среща Антонио Станков резонно даде шанс за изява на всички момчета, част от които играят при 14-годишните. И в този състав „Чардафон“ показа баскетболен облик, всички състезатели завършиха срещата с точков актив. Габровци решиха мача още в първата част, завършила 21:6, след това само поддържаха разликата - 14:15, 15:7, 8:12, за крайното 58:40.
„Не успяхме да се класиране за финалната четворка, но съм доволен от прогреса на момчетата през последните седмици – сподели след турнира Антонио Станков. – Работихме много сериозно за този мач – с „Дунав“.  Единствената загуба на този отбор за целия турнир е от нас. Преди три дни направихме контрола на отбора срещу юношите и част от отбора мъже, състезавал се в ББЛ „Б“ група. След срещата, в която победиха момчета, по-големи от тях с 5-6 години, им казах: така трябва да играете и срещу „Дунав“.  И го направиха. Натиснаха, играха без да ги е страх. Направихме страхотен мач от началото до края! На моменти разликата достигаше 12-13 точки. Искам да благодаря на момчетата, че дадоха всички от себе си и играха с енергията която работиха. С много енергия, много хъс, много емоция. Дадоха всичко от себе си и показахме, че сме по-добрия отбор на терена и играхме баскетбол.
„Черноморец“-Балчик е доста по-слаб отбор, там, с колегата Димитър Тодоров, дадохме шанс на всички, които не играха в първия мач и на по-малките. Направихме две победи.  Благодаря на всички родители, които дойдоха и подкрепиха момчетата, залата беше почти пълна с фенове на „Дунав“ и „Чардафон“. Благодарение и на тях стана много хубав и динамичен мач.“
Останалите срещи: „Спартак“-Светкавица“ 57:47, „Светкавица“-“Черноморец“ 76:52, „Дунав“ – „Спартак“ 71:63. Последните два отбора напбара по 7 точки и се класират за финалната четворка, турнирът вероятно ще се проведе в Сандански. "Светкавица" и "Чардафон" са трети и четвърти с по 6 точки.
 


„Чардафон“ - Дунав 2007 ССКБ, състав:  Самуил Бакоев (Точки 0),  Ивайло Стаменов (0),  Александър Недялков (0),  Илия Маринов (4),  Мартин Мехмедов (7),  Кристиян Стоянов (0),  Дениз Иванов (17),  Пламен Петков (15),  Ивайло Иванов (0),  Али Чаудри (0),  Ивайло Стоянов (24).

„Чардафон“ срещу „Черноморец“, състав:  Самуил Бакоев (Точки 2),  Ивайло Стаменов (2),  Александър Недялков (2),  Илия Маринов (12),  Мартин Мехмедов (2),  Кристиян Стоянов (3),  Дениз Иванов (7),  Пламен Петков (8),  Ивайло Иванов (8),  Али Чаудри (10),  Ивайло Стоянов (2).

Към началото