Новини

 • Владимир Искров: „International Basketball Camp е най-големият лагер в България”

      Организатори на IBC са вдъхновителят и водещ български треньор Владимир Искров със спортен клуб „Усмивка”, Община Габрово и Обединен баскетболен клуб (ОБК) „Чардафон”.
      За очакванията и програмата на голямото събитие, което дава възможност на младите състезатели да се развият и да научат много от чуждестранните треньори, разговаряме с главния организатор Владимир Искров.

      - Г-н Искров, намеренията Ви за тазгодишното издание на IBC?
      - Като брой участници запазихме това, което имаше като резултат от миналата година - около 330 деца, 60 души делегация - националните отбори от Румъния, Македония, Украйна. За второто издание на Streetball (стрийтбол) 3 х 3 очакваме още около 150 души. Така че участниците клонят към 600, като не включваме националния отбор по баскетбол с инвалидни колички, с които ще водим подготовка за европейското първенство на 30 юли в София. Това е голям успех за нас. Прекрасна възможност за първо участие, като домакини, на европейско първенство за хора с увреждания.  
      Чуждестранните участници са от 13 държави, от които за първи път идват младежи от Литва, отбор от Ирландия. Идват и американските треньори от Basketball Embassy, редовни участници и много добри специалисти. За първи път ще дойдат още двама американци, много добри колежански треньори от Чикаго. Ще има изявени треньори и от Норвегия.
      Заради големия брой участници кампът е разделен на две смени по 160-170 човека: 12-19 юли  и 20-27 юли. За втора смяна ще пристигнат отбори от Румъния, Северна Македония, Турция, Дупница, Благоевград. Децата от „Левски” и ЦСКА идват редовно от 2016 година.
      - Дойдоха ли ръстови състезатели?
      - Да. Те са от Англия, Ирландия и Холандия. Има момчета с ръст над 200 см, даже един състезател е 215 см. Те ще се включат в турнира „Христо Донков”, който е от 15 до 18 юли, и публиката ще може да ги гледа в Спортна зала „Орловец”.
      - Придобива ли популярност включването в кампа на турнира „Христо Донков”, който е в памет и на известните габровски баскетболисти Христо Попов, Иван Драганов и Иван Шумков?
      - Една добра възможност 16-годишните участници да могат да видят нашите деца. В същото време е обиграване на националните отбори, които са тук. Полезно е за всички. Намирам, че е добър опит.
      Тази година в турнира ще участват пет отбора. Това са националният отбор на Северна Македония, Румъния, Украйна, Сборен отбор от Западна Европа (Ирландия) и отбор на Кампа със състезатели от Габрово и региона. От ОБК „Чардафон” са 50 младежи, от които повечето са малки деца - 8-10-годишни.
      Вярвам, че ще бъде интересно на треньорите от чужбина.
      - Десет години възроден баскетбол в Габрово. Вие сте свидетел на развитието му. Набира ли скорост любимата игра?
      - Самият факт, че габровски отбори се класират на финали, че има треньори, които работят тук професионално с над 300 деца в школата, е добър показател за огромния скок, с който баскетболът се развива в България.
      Пожелавам на колегите да са здрави и да продължават в същия дух. Все по-често виждаме отбори на „Чардафон-Орловец” на финали, което много ме радва.
      - А добри играчи за националната гарнитура?  
      - При девойките определено има. Прекрасна е селекцията на Анита Крушева. Според мен едно-две момичета трябва да се изпратят в националния отбор на България.
      - Къде ще се проведе стрийтболът тази година?
      - На 18-20 юли ще бъде на площадката на блок „Дунав”, която е с добри условия и осветление.
      - Като треньор на националния отбор по баскетбол с инвалидни колички как ще върви подготовката за европейското в София?
      - Подготовката на националния отбор от 12 състезатели, който пристига днес (събота), ще е почти всеки ден по време на кампа до 25 юли.
      Има 2-3 нови момчета, бивши баскетболисти, които по стечение на обстоятелствата от миналата година играят баскетбол на количка.
      На 21-22 юли отборът ще изиграе  две контролни срещи с отбор от Босна и Херцеговина, а на 24-25 юли - с отбор на Румъния.
      - Условията, при които са настанени играчите?
      - Както винаги, спортните площадки, хотел „Мак” предоставят прекрасни условия.
      Общината е организирала всичко да ги ползваме от кампа в часовете, които са ни необходими. Благодарни сме на кмета Таня Христова. За да се случва това събитие в Габрово, основна е заслугата на Община Габрово, която го подкрепя както финансово, така и като материална база за толкова много хора. Това е една от причините International Basketball Camp да е най-големият баскетболен лагер в България. Той е най-продължителен, най-евтин и единствено ние имаме треньори от цяла Европа и Щатите. Основателно интересът на чуждите специалисти към него продължава с всяка година.
      - IBC има ли девиз?
      - Мечтай, вярвай, успявай!

