Новини

 • Девойките на "Чардафон" приключиха сезона с две победи
  Вчера в Търговище възпитаничките на Виктор Крушев безпроблемно надделяха над домакините от "Светкавица" със 76:63 и на тревненския "Зограф" с 60:17. Така с 6 победи от 6 мача те заеха първото място в условната група "Б" на сформираната след Нова година обединена зона "Добруджа-Мизия" - за да се осигурят поне 10 срещи на всеки участващ в първенството на БФ "Баскетбол" тим. И двете срещи, особено срещу "Зограф", Крушев даде възможност за изява на момичета, записали по- малко минути през сезона. С изявите си повечето показаха, че "Чардафон" разполага с равностойна скамейка. 27:5, 6:6, 28:4 и 12:2 в отделните части срещу Трявна говорят за категоричното преимущество на победителките. Срещу "Светкавица" - тим, който преди месец в Габрово бе разбит с 40 точки разлика, възпитаничките на Крушев трябваше повече да се борят срещу безобразното, типично за Търговище, съдийство. Три основни състезателки - Лора Янчева, Мария Богданова, Микаела Николова бяха отстранени от игра за 5 лични нарушения, а националката Гергана Минчева успя да "оцелее" до края с 4. "При това тя не се раздава особено в защита - е оценката на Крушев. - Ако се научи да играе както трябва в защита, цена няма да има, но не разбира, че това е много важно." Общо 32 нарушения бяха свирени срещу "Чардафон", само 18 срещу "Светкавица". Всъщност, това съотношение не е толкова стряскащо, на фона на скандалното 37:10 при кадетите преди седмица в "Шумен" - в мач, завършил само с 4 точки в полза на домакините. Естествено, Виктор Крушев, бивш съдия национална категория, в Търговище вчера отнесе техническо - заради забележка след поредното странно отсъждане на т. нар. арбитри.

  С най-голям принос за победата срещу тандемът съдии - "Светкавица" са лидерките в "Чардафон" - Гергана Минчева завърши с 24 точки, Микаела Николава с 21, Йоанна Янчева - с 16, близначката й Лора - с 12, толкова вкара и Магдалина Дамянова. С 11 точки Лора Янчева бе топреализаторът срещу "Зограф", срещу който общо 9 състезателки на "Чардафон" завършиха мача с актив.

  Двете победи в Търговище извоюваха: Гергана Минчева, Лора Янчева, Яница Дончева, Екатерина Христова, Дороти Ботева, Магдалина Дамянова, Невена Младенова, Мария Богданова, Цветозара Димитрова, Йоана Янчева, Моника Цонева, Микаела Николова.

 • Кадетките на "Чардафон" приключиха сезона с 2 победи
 • Мъжете на "Чардафон" с победа срещу лидера
  Мъжете на "Чардафон" с победа срещу лидера
   Мъжете на баскетболния "Чардафон" се утвърдиха на второто място в BGO Баскетболна лига "Център",
  след като в последния кръг успяха да надделеят над плевенския "Бавни и яростни" в много завързан мач с
  65:59. Съперниците им нямаха загуба в изиграните 9 кръга и лидираха уверено в групата, обединяваща също
  толкова отбора - 9, от Централна България. Със самочувствието на лидери плевенчани стартираха и в
  играния зала "Чавдар" в Троян мач.
   Съставеният почти изцяло от юноши на клуба габровски тим очевидно се огъна в началото.
  Съперниците им взеха преднина и затова на водещият "Чардафон" в мач Виктор Крушев промени
  намеренията си да пази възстановяващия се от контузия Антонио Станков. Тони - играещ треньор при
  мъжете, наставник на юношите и кадетите, изкълчи глезен през декември, но пред опасността от втора
  загуба за сезона от "Бавни и яростни" реши да превъзмогне неотшумялата още болка. И присъствието му
  лека-полека се усети на терена, въпреки че на полувремето плевенчани водеха с 12 точки. Веднага след
  старта на вторите 20 минути те дори фиксираха най-голямата разлики в мача - 37:23, но този момент бе
  началото на обрата.
