Новини

 • "Чардафон" с бронзовите медали в "А" група Център

   Спиращият дъха малък финал, завършил 77:75, се игра в неделя в севлиевската зала "Дан Колов". Воденият от Антонио Станков габровски тим имаше за съперник сборната селекция на Ямбол-Бургас, участваща в шампионата под името "Вихър" (Айтос). Двата тима, завършили на трето и четвърто място, в редовния сезон си поделиха победите, но между тях беше и болезнената загуба насред Габрово с 59:94 през януари. Все пак последният успех - 87:86, бе за момчетата на Антонио, които, въпреки сериозния паритет, в "Дан Колов" изглеждаха някак по-надъхани за крайния успех.

  Родителите бяха винаги плътно до отбора


  Сблъсъкът в Севлиево със сигурност не беше за хора с лабилна нервна система. Водачеството в мача се смени 10, 13 пъти на таблото резултатът беше равен. "Вихър" започна по-убедително, но в края на първата четвъртина водеше само с две точки - 25:23. Пет минути по-късно паритетът беше пълен - 33:33. На полувремето габровци се оттеглиха с точка преднина - 42:41, 10 минути по-късно - 57:57. 300 секунди преди края те губеха с 65:67, но успяха да се доберат до бронзовата купа - заради желензните нерви на играещият треньор Антонио Станков, който в последните секунди не трепна от фауллинията, бележейки два пъти за 77:75.

  Малкият Антонио Станков върви увероно по пътя на татко си


  Утехата за "Вихър" бе, че техен човек стана играч на мача - габровци определено се се справиха с техния комбо гард Стоян Милчев, завършил с 33 точки, 15 борби и коефицент за ефективност 31. Бяха по-слаби и в битката под кошовете - 37:65, леко отстъпваха и в контраатаките - 18:22 точки. Имаха обаче по-дълга скамейка - 6:2 точки от резервите, и най-вече - бяха по-агресивни - 25:12 след парирани атаки на противника. При това Антонио Станков не можеше да разчита на двуметровите Боримир Алексиев и Мартин Миланов, които се контузиха през седмицата на тренировки. Като капак след две минути игра към тях се присъедини и Христо Саркизов. Габровският лазарет се допълваше и от отсъстващия вече месеци от терена титуляр Цветомир Минев. Той, както и завърналия се от Италия Димитър Тодоров, бяха включени в състава, заради приноса им "Чардафон" за втора поредна година да спори за медалите в "А група Център". Митака е напълно здрав, но след като игра в италианското първенство загуби правото си да се подвизава и в българския шампионат.
  "Един страхотен завършек на сезона - сподели след мача развълнуваният наставник Антонио Станков. - С тези момчета през миналата година станахме шампиони на "Б" група, сега заехме третото място. Отборите на Троян и Плевен, които играха финал, са с много по-добра селекция, в тях има и състезатели с опит в НБЛ. Много изстрадана победа, само с две точки, но напълно заслужена. Поздравление за всички момчета. Заради не добре направената програма от БФ "Баскетбол" в последните месеци се натрупаха изключително много мачове - за юноши, в "Б" група, "А" група, които се играеха в два последователни или дори в един и същи ден. Затова често трябваше да се явяваме на мачове с 6-7 момчета. Благодаря на колегата Мариян Костадинов, който води финала срещу Айтос. Без неговите навременни смени, можеше да не успеем. Специално благодарности и на публиката, която винаги ни подкрепяше, независимо дали имахме или нямахме ден!

  Мариян Костадинов, треньор на Антонио Станков от юношеските му години, води отбора в решителната битка за третото място


  Доволен съм от сезона. Постигнахме поставените цели - финал на "Б" група - там сме, и медали в "А". И в двете играхме предимно с юноши. В "А" не успяхме да победим единствено тима на "Чавдар", но там селекцията е друг тип - нашата идея е да развиваме подрастващите състезатели. Очаква ни финал в "Б" група. Ще дадем всичко от себе си. Няма да е леко, защото Троян ще включат всички състезатели, които играха и в "А група Център", начело с Радослав Кочев, играл за "Балкан" и "Спартак"-Плевен, и Цветослав Острев - "Спартак", "Черно море Тича", "Ямбол"."
  Датата за финала в ББЛ "Б група център" все още не е определена. Съперник на "Чардафон" ще е пак състав на Троян, но под името "Дрийм тийм". Независимо от изхода на сблъсъка и двата отбора имат право да участват в националните финали.
  До бронзовите медали в "А" група стигнаха: Георги Ненов (коеф. за ефективност 8, борби 4, асистенции 1, точки 4), Димитър Радев (12, 1, 1, 26), Боримир Алексиев (0, 0, 0, 0), Христо Саркизов (-1, 0, 0, 0), Цветомир Минев (0, 0, 0, 0), Стефан Бакалов (15, 7, 4, 11), Красимир Александров (8, 6, 0, 10), Андреан Деков (12, 4, 3, 13), Димитър Тодоров (0, 0, 0, 0), Антонио Станков (19, 8, 8, 7), Станислав Петров (9, 3, 1, 6), Мартин Миланов (0, 0, 0, 0).
  Цветомир Минев, Боримир Алексиев, Мартин Миланов и Димитър Тодоров не играха, бяха включени в състава, за да получат извоюваните от тях медали.