 • Математическата шампион на България по баскетбол

  Иван Гюзелев" спечелиха шампионската титла на България за девойки VIII-X клас на финалите на Ученическите игри в тази възрастова група, които се проведоха в Сливен. Участваха 10-те най-добри отбора в страната, а възпитаничките на Румен Янчев след 6 поредни победи стигнаха до златните медали, повтаряйки успеха на Националната Априловска гимназия от 2011-та. Всички момичета от отбора на Математическата са водещи състезателки и на обединения баскетболен клуб "Чардафон", а гимназията е базово училище за развитие на този спорт в Габрово от възстановяването му през 2009-та, благодарение и на личната ангажираност на директора Цветана Кюмюрджиева, чието кредо е, че спортът и учението трябва да вървят ръка за ръка. Резултат на сътрудничеството е, че на два етапа клубът, тогава като "Чардафон-Орловец", оборудва залата със съвременни баскетболни установки, които дадоха възможност за пълноценно развитие на безспорно най-академичния спорт. В резултат отборите на Математическата са неизменен финалист на ученическите игри, а тазгодишното им участие резултира в очакван успех.

  Финалите се проведоха от 20-ти до 23-ти юни в Сливен. Градът под Сините камъни по същество домакинства на мини олимпиада, защото едновременно в групите 8-10-ти клас се проведоха републиканските финали по баскетбол, лека атлетика и футбол. „Спорът изгражда характер, екипност и дисциплина. Пожелавам успешно представяне на всички и нека най-добрите победят“, каза в обръщението си по време на откриването на финалите по баскетбол Стефан Радев.

  Той довери, че Община Сливен подкрепя развитието на спортните клубове в града, защото те формират у младите качества, необходими за пълноценното им развитие.

  10-те най-добри отбора в България си оспорваха медалите в баскетбола. Габровки имаха привилегията да открият турнира в мач срещу домакините от ПГПЗЕ "Захари Стоянов". Равностойни бяха само първата и последната части, в останалото време Румен Янчев нямаха проблеми - 59:37. Със същата лекота те се справиха и срещу предварително считаният за фаворит отбор на ПГПЧЕ "Петър Берон" от водещата баскетболна школа при жените на Монтана. Резултатът обаче още в тази начална част на турнира бе анонс за амбициите на габровки - 77:45. Близначките Лора (капитан) и Йоана Янчеви и техните съотборнички нямаха проблеми и срещу СУ "П. Р. Славейков" - Кърджали - 74:56, след това по пътя към финала бяха пометени СУ "Антим I" - Златоград - 63:30, и СУ "Свети Седмочисленици" - Търговище - 68:31. Срещу този отбор Математическата се изправи и на финала. След разгромната победа в първия им сблъсък габровки като че ли подцениха съперничките - 17:20 в първата част, взеха втората с 19:11, но допуснаха минимално изоставане в третата 14:15. В заключителната част обаче габровските математички намериха себе си и заслужено стигнаха до златните медали след краен резултат 73:63.

  Дубъл на най-големия успех в историята на габровския ученически баскетбол направиха: Лора Янчева, Йоана Янчева, Яница Дончева, Магдалена Брайкова, Микаела Николова, Християна Пенковска, Невена Младенова, Цветозара Димитрова, Магдалина Дамянова и Елица Георгиева. Треньор: Румен Янчев, треньори в "Чардафон" - Виктори и Анита Крушеви.

  Лора Янчева безапелационно стана кошмайстор на турнира, с което спечели и право на стипендия. Отборът на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" пък се класира за финалите на Световните ученически игри по баскетбол, които ще се проведат в Индия. За да се възползват от това си право обаче златните медалистки от Сливен ще трябва да разчитат на щедростта местни спонсори.

