Важен е пътят не целта!

ФИБА включи Георги Глушков в юбилейното си издание „90 иконични момента 1932 – 2022“

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/glushkov-jubileino-izdanie.jpg
ФИБА включи Георги Глушков в луксозното си юбилейното издание „90 иконични момента 1932 – 2022“, с което федерацията отбеляза 90-годишнината от основаването си.

Събитие номер 43 в книгата е изборът на легендарния тревненски баскетболист и преминаването му във Финикс Сънс в НБА - „Георги Глушков блести като първият европеец в НБА“.

ФИБА представя единствения засега българин, играл в НБА:

„Има 109 международни играчи от 39 срани на старта на сезон 2021/2022 в НБА - 37 години след като пионерът Георги Глушков става първият Източно-европейски играч в състезанието. “Забивачът от Балканите“ е в заглавията на американските медии през 1985 г., когато изиграва първия си мач за Финикс Сънс. Българското крило проправя пътя на много европейци, които го последват. Той се появява в баскетболните радари за пръв път на ЕвроБаскет през 1979 г. и става запазена марка за баскетбол в родината си и отвъд нея. На ЕвроБаскет 1985 го забелязват скаутите на Финикс Сънс и го канят на подготвителен камп. След това му предлагат договор, като не е лесно за играчи от комунистически страни да заиграят в чужбина. Той се нуждае от специално разрешение от правителството и военните, за да отиде в НБА. След един сезон със Сънс, той се връща в Европа, за да играе за Касерта в Италия заедно с легендарния Оскар Шмидт. От 2010 г. Глушков е президент на БФБаскетбол.“

Към началото