 • Кадетите - шести в Дивизия "Изток"

  Габровските подрастващи баскетболисти можеха да станат и пети, ако бяха повярвали в собствените си сили. Те загубиха минимално - 50:52, срещу плевенския "Спартак", след като минути преди края водеха с 9 точки.
  Турнирът за разпределение на местата от пето до седмо се състоя в Сливен. В първата си среща габровци надделяха над едноименния отбор на домакините с 20 точки разлика - 75:55. Най-успешен под коша в тази среща беше Дениз Иванов - 17 точки, следван от 14-годишния талант Христо Вичев - 14. Габровци допуснаха отстъпление само във втората част, която загубиха с 13:15, в останалите непреклонно налагаха волята си. Треньорът Антонио Станков даде възможност за изява на всички свои подопечни, те не го разочароваха със старанието си.
  С устрем и хъс габровци се хвърлиха и срещу плевенския "Спартак", от който през редовния сезон претърпяха две съкрушителни загуби - с 20 и 47 точки. Това, което бе регистрирано преди месец, се видя и в Сливен - тимът, съставен едва преди няколко месеца, за да се попълни "дупката" в тази възрастова група в пирамидата на "Чардафон", израства от мач на мач. През март те постигнаха първата си победа - именно срещу "Сливен", но само с 4 точки, месец по-късно се озъбиха на лидера "Берое", допускайки загуба само със 7 точки - 62:69. През май пък бяха на път да изненадат селекция от реномираната школа на плевенския "Спартак".
  "Доволен съм - отбеляза след турнира наставникът Антонио Станков. - Има голямо израстване през последните месеци. Много тренират, много се стараят, много са нахъсани за победи и напредъкът е видим. Победихме категорично "Сливен", от "Спартак" паднахме с две точки в последната минута. Можехме да победим и тях, но отсъстваха трима наши основни състезатели. Момчетата на Плевен тренират заедно от 10-годишни, нашите - от 10 месеца. В началото на сезона ни биеха с 30-40 точки, сега играем като равен с равен. Не бих желал да отделя някое от момчетата. Доволен съм от всички. Ако продължаваме да тренираме така и през лятото, през следващия сезон победите ще са много повече. Трябват повече мачове и хъс. Смятам най-добрите от тях да включим и в отбора в "Б" група - да трупат опит и при мъжете. Така направихме преди години с Димитър Тодоров, Цеци Минев и други момчета."
  Антонио Станков изрази съжаление, че заради малшанс юношите - повечето от които играха при мъжете в "А" и "Б" група Център, не успяха да реализират потенциала си - да се класират за финалите. Точно преди решителния бараж срещу "Академик Бултрекс" - Пловдив се контузиха ключови състезатели, между които двуметровите Мартин Миланов и състезател № 1 на клуба за миналия сезон Боримир Алексиев. "И двете срещи загубихме с 20 точки, ако бяхме в пълен състав, резултатът нямаше да е такъв - съжалява Антонио Станков. - Смешното е, че ако се бяхме класирали, нямаше как да се явим, защото в същия ден имахме финал и в "А" група" - напомня младият наставник. След като изменя многократно календара, след Великден в рамките на седмица БФ "Баскетбол" набута 7-8 срещи на кадети, юноши и мъже, въпреки че не само "Чардафон" играе с едни и същи състезатели в различни възрастови групи. Някои от срещите бяха в един и същи ден, в различни градове, та се наложи Виктор Крушев и Мариян Костадинов да поемат функциите на Антонио. Той пък, освен на своите колеги, специално благодари на родителите - на кадетите и юношите, които все по-съпреживяващо подкрепят своите момчета. "Не пропускат мач" - споделя Антонио, който е убеден, че това е "ваксата", с която ще дойдат победите и купите.
  Срещу "Сливен" "Чардафон" игра в състав: Самуил Бакоев (точки 0), Ивайло Стаменов (0), Борис Серафимов (6), Йоан Михов (9), Георги Събев (9), Николай Йонков (3), Георги Пашов (4), Мартин Минчев (2), Дениз Иванов (17), Пламен Петков (6), Ивайло Иванов (2), Никола Пенев (3), Христо Вичев (14), Върбан Теофанов (0).
  Съставът на "Чардафон" срещу "Спартак": Самуил Бакоев (точки 0), Ивайло Стаменов (0), Борис Серафимов (6), Йоан Михов (0), Георги Събев (0), Николай Йонков (3), Георги Пашов (13), Мартин Минчев (0), Дениз Иванов (10), Пламен Петков (6), Ивайло Иванов (0), Никола Пенев (2), Христо Вичев (8), Върбан Теофанов (2).

 • "Чардафон" дръпна на "Гочита" с 1:0 в четвъртфинала

  "Чардафон" дръпна на "Гочита" с 1:0 в четвъртфинала
  Иван Господинов
  В събота, във великотърновската зала "Ивайло", габровският "чардафон" се наложи убедително над местния "Гочита" с 69:48 и дръпна с 1:0 в четвъртфиналната серия от шампионата на ББЛ "Б група център". В другите срещи "Локомотив" (Горна Оряховица) след силно първо полувреме наддви "Мега жега" със 78:65, а "Ударник" уддържа аванса си срещу "Предаторс" - 83:78, въпреки че спечели само първата част - 33:18.