   

 • Два пъти по 67 и на финали

  Съпернички им бяха представителки на силните школи на "Миньор" (Перник) и Национална спортна академия (София). Възпитаничките на Виктор и Анита Крушеви нямаха проблеми и срещу двата тима, постигайки впечатляващи разлики - 67:25 и 67:36, въпреки че в по-голямата част от срещите играха момичета, записали по-малко минути през сезона. Габровки заслужиха правото да са домакини на квалификационния турнир след впечатляващото си представяне в зона "Мизия" и обединена зона "Добруджа-Мизия" през пролетта. Въпреки въртенето на състава "Чардафон" загуби минимално само една част - последната срещу НСА, с 11:14. В другите дни срещу състава на Спортната академия домакините бяха повече от категорични - 17:2, 19:9, 20:11. Срещу "Миньор", от този тим 12-годишните момичета на клуба загубиха болезнено на финалите преди седмица в Русе, габровки бяха още по-безмилостни - 28:8, 18:8, 11:3, 10:6.

  "Доволен съм от целия отбор. Изпълниха стриктно тактическите указания и това, което тренирахме последните две седмици - заяви след успеха щастливият старши треньор на "Чардафон" Виктор Крушев. - Доволен съм от всички, най-вече от отборната игра и раздаването в защита. В това отношение специално искам да отлича Стефани Григорова, въпреки че съм доволен от всички. Вкара само две точки срещу НСА, но в защита тотално обезличи тяхната лидерка Ема Динчева." Иначе най-резултатни за "Чардафон" бяха капитанката Никол Николова - 27 точки срещу НСА и 23 срещу "Миньор", и Стела Симеонова, отбелязала съответно 15 и 21 точки. 29 клуба бяха картотекирали отбори при 14-годишните момичета през изминалия шампионат. За финалите освен "Чардафон" се класираха "Черно море Одесос"- Варна, "Дунав"-Русе, НСА, "Черноморец 2014" и "Нефтохимик 2010" от Бургас, "Асеновец 2005"-Асеновград, "Монтана" от едноимения град, софийските "Левски", "Локомотив" и "Славия", както и "Рилски спортист"-Самоков.

  "Чардафон" се класира за републиканските финали благодарение на: Виктория Богданова, Стела Танчева, Александра Дерменджиева, Вероника Анчева, Преслава Андреева, Стефани Григорова, Магдалена Брайкова, Никол Николова, Емилия Атанасова, София Андреева, Християна Пенковска, Стела Симеонова, Ивайла Николова, Пламена Чантова.

   

 • Кадетките на "Чардафон" приключиха сезона с 2 победи
 • Мъжете на "Чардафон" с победа срещу лидера
  Мъжете на "Чардафон" с победа срещу лидера
   Мъжете на баскетболния "Чардафон" се утвърдиха на второто място в BGO Баскетболна лига "Център",
  след като в последния кръг успяха да надделеят над плевенския "Бавни и яростни" в много завързан мач с
  65:59. Съперниците им нямаха загуба в изиграните 9 кръга и лидираха уверено в групата, обединяваща също
  толкова отбора - 9, от Централна България. Със самочувствието на лидери плевенчани стартираха и в
  играния зала "Чавдар" в Троян мач.
   Съставеният почти изцяло от юноши на клуба габровски тим очевидно се огъна в началото.
  Съперниците им взеха преднина и затова на водещият "Чардафон" в мач Виктор Крушев промени
  намеренията си да пази възстановяващия се от контузия Антонио Станков. Тони - играещ треньор при
  мъжете, наставник на юношите и кадетите, изкълчи глезен през декември, но пред опасността от втора
  загуба за сезона от "Бавни и яростни" реши да превъзмогне неотшумялата още болка. И присъствието му
  лека-полека се усети на терена, въпреки че на полувремето плевенчани водеха с 12 точки. Веднага след
  старта на вторите 20 минути те дори фиксираха най-голямата разлики в мача - 37:23, но този момент бе
  началото на обрата.
   Третата част габровци взеха със 17:13, а в първите пет минути на последната четвърт почти отказаха
  съперниците си след серия 13:2 точки. Към края на мача играта се изравни, но финалният спринт пак бе в
  полза на момчетата на Крушев - 12:9 в последните 5 минути.
   Контузеният Станков изигра 33 минути и вкара 13 точки за победата. Повече от него - 14, реализира
  само пойнт гардът на юношите Росен Йорданов, който впечатли и със стрелбата си при наказателни удари -
  6 от 6, или 100% успеваемост. Дабъл-дабъл - 12 точки, 12 борби постигна Георги Ненов, който е с най-висок
  коефицент за ефективност от габровци - 17, Плътно след него е центърът Дисислав Дончев - 16, резултат
  на 12 точки и 8 борби. Юношата Димитър Тодоров приключи срещата с 9 точки (всички реализирани с
  далечна стрелба, 60% успеваемост) и 4 борби.
   Временото класиране "Чардафон" е убедително втори, с 2 загуби и с 3 победи повече от третия -
  софийския "Перестройка", в който лидер е габровецът Орлин Атанасов.
  "Чардафон" игра в състав Кирил Кирилов, Цветомир Минев, Димитър Радев (5 точки), Иван Монев, Росен
  Йорданов (14), Антонио Станков (13), Димитър Андреев, Георги Ненов (12), Дисислав Дончев (12), Димитър
  Тодоров (9).
   
