Важен е пътят не целта!

Новини

 • Баскетбол, футбол и волейбол ще си партнират

  Президентът на БФ "Баскетбол" Георги Глушков участва в работна среща по процеса на дигитализация на спорта. Домакин на проявата в Национална футболна база „Бояна“ бе Българският футболен съюз. Събитието се проведе в четвъртък в присъствието на ръководителите на футбола и волейбола у нас.
   
  Тристранната среща на високо ниво очерта първите и най-важни стъпки по разработването и интегрирането на цялостна стратегия за дигитално развитие на българския спорт с помощта на модерните технологии.

  На срещата присъстваха президентът на БФС Борислав Михайлов, заместник-изпълнителният директор Христо Запрянов, техническият директор Георги Иванов и мениджърът „Стратегическо развитие“ Андрей Петров. От страна на Българската федерация по баскетбол участие взеха президентът Георги Глушков, изпълнителният директор Филип Виденов и мениджърът „Международни връзки и специални проекти“ Елеонора Рангелова, а от страна на Българската федерация по волейбол – президентът Любомир Ганев.

  По време на събитието бе отчетена необходимостта от интегрирането на технологиите в цялостния спортен процес у нас – задължително условие за постигане на конкуретноспособност на съвременната международна сцена. Участниците проследиха и презентация от Владимир Грозданов – изпълнителен директор на водещата компания в сферата на спортната наука Barin Sport, чиято технология вече се използва от националните отбори на България по футбол. Изтъкнати бяха фундаменталните предимства на събирането на актуални данни и използването им в процеса на развитие на млади състезатели, както и плюсовете на въвеждането на модерните технологии за постигане на резултати в реално време.

  Президентите на трите водещи спортни федерации бяха единодушни, че приемането на подобна програма е задължително условие за развитието на българския елитен спорт и се обединиха около мнението, че в най-кратки срокове тя трябва да бъде въведена в експлоатация. За целта ще бъде изготвен меморандум за сътрудничество между БФС, БФ "Баскетбол" и БФВ.

   
 • ФИБА включи Георги Глушков в юбилейното си издание „90 иконични момента 1932 – 2022“

  Събитие номер 43 в книгата е изборът на легендарния тревненски баскетболист и преминаването му във Финикс Сънс в НБА - „Георги Глушков блести като първият европеец в НБА“.

  ФИБА представя единствения засега българин, играл в НБА:

  „Има 109 международни играчи от 39 срани на старта на сезон 2021/2022 в НБА - 37 години след като пионерът Георги Глушков става първият Източно-европейски играч в състезанието. “Забивачът от Балканите“ е в заглавията на американските медии през 1985 г., когато изиграва първия си мач за Финикс Сънс. Българското крило проправя пътя на много европейци, които го последват. Той се появява в баскетболните радари за пръв път на ЕвроБаскет през 1979 г. и става запазена марка за баскетбол в родината си и отвъд нея. На ЕвроБаскет 1985 го забелязват скаутите на Финикс Сънс и го канят на подготвителен камп. След това му предлагат договор, като не е лесно за играчи от комунистически страни да заиграят в чужбина. Той се нуждае от специално разрешение от правителството и военните, за да отиде в НБА. След един сезон със Сънс, той се връща в Европа, за да играе за Касерта в Италия заедно с легендарния Оскар Шмидт. От 2010 г. Глушков е президент на БФБаскетбол.“

 • Георги Глушков: Искам през 2022 всички да осветят своите хоризонти и да дерзаят

  Най-вече с класирането на мъжкия национален отбор за ЕвроБаскет. Успешна бе годината и в персонален план за Георги Глушков. Тревненецът, единственият българин, играл в НБА, заслужено и с голямо мнозинство бе преизбран за президент на Българска федерация "Баскетбол". В Управителния съвет на организацията се появи още едно габровско име - на основния организатор на аматьорската Българска баскетболна лига Орлин Атанасов. Друг габровец - Иван Господинов вече е член на Контролния съвет, за чийто председател бе преизбрана тревненката Добринка Манева. Съставът на този орган се допълва от Владимир Искров, вицешампион с юношите на Габрово през сезон 2014-та, член на управителния съвет на ОБК "Чардафон". За очакванията през 2022-ра е разговорът с президента на БФ "Баскетбол" Георги Глушков.


  - Г-н Глушков, каква е Вашата оценка за 2021 г.?

  - Наситена със събития година, особено след трудната 2020 г. Мисля, че свършихме много работа. Преди около две години във връзка с промените в Закона на спорта Българската федерация по баскетбол поръча на външен консултант да изготви Национална програма за развитие на българския баскетбол за периода 2020-2023 година, съобразно изискванията на Министерство на младежта и спорта. Така през 2021 г. продължихме неговата реализация. Там са разписани основните идеи, на които стъпихме и продължихме да развиваме през последната година.