  25-годишният Стефан Бакалов бе единственият състезател на "Чардафон", който не е част и от юношеския състав на клуба. Старши треньорът Антонио Станков използва срещата и като генерална репетиция за сблъсъка с фаворита в Елитна група "Изток" при момчетата до 19 години с "Черно море Тича", игран вчера във Варна. Младият наставник даде възможност за изява на всички свои подопечни, те му отвърнаха с добра игра, надделявайки над съперника си по всички компоненти от играта. Извън скоби, за пореден път, остана неточната стрелба от разстояние, в която по традиция, вместо на тренировки, възпитаниците на Антонио Станков се упражняват по време на мачове. Само Боримир Александров не пробва мерника си извън 6.75-метровата линия, останалите сполучиха само в 5 от 23-те опита, или в невзрачните 21.7%. Това бе и единственият показател, в който бяха по-слаби от "Гочита" - 3 от 11, или 27.3%.
  Затова пък прилично бе представянето от фауллинията - 12 от 15, или 80%. В това отношение пълен отличник - 6 от 6, е израстващият от мач на мач Николай Георгиев. Красимир Александров допусна само една грешка - 5 от 6, или 83.3%.
  Малко неочаквано младоците на "Чардафон" надделяха в борбата под кошовете - 46:43, над всички бе двуметровият талант Мартин Миланов, записал дабъл-дабъл - 10 овладени топки, 14 точки, 2 асистенции, 3 откраднати топки, 21 коефицент за ефективност, което автоматично го направи играч на мача. Близо до него бе и "ветеранът" Стефан Бакалов - коефицент 18, след 18 точки, 4 борби, 3 асистенции и 3 пресечени паса. Общо "Чардафон" вкара 22 точки след грешки на противника и допусна само 6 по този показател. При бързите контраатаки съотношението е 10:4, а при точки в подкошието - 38:18. С решаващ принос за успеха са и резервите - 17:0, но заслугата за това е и в късата скамейка на съперника - Димитър Стефанов бе единствената им възможност за смяна, той прекара на терена 21 минути, но не намери верния път към коша. Затова пък габровци реализираха първите си две точки в 5-тата секунда от срещата и в останалите 39.55 минути бяха неизменни лидери.
  Следващият сблъсък срещу "Гочита" ще е на 2 април в Плевен. Играе се до 2 победи в три мача.
  "Чардафон" игра в състав: Красимир Александров (коеф. за ефективност 14, борби 4, асистенции 2, точки 10), Боримир Алексиев (9, 6, 3, 6), Виктор Ангелов (7, 2, 2, 4), Павел Пенчев (2, 4, 1, 3), Мартин Миланов (20, 10, 2, 14), Николай Георгиев (7, 3, 0, 6), Стефан Бакалов (19, 4, 3, 18), Николай Василев (2, 3, 1, 4), Александър Стефанов (-4, 1, 1, 0), Николай Николов (3, 3, 1, 4).

 • "Чардафон" ще гради отбор за баскетбол в колички

  За това се договориха в петък кметът на Община Габрово Таня Христова, авторът на идеята Владимир Искров и изпълнителният директор на ОБК „Чардафон“ Иван Господинов. В срещата участваха представители на всички институции и местната управа, работещи за социализирането и осигуряване на възможности за достоен живот на хора с увреждания - Севдалина Ненкова - шеф на Дирекция „Образование и социални дейности”, Деница Вачкова - началник отдел „Социални дейности и здравеопазване”, Николай Пенов - главен експерт в отдел „Образование, младежки дейности и спорт”, Мартина Груева - главен експерт в отдел „Протокол и връзки с обществеността”, Светла Григорова - директор на Дневен център на младежи и деца с увреждания, Даниела Ненчева - ръководител на Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания.
  Влади Искров е член на Управителния съвет на клуба и треньор на националния отбор за баскетбол в инвалидни колички. През сезон 2013-2014 г. той спечели бронзовите медали при младежите и вицешампионската титла при юношите като наставник на „Чардафон“. Чрез своята фирма „Усмивка“ е главен организатор на най-големия и престижен баскетболен камп в България - IBC - Габрово.


  Началото на баскетбола в инвалидни колички е поставено през пролетта на 1948 г. Първата среща събира в легендарната нюйоркска зала „Медисън скуеър гардън" 15 561 зрители. Мачът е между два отбора ветерани от Втората световна война - на болница „Халоран“ в Стейтън Айлънд и „Кушинг“ във Фрамингам, Масачузетс, завършил 20:11. Идеолози на този спорт в България са двама габровци - професор Росица и Кръстю Църови, които разработват и методическо ръководство за работа с хора в инвалидни колички. В организационната работа им помага Светлозар Сяров, който също е продукт на баскетболната школа на „Чардафон“. Първият баскетболен клуб за хора с увреждания е създаден в София през 2007-ма - „Балкан“, а от две години се провежда и национално първенство с участието на тимове от София, Бургас, Варна.
  Владимир Искров, който е ангажиран с баскетбола в инвалидни колички от 2011 година, е треньор на столичния „Левски“, на националния отбор и председател на наскоро създадената Балканска лига. Убеден е, че спортът дава възможност на хората с двигателни дефицити да се реализират, при това на доста високо ниво. Негови възпитаници вече играят в професионални отбори в чужбина.
  В Габрово този спорт беше представен няколко пъти по време на Международния баскетболен камп. През 2018-та в „Орловец“ се проведе и първият турнир за Купата на България по баскетбол на колички, спечелен от „София-Балкан“ - 36:35, срещу ЦСКА. Победителите бяха водени от Владо Искров. В петък той се срещна и с деца и младежи от ръководения от Светла Григорова Център. Работещият в него специалист Георги Левичаров най-вероятно ще е част от треньорския щаб на баскетболния отбор на „Чардафон“ в инвалидни колички. Тимът ще е сборен - за момичета и момчета, в него могат да се включат желаещи да практикуват този спорт от цялата Габровска област. Проявяващите интерес могат да се запишат на имейл адрес: chao@stovesti.info, на място в офиса на клуба - Габрово, ул. „Отец Паисий“ 2 - редакцията на „100 вести“, чрез обаждане по телефона - 0896800096 - Владимир Искров, 0887611753 - Иван Господинов, чрез споменатите по-горе центрове за работа с хора с увреждания. Въпросните социални учреждения ще организират среща с родители и бъдещи състезатели с Владимир Искров на 8 април 2022 г. Седмица по-късно - на 15 април 2022 г., в зала „Орловец“ ще се състоят демонстрации с участие на състезатели от националния отбор по баскетбол с инвалидни колички. При сформиране на отбор тренировките ще се водят в зала „Орловец“ веднъж седмично. Специалните колички, както и финансиране участието в държавното първенство, се осигуряват от БФ „Баскетбол“.

