Важен е пътят не целта!

"Христо Донков" вече е международен

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Plakat_last_654x940_310x446.jpg
При шестото си издание утвърждаващият се все повече турнир по баскетбол за Купата на Община Габрово "Христо Донков" ще е международен. В зала "Орловец" между 4-ти и 6-ти септември ще могат да се следят изявите на отбори от водещата сръбска - "Радник" - Сурдулица, и догонващата я в последните години украинска школа - "Сомик" (Измаил).
При шестото си издание утвърждаващият се все повече турнир по баскетбол за Купата на Община Габрово "Христо Донков" ще е международен. В зала "Орловец" между 4-ти и 6-ти септември ще могат да се следят изявите на отбори от водещата сръбска - "Радник" - Сурдулица, и догонващата я в последните години украинска школа - "Сомик" (Измаил). Какво е западната ни съседка в баскетбола всички знаят, за непоглеждащите на изток, ще напомним, че Украйна стана шеста на европейското първенство през 2013, година по-късно дебютира и на Световно, но не случи на група - игра срещу Щатите и Турция. За Евробаскет 2017-та украинците са в една група с нашите - първият мач е тази вечер в Киев.

Освен "Радник" и "Сомик" за купата "Христо Донков" ще се борят местният "Чардафон-Орловец", миналогодишният носител на отличието "Чавдар"-Троян, варненският "Шоутайм" - шампион на нокаут турнира на Българско баскетболно общество, който се състоя преди десетина дни в Габрово и представителния тим на една от най-доказаните баскетболни школи в България - "Буба баскет".

Преди "Чавдал" носители на Купата на Община Габрово станаха "Черно море Порт Варна" през 2012-та и воденият от Тити Папазов "левски" през 2013-та. През същата година отличието "Христо Донков" бе отделно и бе спечелено от пловдивският "Академик".

По предложение на бившия състезател на "Чардафон-Орловец" Цоньо Ботев тази години турнирът се провежда в дните на честването на Съединението на България, в чието осъществяване решаваща е била ролята на патрона на клуба - Продан Тишков - Чардафон.

Тимът на домакините ще бъде воден от играещия треньор Антонио Станков. Младият специалист, който е родом от Видин, но е продукт на баскетболната школа на "Спартак" (Плевен), преди няколко години игра и за младежкия състав на "чардафон-Орловец". През миналия сезон той се състезава за родния "Видабаскет", а от лятото попълни ударния треньорски екип на Габрово, в който са още Виктор и Анита Крушеви, Галя Илиева, Албена Гръблева, Николай Вътков. Точно опитния Вътков - преподавател в ТУ, ще помага на Антонио. В турнира за Купата на Община Габрово той ще представи част от отбора, с който Габрово ще участва в предстоящето първенство за мъже при аматьорите. Там обаче изявите на местните баскетболисти ще са от името на Техническия университет, чийто ректор - проф. Райчо Иларионов, от години съдейства за развитието на най-академичния спорт в града.

Антонио декларира, че е сформирал добър тим и ще се бори за спечелване на титлата, която все е убягвала на домакините през годините. Предварителните оценки са, че отборите са равностойни и всеки има сили да се пребори за първото място.

По традиция индивидуалните награди са в памет на едни от най-добрите габровски баскетболисти от 60-те-70-те години Иван Драганов, Иван Шумков и Христо Попов. Иван Драганов – Лъва, навремето бе смятан за един от най-техничните и можещи играчи на „Чардафон-Орловец“. Шумков направи сериозна кариера и като съдия по баскетбол, през 2009-та, заедно с Пламен Минев и Иван Господинов, той бе сред инициаторите за възстановяването на баскетбола в Габрово. Христо Попов, известен като състезател с безкомпромисната си игра под кошовете, през 1974-та стана треньор на последния мъжки отбор на Габрово преди закриването му година по-късно. Повече за тях в рамките на три дни ще може да разкаже техният съотборник Цоньо Ботев, който ще е говорител на турнира. Очаква се да му партнира неподражаемият пред микрофона Васил Дянков.

Финалните мачове ще бъдат уважени от легендата на българския баскетбол Георги Глушков, който вчера потвърди присъствието си.

Към началото