Важен е пътят не целта!

Стела Симеонова с първи точки за националния

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/momicheta16-Helzinki.jpg
Стела Симеонова записа първи две точки в официален мач за националния отбор на България.

Габровката е част от тима ни за момичета до 16 години, който участва в Европейския Челънджър в столицата на Финландия - Хелзинки, дивизия "А". България е в група със съставите на Франция, Гърция, Германия и Латвия. В първия ден тя очаквано загуби от Франция с 45:87, във вторник след като повече от половин час води убедително в резултата, драматично падна от Гърция с 51:56.
Вчера обаче възпитаничките на Маркарита Маринкова показаха, че потенциалът им е значително по-голям. Те убедително се наложиха над много балансирания отбор на Латвия с 63:51. За равностойната скамейка на съперничките на нашите момичета убедително говори статистиката. Стартовата им петица общо бе на терена 110 минути, резервите - 90, а съотношението в точките е 20:31 от гледна точка на основните състезателки. При нашите показателите са съответно 142:58 и 49:14.
След двете поредни загуби българките влязоха плахо в мача и след първите 5 минути отстъпваха с 13:18, постепенно обаче намериха играта си и на полувремето вече бяха с две точки напред - 33:31.
Оттук нататък българките контролиаха мача. В нито един момент латвийките не показаха, че могат да обърнат развоя на срещата, въпреки че успяха за кратко в края на срещата да съкратят разликата до 4 точки. Българките поддържаха паритет в борбата под кошовете - 39:41 борби, направиха значително по-малко грешки - 17:25, бяха по-точни в подкошието - 40.82:33.33 процента успеваемост. И двата тима не впечатлиха с далечната стрелба - вкараха по четири тройки, но и по този показател българките бяха една идея по-добри - 18:16%.
Страхотен мач за българките направиха Яна Карамфилова - 23 точки, и Деница Манолова - 9 точки, 13 борби. Двете момичета завършиха срещата с коефцинет за ефективност 20. Близо до тях бе и Моника Борисова - 7 точки, 10 борби и 7 асистенции, но 0:5 от зоната на двете точки, 2:7 от тройката и 1:4 от наказателните удари свали кофицента й до 11.
Стела Симеонова бе на терена 6 минути, успя да спечели борба, вкара и две точки, което й отреди коефицент 1. Оценката може да се приеме като повече от прилична за дебютен мач, след като Ивана Бонева от стартовата петица получи минус 3 след 26 минути на терена, 4 точки и 0 борби. Треньорското ръководство пак не използва всички момичета - от пейката не мръднаха Хелин Шакироглу и Мадлен Морарова, Гергана Цекова записа под 2 минути - 0 точки, 0 борби, коефицент минус 1.
Днес е почивен ден на турнира, а утре нашите ще излязат за втори успех срещу Финландия. Мачовете досега показаха, че българките няма от какво да се страхуват. В първия кръг Латвия отстъпи на домакините със 75:76, а във втория надделя над Германия с 57:56. Гъркините пък, на които нашите подариха спечелен мач, другите два загубиха катастрофално - 47:65 срещу Германия и 43:82 срещу безспорния фаворит Франция. Така че българките, ако играят както срещу Латвия, могат да мечтаят. Първите два тима в класирането в турнира ще добият правото да играят на Световно първенство за 17-годишни догодина, а втората позиция очевидно е постижима.

Към началото