   Третата част габровци взеха със 17:13, а в първите пет минути на последната четвърт почти отказаха
  съперниците си след серия 13:2 точки. Към края на мача играта се изравни, но финалният спринт пак бе в
  полза на момчетата на Крушев - 12:9 в последните 5 минути.
   Контузеният Станков изигра 33 минути и вкара 13 точки за победата. Повече от него - 14, реализира
  само пойнт гардът на юношите Росен Йорданов, който впечатли и със стрелбата си при наказателни удари -
  6 от 6, или 100% успеваемост. Дабъл-дабъл - 12 точки, 12 борби постигна Георги Ненов, който е с най-висок
  коефицент за ефективност от габровци - 17, Плътно след него е центърът Дисислав Дончев - 16, резултат
  на 12 точки и 8 борби. Юношата Димитър Тодоров приключи срещата с 9 точки (всички реализирани с
  далечна стрелба, 60% успеваемост) и 4 борби.
   Временото класиране "Чардафон" е убедително втори, с 2 загуби и с 3 победи повече от третия -
  софийския "Перестройка", в който лидер е габровецът Орлин Атанасов.
  "Чардафон" игра в състав Кирил Кирилов, Цветомир Минев, Димитър Радев (5 точки), Иван Монев, Росен
  Йорданов (14), Антонио Станков (13), Димитър Андреев, Георги Ненов (12), Дисислав Дончев (12), Димитър
  Тодоров (9).
   
 • Нови две победи - юношите на "Чардафон" първи в зона "Мизия"

  Преди две седмици водените от младия амбициозен треньор Антонио Станков момчета в своята зала "Орловец" надвиха плевенския "Спартак" с 61:47 и великотърновския "Етър" с 65:56, но останаха втори заради по-лоша кошова разлика от "Чавдар" (Троян). Вчера в зала "Балканстрой" в Плевен те решиха спора за челото в директен двубой с най-сериозния си конкурент. "Чавдар", чийто мъжки тим от незапомнени времена е в "А" група благодарение на щедрото финансиране от местната Община, а клубът се води за сателит и е методически подпомаган от първодивизионния "Балкан" (Ботевград), излезе като фаворит в срещата. Нямаше как да е и другояче, след двете му впечатляващи победи в габровския турнир - 77:33 срещу "Етър" и 94:48 срещу "Спартак". Срещу "Чардафон" обаче нещата стояха другояче. Троянчани успяха да вземат само първата част, в която надделяха с 23:18. Възпитаниците на Антонио спечелиха втората с 20:15 за равенство на полувремето - 38:38. Битката между равностойните съперници продължи до края, но решаваща се оказа третата третина, завършила в полза на габровци - 14:9. Паритетът в четвъртата - 16:16, само подпечата успеха на "Чардафон" - 68:63. С най-голям дял за успеха са Росен Йорданов и Димитър Тодоров - с по 20 точки, и Цветомир Минев - 13. Станков обаче отбеляза друг факт - всички  състезатели, участващи в мача, се записаха като реализатори. Наставникът заостри вниманието и върху подобрената стрелба от наказателни удари - 9 от 11 (във втората среща те вдигнаха нивото до 17 от 18), и безкомпромисната игра в защита. Специалистите в залата, и най-вече играчите на "Чавдар", отбелязаха и друг факт - габровци реализираха впечатляващите 11 тройки в мача. "Все пак отбор от "А" група ни вкара само 63 точки - не скри радостта си след успеха Антонио. - Четиримата им основни състезатели са част и от мъжкия отбор. "
   Ентусиазирани от впечатляващата победа габровските юноши във втората за деня среща нямаха милост срещу домакина "Спартак" - 94:52, въпреки че в игра влязоха и кадетите Виктор Ангелов и Павел Пенчев. Те, както и всички останали, завършиха мача с точков актив. "В четвъртата  част извадих всички основни състезатели - не исках да бием толкова в Плевен - все пак съм играл там - сподели Антонио, завършил средното си образование в тамошното спортно училище. - Играха Крум Ахилий и Валери Пейков - които са за първа година юноши, Виктор и Павел, и от големите само Кирил Кирилов.  И взехме часта с 28:6. Седем от момчетата са с друцифрен актив." Най-точен пак беше Димитър Тодоров - 20 т., Цветомир Минев завърши с 16, центърът Иван Монев се отличи с 14.
