Важен е пътят не целта!

ОУ "Христо Ботев"

В малка живописна долина на Балкана, където река Жълтешка се влива в река Янтра и се събират пътищата от Габрово за Трявна и Казанлък, в началото на ХIX в се заселват първите жители на Бичкиня. Сравнително ново селище с няколко десетки къщи, в него живее събуденият национален дух, а през втората половина на века силно е изразена жаждата за просвета.

През 1862 год. даскал Пенчо Гърбата открива първото училище в селото. Използвана е една малка стаичка при старата Цончова воденица. Буден и амбициозен млад човек, даскал Пенчо се заема с жар да реализира своите просветни идеали. Обучението се извършва по взаимоучителната метода. За времето си е модерен учител и поради това, че не упражнява никакви странични занимания.

През своето 150 годишно съществуване училище „Христо Ботев” в Габрово е дало на страната ни хиляди свои възпитаници. В с. Бичкиня се е родил и учил Иван Йовков Галибардето, взел участие във въстанието Ипталир, водено от Гарибалди. Възпитаник на училището е Минчо Минчев, чието музикално майсторство получава международно признание. Училището се гордее със своите възпитаници – физикът-конструктор Иван Ненов Иванов (бивш кмет на Габрово), икономиста Иван Недялков, изтъкната спортистка-акробатка, световна шампионка Стефка Генчева и други.

Да се изброят всички е невъзможно, но всички тези хора с различни професии и съдби са работили и работят с отговорност за просперитета на България.

И днес в училище „Христо Ботев” се учат много талантливи деца. За тяхното обучение се грижат учителите, които работят в него.

\r\n

Това пише в официалния сайт на училището. Това, което не е написано, е, че там баскетболът никога не е изчезвал. Благодарение на преподавателя Дончо Дончев, който поддържаше искрата на един от най-красивите спортове почти 40 години. На два пъти негови възпитаници стигаха до шесто място на финали на Ученически игри. Дончо участва и в първия проект за възстановяване на баскетбола в Габрово - на Атанас Атанасов през 2007-2009 година, участва и в настоящия. Треньор е на момчета 14 и кадети на БК "Чардафон-Орловец"