   

 • Краси Александров с 20 точки за 79:53 срещу Горна

   Мачът се игра в събота в зала "Ивайло" (Велико Търново), а наставникът на "Чардафон" Антонио Станков заложи само на юноши. Изключение от правилото бе само роденият през 1997 година Теодор Върбанов, който на фона на опитните състезатели на "Локо" също изглеждаше като юноша бледен.
  Мачът бе по-важен за габровци, които трябваше да удържат втората позиция в класирането в задочен спор с великотърновския "Ударникъ". И те започнаха срещата устремно. Още в края на първата част спорът бе решен - 24:8. Дова даде оперативен простор на Антонио Станков, който с постоянно въртене на състава поддържаше високо темпо, което не бе особено по вкуса на противника, в чийто състав имаше състезатели, гонещи, а и надхвърлили 40-те. Полувремето завърши при 28 точки разлика - 42:14, която стигна 35 след почивката - 62:28. Въпреки че в последната част "Чардафон" игра практически само с резервите, нещата на терена не се промениха осезателно. "Локо"-то взе последната част - 23:17, но не избегна тежкото поражение - 53:79.

  И десетте момчета, които Станков бе вписал в тимовия лист, записаха осезаемо присъствие на терена и завършиха с точкова актив. Играч на мача естествено стана Краси Александров, който завърши с коефициент за ефективност 26, след като към дабъл-дабъла си добави 5 асистенции, 4 откраднати топки и 6 предизвикани фала. Традиционно добре се представиха Боримир Алексиев - 12 т., Андреан Деков - 13, Мартин Миланов - 10. Габровци превъзхождаха по всички показатели - 46:36 борби, 23:11 точки след противникови грешки, 48:18 в подкошието, 16:11 след контраатака, 23:22 от резервите. Традиционно те използваха срещата за тренировка на далечната стрелба, реализирайки само 8 тройки от 22 опита. Въпреки това постигнатият коефициент - 36.4, е по-добър от този на горнооряховчани - 6 от 23, или 26.1%. Треньорът Антонио Станков остана доволен от показаното от неговите момчета, като изключим изпълнението на наказателни удари - 5 от 13, или 36.5%.
  Въпреки натоварената програма през седмицата, той намери време и за контрола на кадетите, които постигнаха победа срещу "Раковски" в Севлиево.
  Срещу Горна "Чардафон" игра в състав: Теодор Върбанов (коефициент за ефективност 6, борби 6, асистенции 0, точки 2), Красимир Александров (30, 12, 5, 20), Боримир Алексиев (15, 4, 4, 12), Виктор Ангелов(C) (2, 0, 3, 4), Павел Пенчев (4, 3, 2, 2), Мартин Миланов (9, 3, 1, 10), Николай Георгиев (5, 2, 3, 8), Николай Василев (2, 0, 2, 3), Андреан Деков (12, 5, 0, 13), Николай Николов (7, 3, 0, 5).
  В крайното класиране на ББЛ "Б група Център" "Чардафон е втори с 9 победи и 3 загуби в 12 срещи и кошова разлика 901:779. Недостижимо първи е "Дрийм тийм Троян" с 12 победи от 12 мача.

 • "Чардафон" стори невъзможното - 3 от 3 на 3 фронта

   Продъненият заради пандемията календар на шампионатите във всички възрастови групи просто "разчекна" габровския клуб. В събота в мач от ББЛ "Б група Център" наставникът Антонио Станков трябваше да селектира състав за двубоя във великотърновската зала "Ивайло" срещу местния "Мега жега". На следващия ден той, а и състезателите му, трябваше да се мултиплицират, за да покрият срещите срещу "Делфин" в Бургас от Елитна група "Изток" при юношите и срещу "Вихър" (Айтос) в Троян от ББЛ "А група център". Без възможност за комбинация, Антонио - играещ треньор в "А" тима на "Чардафон", реши да заложи на юношите. В същото време неговото място на резерната скамейка в зала "Чавдар" на 400 км от морето зае опитният Виктор Крушев.
  Стратегията на "Чардафон" е да развива подрастващите и почти всички юноши участват в първенствата на ББЛ "А" и "Б" група". Затова и очакванията на Антонио, че "Делфин" може да бъде сгазен в собствената му зала, се оправдаха - 75:54. Въпреки че шестима от тима ден по-рано бяха навъртели не малко минути срещу "Мега жега" "Чардафон" не срещна особени затруднения в "Бойчо Брънзов". Домакините бяха равностойни в първата част, завършила 11:12, и в последната, в която Станков използва цялата дълбочина на състава и даде отдих на лидерите. Габровският тим взе своето между 10-тата и 30-тата минути - 26:9 и 23:14, когато просто отчая съперника си. Наказателната акция започна спортист №1 на клуба за миналия сезон Боримир Алексиев, нанизал серия от 8 точки. Ентусиазмът му бе подкрепен от Николай Любенов - 10 точки във втората четвъртина, и Андреан Деков, завършил срещата с 15 т..
  Успехът изведен "Чардафон" на трето място в Елитна група "Изток". Пред него са само непреодолимите "Тунджа" (Ямбол) и "Черно море тича"-Варна. Зад него - старозагорският "Берое", "Дунав Русе 2016" и двата бургаски тима - "Черноморец" и "Делфин".
  "Чардафон" игра в състав: Красимир Александров (Точки 3), Боримир Алексиев (23), Христо Саркизов (3), Павел Пенчев (2), Мартин Миланов (5), Никола Любенов (17), Николай Георгиев (6), Николай Николов (0), Андреан Деков (15), Виктор Ангелов (1).


