Важен е пътят не целта!

Без Митко Тодоров „Зограф загуби от „Гочита"

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Dimitur-Todorov.JPG

Без Димитър Тодоров в състава тревненският „Зограф“ не успя да спечели домакинския си мач срещу търновския „Гочита“ и неочаквано загуби с 51:67.

Тези два тима се срещнаха още в първия кръг на първенството на Българска баскетболна лига „Б група Център“, когато ролите бяха разменени - 86:63 за Трявна в зала „Ивайло“ във Велико Търново.
Домакин този път бе „Зограф“, срещата от осмия кръг на първенството се игра в събота в зала „Орловец“ в Габрово. Тревненският тим е селектиран от местни момчета и състезатели на „Чардафон“ - според договор между двата клуба, подписан през май.

Митко Тодоров е единственият габровски състезател, играл в италианското първенство, а през настоящия сезон рядко завърша мач с по-малко от 20 точки. В осмия кръг обаче изведнъж системата на БФ „Баскетбол“ блокира всички състезатели, участвали през миналия сезон в чуждестранни първенства, независимо дали са им платени правата. За Митко „Чардафон“ направи това още през септември. Фактът, че Димитров има шест изиграни мача за „Зограф“ обаче не впечатли главния съдия Илиян Цветанов от Плевен, който не го допусна да излезе срещу „Гочита“. Нещо повече - въпросният арбитър ограничи правата на старши треньора Стефан Иванов до седене на пейката, защото Федерацията все още не е намерила време да му издаде нужния лиценз.
В тази ситуация търновци съзряха възможност да измъкнат първа победа за сезона и успяха да стигнат до нея. Те дръпнаха с две точки още в първата част - 13:11, и планомерно увеличаваха аванса си до края. Тревненци стигнаха до реми само в последната - 15:15, след като в третата бяха загубили увереност, че могат да измъкнат нещо повече - 11:23. Момчетата на Стефан Иванов тревожно отстъпваха в битката под кошовете - 41:53 борби, но това не им пречеше, за пореден път, да превръщат игрището в стрелбище. Направиха двойно повече опити от съперниците си да вкарат от тройката - 28:14, но от тях реализираха само 5. При повечето коефицентът на успеваемост от тази позиция бе 0, Цветомир Минев се добра до 27.3% след 11 замятания по коша от 6.75-метровата линия.
Заради мекушавостта си под кошовете „Зограф“ вкара по-малко от зоната за две точки - 20:36. След грешки на противника съотношението е 14:19. Единствено в бързите контраатаки има паритет - 10:10. Домакините имаха и по-солидна скамейка - 24:10 са точките на резервите, но не успяха да се справят с лидерите на „Гочита“ - Евгени Иванов и Ангел Ламбев спечелиха по 17 борби, реализираха съответно 14 и 15 точки.
„Можехме да спечелим този мач и без Митко - бе убеден след стрещата старши треньорът Стефан Иванов. - Но играхме някак без хъс, нямахме нужното желание, енергия. Нямам обяснение на какво се дължи това. Не ни потръгна стрелбата, като че ли ни падна духът, защото играта в нападение не се получава. Не трябва да е така. За мен играта започва от защитата. Трябва да сме солидни в защита и нещата ще се получат. Но при някои момчета е обратно - важно е да им върви играта в нападение. Не искам да коментирам съдийството. Факт е, че нямах възможност да водя мача, да защитавам играчите си. Съдиите се държаха с мен, все едно съм им задължен, че са ми позволили да седя на пейката. Направили са ми услуга - позволили са ми да стоя прав. Не казвам, че са отсъждали грешно, но се усещаше, че нямат респект, което естествено се отрази и на играта на отбора.“
Още вчера ръководството на „Чардафон“, който е част от проекта „Зограф“ и е носител на правата на Димитър Тодоров, изрази протест пред представителя на БФ „Баскетбол“ за регион „Мизия“ Данаил Киров. Той се извини за нелепата ситуация. За нея бе информиран и президентът на Федерацията Георги Глушков.
Иначе „Зограф“ може да усети вкуса на победата още тази събота, когато, отново в Габрово, ще домакинства на преодолимия плевенски „Канес“.
„Зограф“ игра в състав: Крум Ахилей (коеф. за ефективност -2, борби 3, асистенции 2, точки 0), Теодор Върбанов (1, 2, 0, 1), Калоян Бонев (12, 0, 3, 10), Цветослав Митев (12, 8, 0, 6), Калоян Благоев (-1, 0, 0, 0), Цветомир Минев (4, 4, 0, 15), Пламен Илиев (4, 5, 1, 3), Искрен Колев (2, 1, 0, 3), Димитър Андреев (-8, 0, 0, 0), Александър Петков (0, 3, 0, 0), Николай Минков (2, 4, 1, 8), Валери Пейков (5, 2, 4, 5).

Към началото