  "Чардафон" игра в състав:  Валери Пейков, Кирил Кирилов, Виктор Ангелов, Крум Ахилей, Павел Пенчев, Иван Монев, Росен Йорданов, Цветомир Минев, Димитър Тодоров, Димитър Андреев

   

 • И 12-годишните баскетболистки на "Чардафон" стартираха с две победи
  И 12-годишните баскетболистки на "Чардафон" стартираха с две победи След като миналата неделя с две победи стартираха в шампионата на зона "Мизия" юношите на баскетболния "Чардафон", през уикенда това направиха и 12-годишните момичета на клуба. В своята зала "Орловец" те разпиляха с 67:19 сборния отбор на Великотърновска област "Росица" (Поликраище) - 67:19, не оставиха никакви надежди и на представителя на легендарната плевенска школа "Спартак" - 55:11. Водените от Анита Крушева и Галя Илиева баскетболистки не дадоха нито част на съперничките си - в тази възрастова група се играе с различни петици в отделните четвъртини. Срещу "Спартак" представителките на "Чардафон", обединевящ усилията на Габрово и Дряново за развитие на баскетбола, спечелиха първата част с 11:4, втората с 28:2, след което в същия стил завършиха мача - 12:4, 4:1. Сборът от 55 точки бе дело на 12 състезателки - нещо много рядко в тази възрастова група, което говори за две неща - за добрата работа на треньорския екип и балансираността на състава. Към подобни изводи води и анализът на протокола от двубоя с "Росица". Пълна доминация на "Чардафон" в целия мач - 20:6, 7:5, 24:4, 16:4 за крайното 67:19. Осем състезателки са се записали сред кошмайсторите, при това треньорския тандем е включил в основния състав две момичета, невзели участие в другата среща. Старши треньорът на "Чардафон" Анита Крушева по традиция отличи не отделни момичета, а отборната игра, хъса за игра, себераздаването, спазването на тактическите указания. Все пак 28-те точки на Вероника Анчева в мача срещу "Росица" я правят по-първа сред равни. Седмицата на габрово- дряновския клуб записа и 12 точки срещу "Спартак", колкото и Никол Спиридонова. "Чардафон" игра в състав: Никол Спиридонова, Рая Иванова, Станислава Рачкова, Стефани Ковачева, Теодора Димитрова, Цвета Събева, Даная Николова, Деница Цанкова, Ева Ботева, Анна Александрова, Вероника Анчева, Виктория Щърбанова, Габриела Стоева, Гергана Русева С победа и загуба се върнахаот Варна кадетките на "Чардафон", водени от Виктор и Анита Крушеви. Очаквано, но неочаквано убедително, те надделяха над традиционно неудобния им "Светкавица" (Търговище) с 54:29. Кажи-речи половината точки - 26, за успеха отбеляза националката Гергана Минчева, Магдалина Дамянова вкара 10, още седем момичета завършиха срещата с точков актив. Без центъра Мария Богданова, преминала в началото на учебната година в "Берое" (Стара Загора), габровки не успяха да надминат себе си срещу "Черно море Одесос". Гергана пак бе неудържима в атака - 31 точки, но срещу балансиран състав като този на домакините това не бе достатъчно - 48:71. Във Варна "Чардофон" бе в състав: Виктория Богданова, Гергана Минчева, Яница Дончева, Екатерина Христова, Дороти Ботева, Магдалина Дамянова, Невена Младенова, Марина Стоянова, Стела Симеонова, Цветозара Димитрова, Никол Николова, Микаела Николова
 • Антонио Станков с 3 победи през уикенда
  Три убедителни победи в своята професионална визитка записа през уикенда младият треньор наобединения баскетболен клуб "Чардафон" Антонио Станков. В събота амбициозният специалист и неговите подопечни преобърнаха баскетболното статукво при юношите в зона "Мизия". В своята зала "Орловец" те се наложиха с разлика над отбора на реномираната
  плевенска школа на "Спартак". Подобно нещо не се бе случвало от "златния" сезон 2013-2014 г., но тогава за
  "Чардафон-Орловец" играеха и 5-6 момчета, привлечени от разпадналия се "Овъргаз"-София. Сега над тим
  от школата, зад чието развитие стои легенда като Цветан Антов, се наложиха момчета, научили всичко за
  играта в "Чардафон". Те пречупиха съперника си още в първата част - 24:10, след което тактически грамотно
  доведоха срещата до 61:47 в тяхна полза.