  По същото време вчера, в зала "Чавдар" в Троян, Виктор Крушев имаше невъзможната задача да се противопостави на съставения изцяло от играчи на ямболската и бургаската баскетболни школи "Вихър". При това само със седем състезатели в стартовия списък и изцяло негативна статистика срещу този съперник - 99:106 в Русе през октомври, и болезненото 59:94 в Габрово в началото на януари.
  Крушев обаче успя да реши ребуса - 87:86. Неговите момчета определено не успяха да се справят с лидера на Айтос - Стоян Милчев, който се появи в Троян със статистика от 35 точки средно на мач. Срещу "Чардафон" дори вдигна нивото - 39, 38 коефицент за ефективност, постигнат и чрез впечатляващите 14 борби и 5 асистенции. Главоболия на габровци създаде и другият гард на "Вихър" - Георги Стоянов - 24 т., но като цяло те успяха с много амбиция и себераздаване на поддържат паритета в мача - 18/17,19:19, 25:25, 24:26 - трудно може да се измисли по-вълнуващ сценарий на срещата. При това нито един от отборите не успа да се уткъсне повече от 8 точки, лидерството се сменя 17 пъти, "Вихър" водеше в резултата 20 минути, "Чардафон" - "само" 15, но бе напред с точки при последния съдийски сигнал.
  След мача щастливият Виктор Крушев не пожела да отличи някой от своите - "доволен съм от всички", но все пак пръв сред равни бе Георги Ненов - 25 точки, 31 коефицент за ефективност. Перфектен мач изиграха и Димитър Радев - 20 т., и завърналия се от проби в Италия Димитър Тодоров - 18 т., 6 асистенции, пет борби. Въпреки значително по-късата скамейка, "Чардафон" е пред своя съперник по точки от резервите - 13:10. Въпреки че загуби битката под кошовете - 39:52 борби, бе по-ефективен в стрелбата от близко разстояние - 52:36, надделя и в бързата контраатака - 23:15.
  С победата "Чардафон" изтика "Вихър" от третото място във временното класиране. Недостижимо първи и втори в ББЛ "А грпа център" са "Бавни и яросни" (Плевен) и "Чавдар" (Троян).
  "Чардафон" игра в състав: Илиян Павлов (коеф. за ефективност 3, борби 4, асистенции 2, точки 1), Георги Ненов (35, 8, 4, 25), Димитър Радев (14, 4, 5, 20), Цветомир Минев (3, 4, 4, 2), Стефан Бакалов (18, 3, 3, 12), Димитър Тодоров (22, 5, 6, 18), Станислав Петров (14, 6, 0, 9).


  "Чардафон" вече е втори в ББЛ "Б група Център". Това стана факт в събота след очаквана победа във Велико Търново над местния "Мега жега" - 81:68. Антонио Станков официално бе начело на селекция от 11 състезатели, шестима от които юноши, но де факто мачът се ръководеше от Стефан Иванов. Известният като Джордъна бивш състезател на клуба, е юношески вицешампион на България с "Чардафон" от сезон 2013-2014 г. След това Стефан завърши висшето си образование в Холандия, а след завръщането си в Габрово реши да помага на детско-юношеската школа на клуба. Все още няма официален треньорски лиценз от БФ "Баскетбол", но при всеки удобен случай Станков му дава възможност за изява. И Джордъна успява да опази реномето на прякора си. Срещу "Мега жега" той умело ръководеше състава, даде възможност за изява на всички състезатели и така поддържаше темпото в мача. По НБА-маниер през резервната скамейка минаваха и титулярите и повечето завършиха срещата с навъртени около 20-25 минути. Единствено капитанът Стефан Бакалов стигна котата 28. Макар че в подсъзнанието им се въртеше мисълта за предстоящия мач с "Делфин" в Бургас, юношите в тима бяха с основен принос за победата - Андреан Деков наниза 20 т., Боримир Алексиев - 15, Николай Георгиев - 11. Влизащият доскоро в същата възрастова група Цветомир Минев вкара половината успешни тройки за тима - 4, при това от 9 опита, регистрирайки повече от приличен процент - 44.4. Иначе, традиционно, всичи се пробваха от 6.75-метровата линия, замервайки коша 27 пъти - 29.6% успешни попадения.
  "Чардафон" игра в състав: Теодор Върбанов (коеф. за ефективност 10, борби 5, асистенции 0, точки 6), Боримир Алексиев (15, 6, 0, 15), Павел Пенчев (-1, 2, 1, 0), Цветомир Минев (4, 1, 8, 12), Мартин Миланов (10, 4, 3, 5), Николай Георгиев (9, 2, 0, 11), Стефан Бакалов (12, 4, 2, 10), Андреан Деков (22, 5, 3, 20), Николай Николов (0, 2, 0, 0).