 • Нови две победи - юношите на "Чардафон" първи в зона "Мизия"

  Преди две седмици водените от младия амбициозен треньор Антонио Станков момчета в своята зала "Орловец" надвиха плевенския "Спартак" с 61:47 и великотърновския "Етър" с 65:56, но останаха втори заради по-лоша кошова разлика от "Чавдар" (Троян). Вчера в зала "Балканстрой" в Плевен те решиха спора за челото в директен двубой с най-сериозния си конкурент. "Чавдар", чийто мъжки тим от незапомнени времена е в "А" група благодарение на щедрото финансиране от местната Община, а клубът се води за сателит и е методически подпомаган от първодивизионния "Балкан" (Ботевград), излезе като фаворит в срещата. Нямаше как да е и другояче, след двете му впечатляващи победи в габровския турнир - 77:33 срещу "Етър" и 94:48 срещу "Спартак". Срещу "Чардафон" обаче нещата стояха другояче. Троянчани успяха да вземат само първата част, в която надделяха с 23:18. Възпитаниците на Антонио спечелиха втората с 20:15 за равенство на полувремето - 38:38. Битката между равностойните съперници продължи до края, но решаваща се оказа третата третина, завършила в полза на габровци - 14:9. Паритетът в четвъртата - 16:16, само подпечата успеха на "Чардафон" - 68:63. С най-голям дял за успеха са Росен Йорданов и Димитър Тодоров - с по 20 точки, и Цветомир Минев - 13. Станков обаче отбеляза друг факт - всички  състезатели, участващи в мача, се записаха като реализатори. Наставникът заостри вниманието и върху подобрената стрелба от наказателни удари - 9 от 11 (във втората среща те вдигнаха нивото до 17 от 18), и безкомпромисната игра в защита. Специалистите в залата, и най-вече играчите на "Чавдар", отбелязаха и друг факт - габровци реализираха впечатляващите 11 тройки в мача. "Все пак отбор от "А" група ни вкара само 63 точки - не скри радостта си след успеха Антонио. - Четиримата им основни състезатели са част и от мъжкия отбор. "
   Ентусиазирани от впечатляващата победа габровските юноши във втората за деня среща нямаха милост срещу домакина "Спартак" - 94:52, въпреки че в игра влязоха и кадетите Виктор Ангелов и Павел Пенчев. Те, както и всички останали, завършиха мача с точков актив. "В четвъртата  част извадих всички основни състезатели - не исках да бием толкова в Плевен - все пак съм играл там - сподели Антонио, завършил средното си образование в тамошното спортно училище. - Играха Крум Ахилий и Валери Пейков - които са за първа година юноши, Виктор и Павел, и от големите само Кирил Кирилов.  И взехме часта с 28:6. Седем от момчетата са с друцифрен актив." Най-точен пак беше Димитър Тодоров - 20 т., Цветомир Минев завърши с 16, центърът Иван Монев се отличи с 14.
  "Чардафон" игра в състав:  Валери Пейков, Кирил Кирилов, Виктор Ангелов, Крум Ахилей, Павел Пенчев, Иван Монев, Росен Йорданов, Цветомир Минев, Димитър Тодоров, Димитър Андреев

   