  Продадохме телевизионните права за Национална баскетболна лига на А1 и през последния сезон общо 64 мача от НБЛ и турнира за Купата на България бяха излъчени по „Макс Спорт“. Качеството на продукта се повиши значително. Добавихме допълнително видео съдържание - хайлайтс, индивидуални видеа на най-добрите играчи и т.н., чийто обем планираме да увеличим. До края на договора ни с А1 има още 2 години, като имаме гарантирани още около 150 телевизионни мача от НБЛ. Същевременно, във връзка с партньорството ни със „Синерджи“ и благодарение на монтираните във всяка зала на отборите в НБЛ камери с изкуствен интелект гарантирахме пряко излъчване онлайн на всички мачове от лигата, които не са телевизионни.

  Вече втора година имаме условие и всички финални турнири да бъдат предавани пряко в интернет.

  Само през миналата спортно състезателна година в каналите на федерацията са излъчени над 1250 баскетболни срещи от женското първенство, всички възрасти при подрастващите, първенството по баскетбол на колички, ББЛ, както и международни двубои и изяви на националните ни отбори за подрастващи.

  Тази практика продължава и през новия сезон и виждаме позитивите - вече хората търсят мачовете, гледат ги, питат за тях. Това ни помага и за обратна връзка - работим постоянно за подобряването на излъчванията.

  Второто ниво на българския баскетбол - ББЛ А група се проведе през изминалия сезон с 32 отбора. Намерихме телевизионен партньор и за този турнир, като телевизия Б1Б излъчи над 160 мача от ББЛ А група само за 7 месеца. Има какво да надграждаме при този продукт и се надявам да сме на прав път.

  - Един от приоритетите Ви винаги е бил работата при подрастващите. 2021 г. не беше изключение…

  - Вече имаме първенство за 13-годишни, което се изигра през миналия сезон, от новия имаме и за 15-годишни. Даваме шанс на тези деца да играят повече във върховите си години, да бъдат видени и селектирани рано за бъдещи изяви с екипа на България. С тази мисъл организирахме и многобройни лагери за най-добрите в тези набори по региони, които накрая се срещнаха в много успешни турнири на регионите - само за миналата година проведохме общо 5 за момчета и момичета от различните възрасти.

  Но все още имаме да свършим страшно много работа, като се фокусираме основно върху квалификацията на треньорските кадри.

  Следващата стъпка е да използваме формата 3х3 при учащите, за да разширим основата на баскетболната пирамида. Ще предложим на баскетболните клубове и система за категоризация на школите в страната, която ще даде обективна преценка на всички къде точно се намират и върху какво трябва да наблегнат, за да подобрят работата си.

  - И тази година ви преизбраха за член на Борда на ФИБА Европа. Какви са позициите на България на международната сцена?

  - Изключително съм доволен от баскетболните прояви на международно ниво, в които продължава участва федерацията.

  Няма година, в която да не сме организирали минимум едно Европейско първенство за подрастващи, често и по две. С професионализма си и качествата си на организатори се превърнахме в любим партньор на ФИБА Европа. През 2020 г. получихме огромен кредит на доверие с избора ни за домакин на Световно първенство за 17-годишни момчета, провеждането на което, за съжаление, бе осуетено от Ковид кризата. Благодарение на отличната организация, която осигурява екипа на БФБаскетбол, това лято от ФИБА ни делегираха отговорността да организираме четири European Challenger турнира. През лятото на 2022 г. трябва да приемем едно от първенствата за подрастващи, към които има най-голям интерес и участват най-много отбори - това за момчета до 16 години. Вече е ясно и, че през 2023 ще сме домакини на Европейско за младежи до 20 години.

  Оставаме активен участник в различните инициативи на ФИБА, като TimeOut, проекти за развитие на ментори, на кадри, за налагане на дамите в спорта и за прилагане на практики за интегритет.

  Доразвихме партньорствата си и с много от баскетболните федерации в Европа. Имаме проект с Кипърската федерация в развитие. Работим и в съвместен проект - QUEST ROOM, с организации от Италия, Словения, Словакия и Сърбия, чиято цел е привличането на младите към спорта и създаването на интегрирането на мултисекторно партньорство в привличането на т.нар. Поколение Z към физически активности.

  Участваме и в проекта TEAM UP с партньори от Австрия и Италия. Една от целите му е интеграцията на съвременните и ефективни дигитални спортни тренировки и образователни методи и подобряването на представянето на треньорите и спортистите, с фокус към децата между 9 и 13 години. Този проект е много насочен към научната страна на подготовката и анализа и се надявам да ни помогне много.

  Продължаваме и проектите с турската федерация, заедно със съседите ни от Северна Македония, Румъния, Косово, по развитие на най-малките - децата с потенциал до 13-14 години, които, макар със забавяне, очакваме да завършим през 2022 г.