 • "Чардафон" разби лидера на "А група Център" в Русе - 87:70

   Макар че успя да събере за мача само осем състезатели, старши треньорът на габровци Антонио Станков успя да изненада едноличния лидер в групата - "Бавни и яросни" (Плевен), и то болезнено - 87:70. "Отсъстваха много техни титуляри" - бе скромен след победата младият наставник. Действително, неговият колега Пламен Атанасов имаше още по-малко възможности за избор и в стартовия списък запълник едва седем реда. Извън тимовия лист бяха двуметровите доказани реализатори и борци под кошовете Венцислав Георгиев и Максим Генов, както и плеймейкърът Денислав Трифонов, вицешампион на България с юношите на "Чардафон" за сезон 2013-2014 година. Честта на Плевен обаче защитаваше друг габровец - училият крачките под ръководството на Дончо Дончев и Николай Вътков Константин Търновски - 13 точки в срещата. Капитанът на "Бавни и яросни" Христо Ангелов също бе на линия - 20 точки, 200-сантиметровият Георги Кръстев също направи каквото можа - дабъл-дабъл - 10 т., 15 борби.
  Антонио Станков не можеше да разчита на най-опитния си състезател - Петър Митков, на завърналия се в тима Манол Тончев, както и на Станислав Петров, Красимир Александров, Христо Саркизов, Георги Ненов и Илиян Павлов. Юношите Мартин Миланов, Андреан Деков и Боримир Алексиев пристигнаха в Русе, изигравайки за по-малко от седмица по 3-5 мача, което също носеше главоболия на Антонио Станков. В тимовия лист обаче бе завърналия се след успешни проби в Италия Димитър Тодоров, който автоматично получи място в основната петица.
  Лидерите в класирането започнаха срещата със самочувствие, повеждайки в началото с 3:0. Нещата обаче бързо се обърнаха и съзрелите шанса за победа играчи на "Чардафон" още в петата минута довеха с 12:7, а в края на първата част имаха комфортен аванс от 9 точки - 26:15. Последва срив във втората - 13:21, и паритет в третата - 21:21. В заключителната обаче човекът повече на резервната скамейка като че ли се оказа решаващ за изхода на срещата - 27:13 за впечатляващата разлика от 17 точки след последния съдийски сигнал. В борбите под кошовете имаше относителен паритет - 44:42, такава бе и ситуацията при бързите атаки - 20:17, както и при точките от подкошието - 38:42. Еднакво слаба стрелба демонстрираха и двата тима от зоната на трите точки 10 от 28, или 35.7 % за "Чардафон" и 6 от 27, или 22.2% за "Бавни и яростни". Съотношението при грешки на противника обаче е 22:13 в полза на момчетата на Антонио Станков, а при точките, реализирани от резервите - 29:6.
  Макар че бе само 23 минути на терена, Антонио Станков пак стана играч на мача - 15 точки, 7 борби, 3 асистенции, 3 откраднати топки и коефицент за ефективност 22. Плътно след него е набиращият самочувствие тийнейджър Мартин Миланов - 21 коефицент, 11 борби, 13 точки, 5 асистенции, 3 откраднати топки. На ниво бяха и другите двама младоци в тима - Боримир Алексиев, играч номер едно на клуба за 2021-ва година, завърши с 8 точки, Андеан Деков - с 10.
  Победата върна "Чардафон" в битката за третото място в групата, което сега се заема от пълния с бургаски състезатели "Вихър" (Айтос). Двата тима ще решат спора в директен двубой тази неделя, мачът е в зала "Чавдар" в Троян. Домакините от едноименния тим, загубили неочаквано в Русе от местния "Дунав" - 66:68, пък ще имат лека задача срещу последния в групата - "Локомотив" (Горна Оряховица).
  В Русе "Чардафон" бе в състав: Димитър Радев (коеф. за ефективност 10, борби 4, асистенции 4, точки 15), Боримир Алексиев (15, 2, 2, 8), Цветомир Минев (8, 3, 1, 13), Стефан Бакалов (7, 2, 1, 6), Андреан Деков (12, 2, 2, 10), Димитър Тодоров (17, 9, 6, 7), Антонио Станков (25, 7, 3, 15), Мартин Миланов (18, 11, 3, 13).

