Важен е пътят не целта!

„Гочита“ подцени „Зограф“, но това не помогна

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Martin-Minchev-2022.jpg
15-17-годишните момчета, водени от Стефан Иванов, 20 минути бяха равностойни на мъжете

В мач от третия кръг на първенството на ББЛ „Б група Център“ великотърновският „Гочита“ подцени съставения само от юноши състав на тревненския „Зограф“, но това не му попречи да стигне до наглед лесна победа с 82:53. Символичните домакини на играната в събота в Троян среща водеха през целия мач, а в края му фиксираха преднина от 29 точки. Но в продължение на цели 20 минути момчетата, водени от треньора Стефан Иванов, показаха, че имат далеч по-голям потенциал.
„Зограф“ е съвместен проект между едноименния тревненски клуб и габровския „Чардафон“, целта е баскетболните отбори от областта да израстват и да стават по-конкурентоспособни на най-добрите. През миналия, дебютен сезон „Зограф“ стигна до бронзовите медали, но титулярите в състава бяха само мъже, включително и настоящият наставник на тима. През този идеята е да се дадат повече игрови минути на 15 – 17-годишни юноши срещу опитни мъжки отбори. В ролята на учител в събота бе „Гочита“, в който повечето състезатели са акрани на 34-годишния капитан Ангел Ламбев – 26 точки в срещата. Великотърновци започнаха уверено и взеха първата част с 25:14. Последва отпускане, което доведе до игра кош за кош. Нещо повече, „Зограф“ дори спечели втората част с 19:18, загуби минимално в третата – 14:15. И когато се очакваше младостта да надделее – да покаже повече свежест в последните минути, настъпи срив.

Опитите на Стефан Иванов да парира срива, не доведоха до резултат – 6:24 в заключителните минути за крайното 53:82.
Подрастващите баскетболисти на „Зограф“ имаха преимущество само в далечната стрелба – 6 от 18 тройки, или 33.3 %, срещу 1 от 12, или 8.3%. Останалата част от статистиката е в полза на по-масивното телосложение и по-сериозния опит. „Гочита“ тотално господстваше под кошовете – 55:35 борби. Като следствие – 32:15 точки след грешки на противника, 62:32 от подкошието, 16:2 от втори шанс. Позитивното за наставника на „Зограф“ е, че резервите бяха по-успешни – 12:2 точки.
Най-резултатен от тревненци бе Дениз Иванов – 18 точки, който спечели и 5 борби, толкова са и асистенциите му. С 13 точки е Александър Стефанов, с 10 – Георги Пашов. Почти двуметровият талант Мартин Минчев записа нула, но треньорът оцени много високо играта му в защита.
„Психика – затова падаме – анализира положението след срещата Стефан Иванов. - Има моменти, в които спират да играят, противниците натрупват разлика и те още повече се отчайват. „Гочита“ е отбор, който със сигурност можем да бием. Но момчетата имат някакво страхопочитание, когато играят срещу мъже. Мъже, които имат много по-голям опит, знаят как да играят в защита, как да се позиционират, как да спечелят преимущество. Като ги натиснат, нашите състезатели се изнервят, почват да грешат, да се обвиняват един друг, да се карат помежду си. Емоциите много им въздействат. Това са неща, върху които работим. И след този мач има казахме, че трябва да се учат от грешките. Тези мачове са за това – да трупат опит. Защото лош опит няма, човек трябва да се учи и от загубите.“
Възможност за обучение за управление на емоциите момчетата от „Зограф“ ще имат още в следващия кръг. В зала „Никола Петров“ в Горна Оряховица техен съперник ще е един от най-силните отбори в групата – „Дрийм тийм“ (Троян), който е с 3 победи от 3 мача.
Статистиката на „Зограф“: Пламен Петков (коеф. за ефективност 0, борби 1, асистенции 1, точки 2), Али Чаудри (2, 3, 0, 0), Венцислав Митев (0, 1, 0, 0), Ивайло Стоянов (5, 7, 1, 8), Мартин Минчев (4, 3, 1, 0), Никола Пенев (0, 1, 1, 0), Георги Пашов (5, 2, 1, 10), Дениз Иванов (14, 5, 5, 18), Искрен Колев (-1, 0, 0, 2), Самуил Бакоев (-1, 0, 0, 0), Ивайло Иванов (0, 0, 0, 0), Александър Петков (3, 3, 3, 13).

Към началото