  Отново проведохме инициативи по уникалната програма на ФИБА HER WORLD HER RULES, която е насочена към жените в баскетбола - привличането им, ангажирането им и развитието им.

  - Споменахте Челънджърите за подрастващите, каква е оценката ви?

  - Получихме шанса да се изправим в почти всички възрасти срещу отбори от Дивизия А. Същевременно ние използвахме възможността да пробваме по-млади състави, такива, на каквито ще разчитаме през лятото на Европейските първенства. Показахме някои добри игри. Сборихме се с много силни отбори.

  Доволен съм и от представянето на 15-годишните - Скилс Челъндж за 15-годишни момчета. След второто място в света през 2020 г. при 17-годишните, по-малките минаха през квалификации, стигнаха до финалите на Световното първенство и спечелиха всички двубои, освен един - полуфинала, като така завършиха трети в света.

  - Най-голямото събитие безспорно е класирането на мъжкия национален отбор за ЕвроБаскет. Това участие на „лъвовете“ на шампионата на Стария континент какво означава за българския баскетбол?

  - Най-голямото постижение за последните години дори е безспорно класирането на мъжкия национален отбор за Европейското първенство.

  Отчитам това като възможност за още по-голямо популяризиране на българския баскетбол. Направихме огромен скок в тази насока с участието на България в квалификациите за Световно първенство в Китай. Реализацията идва с успехите!

  Започнахме работа и върху психологическите аспекти в подготовката на националите, като планирам да разширим тази дейност. Кондиционната подготовка също е елемент върху който трябва да се наблегне повече в бъдеще.

  - А какво очаквате от участието на Евробаскет?

  - Очаквам от отбора това, което винаги съм - да играят 40, ако трябва и 45 минути на 100%, да се борят за всяка топка с всичко на игрището. Те трябва да дават всичко с идеята за победа, защото тя се постига само по този начин и те го видяха с мачовете срещу Латвия.

  - Един от основните приоритети, които посочихте при избирането ви за трети мандат като президент на БФБаскетбол, бе промени в работата в женско направление и фокусиране върху женския баскетбол. Какво да очакваме през 2022 г. в тази насока?

  - За да развием женския баскетбол, трябва да се работи в две направления. От една страна да наблегнем върху съществуващия материал, с който разполагаме. Вече съм провел с разговори с подходящ човек, който би могъл да поеме координацията на женското направление в БФБаскетбол. Това е човек с огромен международен опит и знания, който има визия как да се случат нещата и със сигурност ще допринесе много.

  Второто направление, по което трябва да се работи, е разширяването на основата в женския баскетбол, с увеличаване на броя на практикуващите го в ранна възраст. Очаквам с нетърпение общините да отменят рестрикциите за извънкласни дейности в детските градини и в училищата, за да може да стартират планираните вече дейности в тази посока.

  - Какво си пожелавате за 2022 г.?

  Пожелавам здраве! Силно се надявам да ни подмине новата Ковид вълна, или поне да не ни застигне нов lock down. Иска ми се да успеем, въпреки кризата, да осигурим на младите подходящи условия за развитие, така че да избират да остават в България. Иска ми се всички да осветят своите хоризонти и да дерзаят.

 • Историческа победа над Гърция на водения от Владо Искров български национален отбор

  Българският национален отбор по баскетбол на колички записа първа, историческа победа над националния тим на Гърция.

  В третата от серия от четири контроли между двата тима в Горна Малина, тимът, воден от Владимир Искров, се наложи над далеч по-опитния си съперник с 61:59,въпреки че игра само със седем души.

  Нашите извоюваха успеха със силно представяне във втората четвърт, като в края на мача успяха да удържат финалния щурм на елините и да спечелят.

  Националният отбор на Гърция е у нас на подготовка за Европейското първенство в Дивизия B, на което ще е домакин. Съседите спечелиха право да участват във втора дивизия на континенталния шампионат, след като триумфираха с титлата в Дивизия C преди две години. Тогава София беше домакин за първи път на Европейско първенство в този спорт.

  С основен принос за победата вчера бе натрупалият опит именно в гръцкия шампионат – с Панатинайкос, Георги Иванов. Той завърши с 20 точки, 12 асистенции и 7 борби. 18 точки добави Персиян Еленков, а с дабъл-дабъл се отличи и Димитър Костов – 12 точки и 10 борби.

  В неделя нашите загубиха след здрава битка с 46:53.

  Автор на материали и снимката: www.basketball.bg

  От редакцията:

  Владо Искров е член на Управителния съвет на габровския БК "Чардафон". Той, засега, е най-успешният треньор в историята на клуба - трето място при младежите и вицешампионска титла при юношите от сезон 2013-2014 година. В края на юли ще се проведе петото издание на най-големия баскетболен камп в България - IBC"2021, чийто идеолог и главен организатор е той.