 • Момчетата на Мариян Костадинов с 4 от 4

   Габровският тим за първи сезон участва в тази възрастова група, затова имаше известни колебания на адаптивност през есента. Габровчетата започнаха с две загуби от лидерите - "Чавдар"-Троян и "Спартак" (Плевен), след това, добивайки самочувствие от мач на мач, регистрираха четири последователни победи. Това ги нареди на трето място в групата, но ги лиши от участие в разпределението на местата от едно до седем през пролетта в "Дивизия ИЗТОК".
  В подгрупата, която ще подреди класирането от 8-ма до 11-та позиция, момчетата на Маориян Костадинов изведнъж се озоваха в ролята на лидери. След първите два кръга те отлично се справят с нея. Преди седмица, в зала "Ивайло" във Велико Търново, те надделяха над домакините от "Етър 49" с 58:56 и прегазиха севлиевския "Раковски" с 83:21. В събота, вече в "Никола Петров" в Горна Оряховица "Чардафон"-ци нямаха милост срещу местния "Локомотив" - 105:16, и регистрираха дежурна победа над "Раковски" с 84:19. Това ги изведе на първо място в групата с 8 точки и кошова разлига 330:112. Втори е "Етър 49" - 7, 255:149.
  Последният турнир е на 6 март 2022 г., в зала "Орловец" в Габрово.
  Старши тренорът Мариян Костадинов се опитва да засили конкуренцията в отбора и във всеки турнир участва с поне 16 момчета, измежду които селектира състава за мача. Всички получават възможност за изява, повечето проявяват и реализаторски умения. За треньора важни са хъсът, раздаването в срещите, спазването на указанията му и най-вече отборната игра. Затова, по традиция, той отказа да отличи някои от своите възпитаници за изявите им във Велико Търново и Горна Оряховица. Все пак няма как да не се отбележи присъствието на терена на лидера на тима Христо Вичев, реализирал в четирите срещи впечатляващите 169 точки. В тази възрастова група се играе на петици, така че няма как да се игнорира и приноса на останалите момчета - "Чардафон" загуби само 2 от изиграните 16 части, което говори за балансираност на състава. С малко по-голям точков актив все пак са Кристиян Байрактаров, Ивалин Георгиев, Павел Бакалов, Богдан Ганев.
  Статистиката от четирите мача:
  "Чардафон"- "Раковски" 83:21: Александър Георгиев ( точки 2), Александър Михайлов (2), Калоян Иванов (0), Симеон Стоянов (3), Богдан Ганев (0), Павел Бакалов (6), Мартин Метев (0), Петър Стоев (0), Любослав Георгиев (7), Кристиян Кирилов (0), Кристиян Байрактаров (11), Стилиян Цветков (4), Денислав Манев (0), Христо Вичев (43), Ивалин Георгиев (5).

  "Чардафон" - "Етър 49" 58:56: Александър Георгиев (0), Александър Михайлов (0), Калоян Иванов (0), Симеон Стоянов (2), Богдан Ганев (10), Павел Бакалов (0), Мартин Метев (2), Петър Стоев (2), Любослав Георгиев (0), Кристиян Кирилов (0), Кристиян Байрактаров (11), Стилиян Цветков (0), Денислав Манев (0), Христо Вичев (28), Ивалин Георгиев (3).

  "Локомотив"- "Чардафон" 16:105: Александър Георгиев (2), Александър Михайлов (0), Калоян Иванов (2), Симеон Стоянов (10), Богдан Ганев (6), Павел Бакалов (8), Мартин Метев (4), Петър Стоев (0), Любослав Георгиев (6), Кристиян Кирилов (2), Кристиян Байрактаров (10), Стилиян Цветков (0), Христо Вичев (47), Ивалин Георгиев (8).
  "Раковски" - "Чардафон" 19:84: Александър Георгиев (0), Александър Михайлов (2), Калоян Иванов (0), Симеон Стоянов (4), Богдан Ганев (10), Павел Бакалов (2), Мартин Метев (2), Петър Стоев (0), Любослав Георгиев (4), Кристиян Кирилов (4), Кристиян Байрактаров (5), Стилиян Цветков (0), Денислав Манев (0), Христо Вичев (51), Ивалин Георгиев (0), Найден Минчев (0).

 • Очаквано - две победи за девойките на Крушев

  И пак очаквано, в зала "Орловец" в Габрово в неделя, за трети пореден път, не се яви отборът на "Вълчи дол". Това наложи в последния момент да се променя програмата, а и увеличи финансовите разходи на спазващите наредбите на БФ "Баскетбол" клубове. Така че, типично по български, наказанието е за невинните...
  Преди първия домакински турнир габровки, водени от семейния тандем Виктор и Анита Крушеви, имаха пълен актив от точки. Видяното в предишните кръгове не даваше основание в "Орловец" да се получат сериозни изненади. И в двете срещи "Чардафон" заложи на идентична стратегия - мощно начало, борба за всяка топка, пресиране на съперничките и бързо набиране на комфортен аванс. След това Крушеви даваха възможност на резервите за пълноценна изява.

  Екатерина Христова все повече се вписва в ролята на лидер


  На "Зограф" габровки не отстъпиха нито една част - 13:3, 15:6, 16:2, 10:5. Въпреки ограниченото време на терена, националката Стела Симеонова - най-резултатният състезател в кръга, успя да наниже 17 точки. Пойнт гардът Екатерина Христова наниза 9. На нивото на двете - отлични и в двете фази на играта, бе и Преслава Андреева, завършила с 8 попадения.
  Относително равностойно започна мачът на домакините срещу "Академик жени". През първата четвърт пловдивчанки успяха да удържат устрема на съперничките си и завършиха частта с пасив само от 3 точки. Илюзиите обаче се изпариха в следващите две - 23:8 и 22:7. След като в началото на заключителната четвърт разликата стигна 35 точки, Крушев извади всички основни състезателки, което позволи на гостенките да свалят пасива си под 20 точки. Минутките игра обаче бяха достатъчни на Стела Симеонова да запише актив от 18 точки, Преслава Андреева бе близо до нея - 12, а атакуващият гард Виктория Богданова завърши с 10.
  В третата среща "Академик жени" стигна до успеха срещу "Зограф" - 57:38.
  "Доволен съм най-вече от старанието на момичетата - анализира видяното след турнира старши треньорът Виктор Крушев. - Доволен съм от всички. Все пак трябва да отлича показаното от Стела Симеонова, Преслава Андреева. Екатерина Христова израства от мач на мач - вече е истински плеймейкър, влече след себе си отбора. Много силна в защита е и Стела Танчева." Опитният наставник обаче е разочарован от мерника на своите подопечни от линията за наказателни удари - 6 от 16, или 38% срещу пловдивчанки, 6 от 11, или 55% срещу "Зограф". Малкото мачове, разредените тренировки заради пандемията са причината за невпечатляващия резултат, е мнението на Крушев.

