Важен е пътят не целта!

14-годишните на "Чардафон" с титлата на Дивизия I

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/shampionki.jpg
габровските момичета разбиха отбор от легендарната школа на ботевградския "Балкан"

Водените от Виктор и Анита Крушеви 14-годишни момичета на баскетболния "Чардафон" спечелиха титлата на Дивизия I. Във финалния турнир – "Файнъл фор", проведен в сряда и четвъртък в зала "Младост" в Шумен, те надделяха убедително над реномирания състав на "Балкан" с 83:59, а вчера преодоляха и домакините с 48:32 и завоюваха първото място.
    Състезанието трябваше да протече по елиминационна схема, но в последния момент се отказа тимът на "Монтана", оправдавайки се, че имал трудности с транспорта. Шефовете на клуба не приеха и братските съвети от "Чардафон" и "Шумен" да се доверят на надеждния ЖП-транспорт и да хванат директния влак. Така предвидената първа среща между Габрово и Монтана отпадна. Регионалният представител за зона "Добруджа" Стихомир Стоянов веднага промени системата - да се играе всеки срещу всеки. Опитите на надъханата млада наставничка на "Балкан" Клаудия Пенкова да наложи свое виждане по въпроса не минаха. Както и пообърканите й словосъчетания, в които вплиташе името на президента на "Балкан", члена на управителния съвет на Баскетболната федерация и татко на Александър Везенков - легендата Сашо Везенков. Теглен бе жребий, в който Крушев изтегли най-дългата клечка - "Чардафон" игра мачовете си в два последователни дни и момичетата имаха предостатъчно време за възстановяване.

титла
    Допълнително импулсиран от леко арогантното поведение на младата си колежка, габровският наставник на терена є изнесе показна лекция, че претенциите не трябва да изпреварват постиженията. Първата петица убедително дръпна в резултата - 22:14, а втората по същество затвори мача след 21:14 - 15 точки разлика на полувремето. Анализите на Клаудия през почивката вероятно допринесоха третата част да е най-оспорвана, но "Чардафон" спечели и нея, макар и с минималното 20:18. В последната, позагубили увереност, малките ботевградчанки не оказаха сериозна съпротива - 26:7 за "Чардафон", който записа една от най-престижните победи в историята на габровския баскетбол при подрастващите.

Вчерашният ден също не бе добър за "Балкан" - домакините, надъхани да се преборят за титлата, спечелиха лесна победа с 20 точки разлика - 57:37. Така последният им мач - срещу "Чардафон" се превърна в мач за титлата. 
    Двата тима се познават отлично от сблъсъците помежду им за разпределение на местата от първо до трето място в редовния сезон на Дивизия "Изток". При първия - през февруари, момичетата на Крушев водеха на полувремето с 8 точки, но потънаха през второто и загубиха с 43:65. Наставникът след мача каза, че резултатът не отразява реалното съотношение на силите. Думите му бяха потвърдени два месеца по-късно, когато в своята зала "Орловец" габровки изтръгнаха победата с 53:48.