 • И 12-годишните баскетболистки на "Чардафон" стартираха с две победи
  И 12-годишните баскетболистки на "Чардафон" стартираха с две победи След като миналата неделя с две победи стартираха в шампионата на зона "Мизия" юношите на баскетболния "Чардафон", през уикенда това направиха и 12-годишните момичета на клуба. В своята зала "Орловец" те разпиляха с 67:19 сборния отбор на Великотърновска област "Росица" (Поликраище) - 67:19, не оставиха никакви надежди и на представителя на легендарната плевенска школа "Спартак" - 55:11. Водените от Анита Крушева и Галя Илиева баскетболистки не дадоха нито част на съперничките си - в тази възрастова група се играе с различни петици в отделните четвъртини. Срещу "Спартак" представителките на "Чардафон", обединевящ усилията на Габрово и Дряново за развитие на баскетбола, спечелиха първата част с 11:4, втората с 28:2, след което в същия стил завършиха мача - 12:4, 4:1. Сборът от 55 точки бе дело на 12 състезателки - нещо много рядко в тази възрастова група, което говори за две неща - за добрата работа на треньорския екип и балансираността на състава. Към подобни изводи води и анализът на протокола от двубоя с "Росица". Пълна доминация на "Чардафон" в целия мач - 20:6, 7:5, 24:4, 16:4 за крайното 67:19. Осем състезателки са се записали сред кошмайсторите, при това треньорския тандем е включил в основния състав две момичета, невзели участие в другата среща. Старши треньорът на "Чардафон" Анита Крушева по традиция отличи не отделни момичета, а отборната игра, хъса за игра, себераздаването, спазването на тактическите указания. Все пак 28-те точки на Вероника Анчева в мача срещу "Росица" я правят по-първа сред равни. Седмицата на габрово- дряновския клуб записа и 12 точки срещу "Спартак", колкото и Никол Спиридонова. "Чардафон" игра в състав: Никол Спиридонова, Рая Иванова, Станислава Рачкова, Стефани Ковачева, Теодора Димитрова, Цвета Събева, Даная Николова, Деница Цанкова, Ева Ботева, Анна Александрова, Вероника Анчева, Виктория Щърбанова, Габриела Стоева, Гергана Русева С победа и загуба се върнахаот Варна кадетките на "Чардафон", водени от Виктор и Анита Крушеви. Очаквано, но неочаквано убедително, те надделяха над традиционно неудобния им "Светкавица" (Търговище) с 54:29. Кажи-речи половината точки - 26, за успеха отбеляза националката Гергана Минчева, Магдалина Дамянова вкара 10, още седем момичета завършиха срещата с точков актив. Без центъра Мария Богданова, преминала в началото на учебната година в "Берое" (Стара Загора), габровки не успяха да надминат себе си срещу "Черно море Одесос". Гергана пак бе неудържима в атака - 31 точки, но срещу балансиран състав като този на домакините това не бе достатъчно - 48:71. Във Варна "Чардофон" бе в състав: Виктория Богданова, Гергана Минчева, Яница Дончева, Екатерина Христова, Дороти Ботева, Магдалина Дамянова, Невена Младенова, Марина Стоянова, Стела Симеонова, Цветозара Димитрова, Никол Николова, Микаела Николова
 • Антонио Станков с 3 победи през уикенда
  Три убедителни победи в своята професионална визитка записа през уикенда младият треньор наобединения баскетболен клуб "Чардафон" Антонио Станков. В събота амбициозният специалист и неговите подопечни преобърнаха баскетболното статукво при юношите в зона "Мизия". В своята зала "Орловец" те се наложиха с разлика над отбора на реномираната
  плевенска школа на "Спартак". Подобно нещо не се бе случвало от "златния" сезон 2013-2014 г., но тогава за
  "Чардафон-Орловец" играеха и 5-6 момчета, привлечени от разпадналия се "Овъргаз"-София. Сега над тим
  от школата, зад чието развитие стои легенда като Цветан Антов, се наложиха момчета, научили всичко за
  играта в "Чардафон". Те пречупиха съперника си още в първата част - 24:10, след което тактически грамотно
  доведоха срещата до 61:47 в тяхна полза.
   Че успехът не е случаен габровските юноши доказаха и срещу връстниците си от "Етър". До наглед далеч
  по-равностойното 65:59 се стигна по аналогочен начин. Домакините натиснаха в началото - 18:10 в първата,
  21:15 във втората част, а през второто полувреме умело водеха играта, без да оставят сериозни шансове за
  обрат на съперниците си.
   "Много съм доволен от всички - не искам да посочвам имена - коментира за "100 вести" Антонио Станков. -
  Играха като отбор. Доказаха на всички, и най-вече на себе си, че могат, че когато играят колективно всичко е по