   Че успехът не е случаен габровските юноши доказаха и срещу връстниците си от "Етър". До наглед далеч
  по-равностойното 65:59 се стигна по аналогочен начин. Домакините натиснаха в началото - 18:10 в първата,
  21:15 във втората част, а през второто полувреме умело водеха играта, без да оставят сериозни шансове за
  обрат на съперниците си.
   "Много съм доволен от всички - не искам да посочвам имена - коментира за "100 вести" Антонио Станков. -
  Играха като отбор. Доказаха на всички, и най-вече на себе си, че могат, че когато играят колективно всичко е по
  силите им." Добрите му оценки бяха насочени към: Валери Пейков, Кирил Кирилов, Виктор Ангелов, Красимир
  Александров, Крум Ахилей, Иван Монев, Росен Йорданов, Анимир Георгиев, Цветомир Минев, Александър
  Христов, Димитър Тодоров и Димитър Андреев.
   Положителните емоции за Антонио продължиха и в неделя. Водените от него кадети извоюваха първа
  победа в Елитната група "Изток". Талантливите момчета  - през миналия сезон, като 14-годишни, те се
  състезаваха в "А" група, най-сетне намериха себе си, от което пострадаха гостите им от "Шумен". Почти 20-
  точковата разлика - 68:50, бе постигната след много себераздаване и убедителна игра през целия мач. На
  целия отбор - подчерта след мача Станков, който преди време привлече и психолог към отбора, за да
  вдъхне увереност в своите подопечни. "Не съм гледал протокола, но няма да е правилно да отделям когото
  и да е било. Всички играха страхотно. Най-сетне си повярваха. Убеден съм, че вече ще е по-леко. С
  ичключение на "Черно море" и "Тунджа", отборите са на едно ниво, така че очаквам още победи от
  момчетата."
   "Чардафон", който губеше предишните си срещи заради слаба първа част, сега започна силно - 17:13 и
  15:9. Лекото отстъпване в третата част - 15:16, бе последвано от силен завършек - 21:11 и краен успех с
  68:50, ознаменуван с бурна радост от трибуните - успехът на момчетата бе споделен от много силната
  родителска агитка, направила впечатление и на зоналното първенство в софия през миналия сезон.
  Кадетите на "Чардафон" имат привилегията да са безрезервно подкрепяни от най-близките им хора, които
  вече втори сезон не пропускат техен мач. Да направят родителите съпричастни към труда децата им от
  години е приоритет в дейността на ОБК "Чардафон", но на терен идеята успяха да реализират младите
  треньори Анита и Виктор Крушеви и Антонио Станков.
   Кадетите на "Чардафон-Орловец" бяха в състав:  Добромир Добрев, Кристиян Костов, Красимир
  Александров, Боримир Алексиев, Матей Андреев, Павел Пенчев, Мартин Миланов, Анимир Георгиев,
  Николай Георгиев, Николай Василев, Николай Николов, Александър Христов, Андреан Деков, Виктор
  Ангелов
 • Теди Буков 11-ти с момчета 16
  Теди Буков 11-ти с момчета 16 Бившият състезател на "Чардафон-Орловец" Теди Буков стигна до 11-то място на Европейското първенство по баскетбол за момчета до 16 години Националният отбор по баскетбол за момчета до 16 години, дивизия "В", което се проведе в Сараево, но в ролята си на помощник треньор. Наставник на представителния ни тим е Христо Ценов, син на легендата Иван Ценов. В последния си мач от надпреварата тимът на България разгроми Дания с 81:51, като нито за миг не остави съмнения, че е по-добрият отбор на терена. Виктор Маргаритов завърши с 14 точки за успеха, Константин Костадинов добави 13. С 12 точки и 9 борби се отчете Дамян Минков, а Емил Стоилов записа дабъл-дабъл от 10 точки и 10 борби. Титлата в Сараево грабна Русия след успех над домакина Босна и Херцеговина с 83:77. Третото място и промоция за Дивизия А извоюва добре познатия ни отбор на Македония, който победи Чехия с 84:66. В подготовката си за Европейското националния отбор на България участва в Международния баскетболен камп 2018 и спечели Купата на Община Габрово, носеща името на Христо Донков.
