Важен е пътят не целта!

От 8:0 до 81:96 в първия мач на „ЧЦ 2014 Чардафон-Орловец“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Ekip Chernomorez 2014-CHAO_742x455.jpg
Обединеният „черноморец 2014 Чардафон-Орловец“ започна повече от многообещаващо първия си мач в „А“ група, но накрая загуби с болезненото 81:96 срещу благоевградския „Академик“. Пред очите на собствениците на клуба – легендите в баскетбола Жанета Жельова-Костова и Димо Костов, момчетата на Владимир Искров дръпнаха леко в началото с 8:0, но допусна
Обединеният „черноморец 2014 Чардафон-Орловец“ започна повече от многообещаващо първия си мач в „А“ група, но накрая загуби с болезненото 81:96 срещу благоевградския „Академик“. Пред очите на собствениците на клуба – легендите в баскетбола Жанета Жельова-Костова и Димо Костов, момчетата на Владимир Искров дръпнаха леко в началото с 8:0, но допуснаха още по-лесен обрат още в първата част, завършила 27:26 за гостите. Стъписаните в началото благоевградчани вкараха набързо няколко тройки, възползваха се и от бездушната игра на водещи фигури в отбора на домакините и обърнаха мача. Разликата в точките още във втората част достигна предвещаващите катастрофа 15 точки, което взриви нервите на треньора Владимир Искров. Направените от него смени спряха играта на един кош, но втората част завърши с убедителното 51:42 за „Академик“.

Разборът в съблекалнята пред почивката като че ли даде резултат в началото на третата част, когато „Черноморец 2014 Чардафон-Орловец“ реализира най-дългата си серия в мача – 10 поредни безответни точки. За момент резултатът бе 6 точки в тяхна полза, но точно тогава изневери игралият като цяло слабо в целия мач Крум Дойчинов. 208-сантиметровият център, на който се разчита да печели борбата и под двата коша, не успя да намери от непосредствена близост точно ринга при последователни нападения – и в трите случая неговите пропуски доведоха да успешни контраатаки на противника.

През чевтвъртата част вдъхновените „академици“ просто поддържаха разликата. Те стигнаха до победата повече от заслужено, печелейки двубоите по всички основни показатели – 37:34 борби, 20:4 точки от контраатака, 29:15 от използване грешки на противника, 5:4 точки от втори шанс. Те постигхнаха 50% ефективност от стрелбата от трите точки – 13 успешни от 26 опита, при домакините този показател е 8 от 19. За радост на баща си Георги Бързаков особено успешен от даречна дистанция беше Георги Бързаков младши, играл миналата година за „Чардафон-Орловец“ - 6 от 9.

Бавното изнасяне, прекаленото задържане на топката, липсата на бързина в атака, меката игра в защита бяха основните слабости на габровско-бургаския тим през целия мач. Домакините много спорадично използваха основното си предимство – по-високия ръст, не намериха противодействие на далечната стрелба на „Академик“, въпреки че прекрасно познаваха възможностите на противниците си. С играта си от домакините впечатли привлеченият в последния момент сърбин Филип Самоилович, който бе най-добрият играч на терена – 27 точки, коефицент за ефективност 34. И той обаче прекалено дълго „мачкаше“ топката. Добро впечатление остави и сънародникът му Неманя Илич, играл преди години за ЦСКА – 26 точки, КЕ 25. На фона на слабота представяне на домакините като успешни могат да се оценят и изявите на Евгени Иванов – 14 точки, КЕ 17.

„Не е важен толкова резултатът, важно е, че играха без сърце - бе лаконичен след мача разочарованият Димо Костов, който прецени, че по-сериозни оценки ще прави, след като поутихнат негативните му емоции. - Ако ще е така, по-добре да влизаме ние, старите, да играем. Може да падаме, но ще се раздаваме докрай.

Следващия мач на „Черноморец 2014 Чардафон-Орловец“ в неделя в Шумен.
Към началото