Важен е пътят не целта!

„Чардафон" на мач от бронзовите медали

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Dimnitur-Todorov.jpg
Димитър Тодоров с 31 точки за разгрома над "Локомотив"

     Мъжкият отбор на "Чардафон" е на мач от бронзовите медали в Българска баскетболна лига "Б група Център", след като в събота в първи плейоф неочквано постигна разгромна победа над "Локомотив"-Горна Оряховица със 101:65. Мачът се игра в зала "Ивайло" във Велико Търново. 
    "Направихме добър мач - сподели след успеха играещият треньор на габровския тим Димитър Тодоров. - Получи ни се играта, но при тях отсъстваха сериозни състезатели" - опита се да да понамали градуса на въодушевлението той.
    Действително, "Локомотив" излезе без легендария Пеньо Нацкин, който и на 53 години гази под кошовете. Макар и записани в стартовия състав, на терена не се появиха отскокливият Фурууа Брендакс и опитният Тони Прокопиев, който през сезона има средно 14.5 точки на мач.
    "Чардафон" обаче също беше без куп титуляри, начело с Антонио Станков, който рядко завършва среща, без да е минал 20-те точки.  Също толкова страшновато за крайния изход на мача бе и отсъствието на човека дабъл-дабъл - Стефан Иванов-Джордъна. Димитър Тодоров не можеше да разчита и на борческите качества на Теодор Върбанов. Николай Василев, Димитър Андреев и Красимир Александров допълваха списъка. Така че в зала "Ивайло" в 10-членният състав на габровския тим четирима бяха юноши - Александър Стефанов, Ивайло Стоянов, Георги Пашов и Пламен Петков.
    Въпреки това, ден преди срещата, Димитър Тодоров уверено заяви: "Сам ще ги бия!" В събота се видя, че единственият габровския баскетболист, играл в италианското първенство, държи на думата си. Митака, въпреки че пропусна няколко срещи заради контузия, стана MVP на мача, след като заби 31 точки, взе 6 борби, направи 3 асистенции, толкова са и откраднатите от него топки. Тези му изяви резултираха в коефицент за ефективност 37.
    Точно Тодоров даде тон на срещата с два последователни коша за 5:0. "Локомотив" успя да покаже, че ще се опита да се възползва от условното домакинство и навакса до 7:7, за кратко дори поведе - 10:9. След петата минута на първата част обаче габровци успяха да наложат своя стил на игра и не изпуснаха водачеството до края на срещата. След първите десет минути те бяха напред с 26:24. 
продължава на стр. 3
През вторите леко отстъпиха инициативата - 20:24, но не и лидерската си позиция. След полувремето играта беше на един кош - 27:9 и 28:18 за гросмайсторското 101:65. 
    Макар че ролята на играещ треньор не е любомата му, Тодоров умело въртеше състава. Всеки от състезателите бе част от играта минимум 14 минути и лично допринесе за кошовата разлика. 38:26 е съотношението в точковия принос на резервите, показател, който убедително доказва равностойността на състава.  Липсата на на тандема Нацкин-Брендакс бе компенсирана от отсъствието на Иванов-Върбанов, затова в битката под кошовете имаше паритет - 3:25 в полза на "Чардафон".  По всички останали критерии габровският тим бе едни гърди напред - 30:10 точки след противникови грешки, 52:22 в подкишието, 18:2 след бързи контраатаки. 
    Тийнейджърите в състава се предстватиха повече от солидно, най-резултатен от тях бе Пламен Петков, който единствен след Димитър Тодоров премина в двуцифрения разряд - 11 точки.  Пламен вкара и коша, с която "Чардафон" премина границата от 100 точки. Ивайло Стоянов и Александър Стефанов, също след кошмайсторите, завършиха срещата с по 6 борби. 
    Все пак най-запаметяващи бяха изявите на изключителния в тази среща Димитър Тодоров. Той вкара 10 от 13-те си опита за стрелба, нанизвайки и 5 тройки. От наказателната линия беше безгрешен - 6 от 6. Момчетата на "Чардафон" определено имаха ден, реализирайки 10 тройки от 26 опита - повече от прилична успеваемост - 38%.
    Реваншът е в събота от 18 часа в зала "Орловец". Тодоров се надява да е пълен състава, както и залата. При успех "Чардафон" ще вземе бронза, което е безспорен успех, след като от миналогодишния състав шестима напуснаха.
    "Чардафон", състав:  Георги Пашов (коеф. за ефективност 5, борби 0, асистенции 0, точки 6),  Крум Ахилей (6, 1, 2, 8),  Димитър Тодоров (37, 6, 3, 31),  Цветослав Митев (10, 2, 0, 9),  Стефан Бакалов (5, 1, 2, 6),  Пламен Петков (10, 1, 2, 11),  Александър Стефанов (6, 6, 2, 4),  Андреан Деков (16, 4, 6, 7),  Константин Търновски (12, 4, 3, 7),  Ивайло Стоянов (21, 6, 3, 12).

Към началото