  Националката Стела Симеонова пак бе най-резултатната състезателка - 35 точки в двата мача


  В събота Виктор ще има далеч по-тежка задача, но с кадетките на "Чардафон". В мач от осмия кръг на Елитна група "Изток" той ще гостува в Бургас на "Черноморец 2014" в опит да се опълчи на фамилия Костови. Старши треньор на домакините е многократната шампионка с "Монтана" Жанета Жельова-Костова, помощници са й съпругът й, екснационалът Димо Костов, и дъщеря им Зорница. Лидер на тима пък е националката Димана, естествено - Костова.

  "Чардафон" срещу "Зограф" игра в състав: Виктория Богданова (коефициент за ефективност 4, борби 0, асистенции 0, точки 4), Пламена Чантова (4, 0, 0, 4), Стела Танчева (2, 0, 0, 2), Преслава Андреева (8, 0, 0, 8), Ивайла Николова (2, 0, 0, 2), Магдалена Брайкова (1, 0, 0, 1), Марина Стоянова (0, 0, 0, 0), Стела Симеонова (17, 0, 0, 17), Христиана Пенковска (2, 0, 0, 2), Вероника Анчева (5, 0, 0, 5), Емилия Атанасова (0, 0, 0, 0), Екатерина Христова (9, 0, 0, 9).

  "Чардафон" срещу "Академик жени": Виктория Богданова (коефициент за ефективност 10, борби 0, асистенции 0, точки 10), Пламена Чантова (2, 0, 0, 2), Стела Танчева (8, 0, 0, 8), Преслава Андреева (12, 0, 0, 12), Ивайла Николова (2, 0, 0, 2), Магдалена Брайкова (6, 0, 0, 6), Марина Стоянова (2, 0, 0, 2), Стела Симеонова (18, 0, 0, 18), Христиана Пенковска (4, 0, 0, 4), Вероника Анчева (0, 0, 0, 0), Емилия Атанасова (0, 0, 0, 0), Екатерина Христова (5, 0, 0, 5).

 • Последен мач за Митко, тръгва за Италия

  В среща от единайстия кръг на първенството на ББЛ "А група Център", в зала "Балканстрой" в Плевен той наниза 12 точки, спечели 6 борби и даде 4 асистенции за победата над "Дунав Русе 2016" с 83:55. Митко, който е една от емблемите на възкръсналия през 2009-та габровски баскетбол, има интерес от италиански третодивизионен клуб и близките дни заминава за Апенините. Ако двуседмичните проби преминат успешно Тодоров ще стане първият габровски баскетболист, който ще играе в Италия. Там сега е бившият състезател на "Чардафон" Ерик Йорданов, вицешампион при юношите от 2014-та, но почти всичко за играта той бе научил в закрития година преди това софийски "Овъргаз".

  Антонио вкара 6 от 6 от тройката, но повече се радва на показаното от младоците - Мартин Миланов, номер 35, и Антонио Деков - 22


  Затова пък Митака е в селекциите на клуба още от втория сезон - 2010-2011, тогава при десетгодишните момчета. За 12 години мина през всички гарнитури, дебютира при мъжете на 15 години - през 2016-та. Отбелязал е 1831 точки, 105 тройки, спечелил е 536 борби, има 270 асистенции и е забил 42 чадъра.
  Иначе, очаквано, срещу изцяло юношеския състав на "Дунав" "Чардафон" не изпита особени затруднения. По-сложно за треньора Антонио Станков бе да намери некарантинирани състезатели, затова в неделя в "Балканстрой" се яви общо със седем, включвайки себе си в стартовия списък. С ролята на треньор, капитан, лидер на отбора и комбинативен играч Антонио, за пореден път, се справи за отличен. Той стана играч на мача, набирайки коефицент за ефективност 29 - от 28 точки, 2 борби, 5 асистенции. "Какво да правя - шест години съм играл тук" - така скромно наставникът окачестви впечатляващото си постижение от тройката - 6 от 6. Като цяло по този компонент на ниво бе и отбора - 10 от 17, или повече от приличния 58.8% успеваемост.
  В отсъствието на титулярния център Дисислав Дончев с тази роля успешно се нагърби Георги Ненов, регистрирал дабъл-дабъл - 16 борби, 13 точки и коефицент за ефективност почти равен с този на Антонио - 28. Само двама души се появиха на терена в Плевен, Мартин Миланов и Андреан Деков, но и двамата оставиха солидни впечатления.
  "Чардафон" поведе солидно още в началото на срещата и не изпусна водачеството до края, водейки в резултата в течение на 39.53 минути. Габровци отстъпиха на условните гости само в един компонент - точки на резервите - 10:23. Във всички останали аспекти на баскетболното шоу те бяха глава над младите си противници - 49:36 борби, 20:7 точки след противникови грешки, 48:28 от подкошието, 14:3 от бързи контраатаки. Разликата на моменти достигаше 32 точки, но и крайното 83:55 е повече от достатъчно. Това съответства и на разбирането на Антонио Станков, че не бива да се убива или унижава съперника, още повече, когато става дума за млади и перспективни състезатели - каквито, без съмнение, са момчетата от авторитетната школа на Русе.
  Срещу тях "Чардафон" бе в състав: Илиян Павлов (коеф. за ефективност 11, борби 4, асистенции 1, точки 7), Георги Ненов (32, 16, 1, 13), Стефан Бакалов (8, 4, 4, 6), Андреан Деков (9, 7, 1, 4), Димитър Тодоров (4, 6, 4, 12), Антонио Станков (23, 2, 5, 28), Мартин Миланов (11, 4, 1, 13).