Важен е пътят не целта!

Антонио пак би родния "Видабаскет", този път с 58:56

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Vidin-Chao-1.jpg
За втори път през сезона младият наставник на "Чардафон" Антонио Станков се изправи срещу родния "Видабаскет" и за втори път реши мача в своя полза.

Иван Господинов

За втори път през сезона младият наставник на „Чардафон“ Антонио Станков се изправи срещу родния „Видабаскет“ и за втори път реши мача в своя полза. Този път - в зала „Никола Петров“ в Горна Оряховица в неделя, победата бе леко измъчена - 58:56, за разлика от тази през октомври в Троян, където габровският тим бе безмилостен - 78:56.
Срещата от седмия кръг на първенството на Българска баскетболна лига „А група Център“, играна в неделя, трябваше да се състои във Видин, но домакините проявиха толерантност и се съгласиха тя да е на неутрален терен. С това спестиха на габровския тим разлика от поне 500 км, което обаче не се отрази на хъса, с който „Чардафон“ се хвърли в мача. Този път Станков имаше на разположение почти оптималния състав, което се оказа решаващо срещу израстващия с всеки кръг „Видабаскет“, сформиран само от местни състезатели. В началото на ноември те разбиха горнооряховския „Локомотив“ с 20 точки разлика, а в предишния кръг изпотиха лидера „Чавдар“ (Троян), отстъпвайки в края със 72:76.
Вторият им сблъсък с „Чардафон“ бе игра на нерви, в който преобладаваха индивидуалните грешки - общо 36, а резултатът се движеше кош за кош до последните секунди. Началото бе за габровци, които успяха да вземат първата част с 13:10. Авансът им бързо се изпари през втората, след като „домакините“ нанизаха 4 безответни точки. Общо през срещата водачеството се мени 13, 6 пъти резултатът бе изравняван. В нито един момент „Видабаскет“ не успя да се откъсне с повече от точка, „Чардафон“ изпита комфорта да води с 10 при 42:32.
Мерникът и на двата тима не бе особено точен. Полувремето завърши при резултат, подходящ повече за начинаещи баскетболисти - 25:25, през вторите 20 минути ситуацията не се промени особено. Малко по-ефективни в нападение съперниците бяха в третата част, завършила 23:22 в полза на габровци. Те далеч по-добре се използваха от непредизвиканите грешки на противника - 15:0 точки,
продължава на стр. 3


по-често ги наказваха и чрез контраатаки - 14:3. Резервите на "Чардафон" също оказаха по-благотворно развитие на срещата - 27:10, видинлии бяха едни гърди напред в стрелбата от близо разстояние - 30:22. В опитите извън 6.75-метровата зона и двата тима бяха полутрагични 7 сполучливи от 32 опита за победителите - 21.9%, срещу 6 от 29, или 20.7%. Процентът на габровци бе вдигнат от Манол Тончев, постигнал 60%, след три успешни тройки. Така той компенсира липсата на ден на по-малкия си брат Ростислав, който сполучи веднъж от 9 стрелби, 11.1%. В битката под кошовете цареше относителен паритет - 41:39 борби в полза на "Видабаскет".


"Малко грозен мач, особено за треньорите - призна след срещата наставникът на габровци Антонио Станков. Лош процент стрелба и за двата отбора. Не смятам, че мъже трябва да имат такъв резултат, какъвто се получи на полувремето. Не знам на какво се дължеше това. Иначе съм щастлив от победата. Много ценна за нас. Срещу добър отбор, който разбира играта, движим много топката и може да победи всеки. Последен мач за сезона, хубаво е, че завършихме с победа. С две точки, но победа! За съжаление, отново - в трети пореден мач, показваме добра игра, движим топката, може би малко повече от необходимото, но после изпускаме от свободна позиция. Освобождавахме човек след добри разигравания, но топката не влизаше. Искам да благодаря на всички момчета! Някои от тях пътуваха, но винаги бяха на линия и даваха всичко от себе си. И този път бяха всички, с изключение на Калоян, който има травма и не тренира от две седмици. Не бих искал да отличавам някого, но все пак ще похваля по-младите - Мартин Миланов и Георги Стоянов. Гошо не го използвах много през първото полувреме, през второто исках да вкарам по-бързи гардове, да ги попритиснем и влизането му показа ефект. Той постигна най-висок коефицент от всички. Мартин пък е с дабъл-дабъл и бе много полезен в защита."
До края на редовния шампионат има да се изиграят още осем кръга. След Нова година първият турнир е в Габрово. На 8 януари в зала "Орловец" "Чардафон", ако е в пълен състав, би следвало да няма проблеми с горнооряховския "Локомотив", който, въпреки че е корав съперник, няма победа досега. Другият сблъсък е между лидера "Чавдар" и съперника на "Чардафон" за второто място "Дунав Русе 2016".
„Чардафон“, състав: Ростислав Тончев (коеф. за ефективност -4, борби 2, асистенции 2, точки 4), Георги Стоянов (21, 5, 3, 16), Димитър Радев(C) (-1, 2, 1, 3), Боримир Алексиев (5, 2, 1, 2), Цветан Тодоров (21, 6, 8, 11), Манол Тончев (3, 3, 0, 9), Стефан Бакалов (-2, 1, 0, 0), Стефан Иванов (0, 0, 0, 0), Андреан Деков (-5, 0, 0, 0), Константин Търновски (8, 5, 2, 2), Мартин Миланов (19, 10, 0, 11).

Към началото