 • Маги и Марина се готвят за U14
  Маги и Марина се готвят за U14 Двет състезателки на "Чардафон" - Магдалина Дамянова и Марина Стоянова, за пореден път бяха поканени в националния отбор по баскетбол за момичета, родени 2004-2005 г. Представителният тим се събира в началото на септември в подготовка за първия турнир от новия проект на ФИБА YDF. Домакин е София, надпреварата ще се проведе от 7 до 9 септември в залите "Сейнт Джордж" и "Триадица", съответно за момчета и момичета. Освен българските момчета и момичета, набор 2004/2005, в турнира ще участват още Турция, Македония, Румъния и Косово. България U14 и в двете направления вече трупа опит тази година на Словения бол, там в състава беше Маги Дамянова, българките завършиха на девета позиция след две категорични победи над Македония Предварителна програма: 7 септември 10.00 Турция - Македония 12.00 Румъния - Косово 17.00 България - Турция 19.00 Македония - Румъния 8 септември 10.00 Румъния - България 12.00 Косово - Македония 17.00 България - Косово 19.00 Турция - Румъния 9 септември 9.30 Косово - Турция 11.30 България - Македония
 • Дряново готви голям турнир по стрийтбол
  Ще се проведе на 25 и 26 август спортният комплекс „Локомотив“, съобщиха организаторите
  РУЖА ЛЮБЕНОВА
   На 25 и 26 август, последните почивни дни от месеца, в Дряново ще се проведе голям турнир по стрийтбол 3х3. Баскетболният празник се организира от Община Дряново, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, групата „3х3 България“ и Баскетболен клуб „Чардафон-Орловец“-Габрово. Събитието е в чест на Международния ден на младежта, който светът почита на 12 август.
   Турнирът ще се проведе на игрището в спортен комплекс „Локомотив“, където според организаторите има „невероятни условия за игра, включително басейн за разхлаждане в горещите часове!“
   Очакванията са за сериозен брой участници. Предвидени са четири възрастови групи -  до 14 години, до 16, до 18 и над 18 години. В събота ще играят момчетата и момичетата до 18 години, а в неделя са срещите на мъжете и жените. Първите двубои за съответния ден ще започват в 9, 30 часа.
   Организаторите обещават за всички предметни награди, а за мъже над 18 години ще има и парични премии. Могат да участват и професионалисти, и любители.
   Габровци вече се насладиха на подобен турнир. От 13 до 15 юли на площад „Възраждане“, пред сградата на Община Габрово, се проведоха люти, но спортсменски баскетболни битки. А на 14 юли за първи път се проведе и турнирът за Купата на България по баскетбол на колички. Досега се организираха само състезания по баскетбол на колички.
 • Магдалина Дамянова - в националния, тръгва за Словения
  Магдалина Дамянова - в националния, тръгва за Словения Състезателката на Обедидения баскетболен клуб „Чардафон“ Магдалина Дамянова вече е част от българския национален отбор по баскетбол за момичета до 14 години Новосформираният тим - чрез двуседмичния камп в Самоков от новия проект на БФ „Баскетбол“ по програмата на ФИБА YDF, ще играе на престижния и силен турнир „Словения Бол“. Надпреварата ще се проведе по традиция в Словен Градец от 16 до 19 август. Българският тим ще бъде воден от тандема Маргарита Маринкова - Ивайло Христов, а водач на групата е членът на Управителния съвет на БФБаскетбол Красимира Банова. Българският отбор ще дебютира в надпреварата заедно с тимовете на Македония и Латвия. Българките се паднаха в група с Унгария, Италия, Сърбия и Украйна. В другия поток са тимовете на Македония, Латвия, Хърватия, Израел и домакина Словения. В разширения състав, 16 момичета, е още една габровка - Мартина Стоянова. Момичетата бяха толкова равностойни, че наставниците искаха да вземат за Словения всичките 16, но правилникът си е правилник - от Федерацията не разрешиха.