  силите им." Добрите му оценки бяха насочени към: Валери Пейков, Кирил Кирилов, Виктор Ангелов, Красимир
  Александров, Крум Ахилей, Иван Монев, Росен Йорданов, Анимир Георгиев, Цветомир Минев, Александър
  Христов, Димитър Тодоров и Димитър Андреев.
   Положителните емоции за Антонио продължиха и в неделя. Водените от него кадети извоюваха първа
  победа в Елитната група "Изток". Талантливите момчета  - през миналия сезон, като 14-годишни, те се
  състезаваха в "А" група, най-сетне намериха себе си, от което пострадаха гостите им от "Шумен". Почти 20-
  точковата разлика - 68:50, бе постигната след много себераздаване и убедителна игра през целия мач. На
  целия отбор - подчерта след мача Станков, който преди време привлече и психолог към отбора, за да
  вдъхне увереност в своите подопечни. "Не съм гледал протокола, но няма да е правилно да отделям когото
  и да е било. Всички играха страхотно. Най-сетне си повярваха. Убеден съм, че вече ще е по-леко. С
  ичключение на "Черно море" и "Тунджа", отборите са на едно ниво, така че очаквам още победи от
  момчетата."
   "Чардафон", който губеше предишните си срещи заради слаба първа част, сега започна силно - 17:13 и
  15:9. Лекото отстъпване в третата част - 15:16, бе последвано от силен завършек - 21:11 и краен успех с
  68:50, ознаменуван с бурна радост от трибуните - успехът на момчетата бе споделен от много силната
  родителска агитка, направила впечатление и на зоналното първенство в софия през миналия сезон.
  Кадетите на "Чардафон" имат привилегията да са безрезервно подкрепяни от най-близките им хора, които
  вече втори сезон не пропускат техен мач. Да направят родителите съпричастни към труда децата им от
  години е приоритет в дейността на ОБК "Чардафон", но на терен идеята успяха да реализират младите
  треньори Анита и Виктор Крушеви и Антонио Станков.
   Кадетите на "Чардафон-Орловец" бяха в състав:  Добромир Добрев, Кристиян Костов, Красимир
  Александров, Боримир Алексиев, Матей Андреев, Павел Пенчев, Мартин Миланов, Анимир Георгиев,
  Николай Георгиев, Николай Василев, Николай Николов, Александър Христов, Андреан Деков, Виктор
  Ангелов
 • Маги и Марина се готвят за U14
  Маги и Марина се готвят за U14 Двет състезателки на "Чардафон" - Магдалина Дамянова и Марина Стоянова, за пореден път бяха поканени в националния отбор по баскетбол за момичета, родени 2004-2005 г. Представителният тим се събира в началото на септември в подготовка за първия турнир от новия проект на ФИБА YDF. Домакин е София, надпреварата ще се проведе от 7 до 9 септември в залите "Сейнт Джордж" и "Триадица", съответно за момчета и момичета. Освен българските момчета и момичета, набор 2004/2005, в турнира ще участват още Турция, Македония, Румъния и Косово. България U14 и в двете направления вече трупа опит тази година на Словения бол, там в състава беше Маги Дамянова, българките завършиха на девета позиция след две категорични победи над Македония Предварителна програма: 7 септември 10.00 Турция - Македония 12.00 Румъния - Косово 17.00 България - Турция 19.00 Македония - Румъния 8 септември 10.00 Румъния - България 12.00 Косово - Македония 17.00 България - Косово 19.00 Турция - Румъния 9 септември 9.30 Косово - Турция 11.30 България - Македония
 • Теди Буков 11-ти с момчета 16
  Теди Буков 11-ти с момчета 16 Бившият състезател на "Чардафон-Орловец" Теди Буков стигна до 11-то място на Европейското първенство по баскетбол за момчета до 16 години Националният отбор по баскетбол за момчета до 16 години, дивизия "В", което се проведе в Сараево, но в ролята си на помощник треньор. Наставник на представителния ни тим е Христо Ценов, син на легендата Иван Ценов. В последния си мач от надпреварата тимът на България разгроми Дания с 81:51, като нито за миг не остави съмнения, че е по-добрият отбор на терена. Виктор Маргаритов завърши с 14 точки за успеха, Константин Костадинов добави 13. С 12 точки и 9 борби се отчете Дамян Минков, а Емил Стоилов записа дабъл-дабъл от 10 точки и 10 борби. Титлата в Сараево грабна Русия след успех над домакина Босна и Херцеговина с 83:77. Третото място и промоция за Дивизия А извоюва добре познатия ни отбор на Македония, който победи Чехия с 84:66. В подготовката си за Европейското националния отбор на България участва в Международния баскетболен камп 2018 и спечели Купата на Община Габрово, носеща името на Христо Донков.