Важен е пътят не целта!

История на баскетбола в Габрово

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Okryjen otbor po basketbol 1966-site-720.jpg

БК "Чардафон-Орловец" официално е възстановен на 15.12.2009 г. Той приема лиценза на създадения две години по-рано от Атанас Атанасов БК "Габрово", който прави опит да създаде баскетболна школа в Габрово, но не среща нужната подкрепа на местните власти и бизнес и се отказва от това си начинание. За пръв президент на БК "Чардафон-Орловец" е избран Георги Бижев, а преименуването е анонс към факта, че Габрово е имал традиции в баскетбола - при закриването му през май 1975 г. този клуб  е имал изграден пълна пирамида при подрастващите в мъжкото направление и представителен отбор, състезаващ се в тогавашната Северна "Б" група.


Глушков, Иван Ценов и Христо Манолов

Георги Глушков, най-вляво, тогава секретар на БФ "Баскетбол", изп. директор Иван Ценов и кандидатът за спонсор на мъжки отбор Христо Манолов през юли 2009 г. на среща с баскетболни дейци в Габрово


На кастинг, проведен през август 2009 г., участват над 200 деца. Изграждат се пет отбора - само в мъжкото направление. но поради липсата на достатъчно подготовка през сезон 2009-2010 г. "Чардафон-Орловец" участва в първенството на зона "Мизия" само с два отбора - кадети и "момчета до 12 години". През следващия шампионат тимовете са 8 - 5 при момчетата и три при момичетата. През ноември 2011 година габровският клуб сключва договор за методическа, организационна и финансова помощ с ПБК "Левски". Това начинание става възможно благодарение на подкрепата на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка - габровеца Цветан Василев, и президентът на столичния клуб Иван Джиджев. В резултат изпълнителният директор на "сините" Радослав Пенов е избран за президент на "Чардафон-Орловец", а клубът надгражда и до пълната структура при момичетата - пет отбора - всички възрастови - групи от 10 до 18-годишни.

През сезон 2012-2013 година "Чардафон-Орловец" за първи път в своята история участва и с тим в Младежката лига. През юни 2013 г. Управителният съвет взема решение да се изгради и мъжки отбор, който да участва в "А" група на аматьорски начала. Това става факт още през август същата година. Първият мач на този отбор, след повече от 38-годишно прекъсване, е на 20.10.2013 г. - победа с 96:41. Любопитно е, че съперник е крайдунавски тим - "Дунав 2007" - Русе. Последният мач на тима от 70-те години бе през май 1975 г. срещу "Доростол" в Силистра.

През 2017 г. по на среща между изпълнителния директор Иван Господинов и кмета на Дряново Мирослав Семов се взема решение за обединение усилията за развитие на баскетбола в двете общини - Габрово и Дряново. С методическото обезпечаване на идеята се заема спортният директор Виктор Крушев, а с практическата й реализация - младият специалист Антонио Станков. Обединението става факт на 13.07.2018 г., когато се взема решение за преименуване на спортното сдружение в Обединен баскетболен клуб "Чардафон" със седалища в спортните зали в Габрово и Дряново. За вицепрезидент е избран Ивайло Лисичков от Дряново.

Иначе клубът есъздаден през през 60-те години на миналия век, когато се обединяват двата най-големи габровски клуба - "Чардафон" и "Орловец". "Чардафон" носи името на човека, пръв обявил Съединението на България - на габровеца Продан Тишков - Чардафон - виж по-долу още информация за него. "Орловец" пък е  създаден през 30-те години, когато в Габрово функционират още "Динамо","Балкан", "Локомотив", "Септември", "Червено знаме" и др.

 

Продан Тишков - Чардафон вдигна въстанието в Голямо Конаре на 4 септември 1885 година и пръв провъзгласи Съединението

Ангел Ангелов

По инициатива на един от апостолите на Априлското въстание през 1876 година - Захари Стоянов, в столицата на Източна Румелия - Пловдив, на 10 февруари 1885 година е организиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК). За негов председател е избран Захари Стоянов.

Продан Тишков Комитетът си поставя за цел "окончателното освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие". Като първа задача БТЦРК си поставя освобождението на Македония. Членовете на комитета започват да обикалят градове и села в Източна Румелия, да организират в тях частни тайни революционни комитети, да записват въстаници и формират чети, които да бъдат изпратени в Македония да се сражават за нейното освобождение.

В Голямо Конаре също е изграден частен революционен комитет, който да подготви въстаническа чета за Македония. Комитетът възлага на Продан Тишков - Чардафон да организира и подготви чета за изпращане в Македония. За кратко време той успява да запише 180 момци, които полагат клетва. Събират се пари за оръжие, пушки и патрони за въоръжаване на четата. По предложение на всички Голямоконарският революционен комитет назначава Чардафон за войвода на четата и му възлага да я предвожда в Македония.

На 25 юли 1885 година в село Дермендере (днес село Първенец, Пловдивско) се повежда заседание на БТЦРК, на което се избират нови членове на комитета. В новия състав са избрани Захари Стоянов - председател, Иван поп Андонов - секретар, копитан Коста Паница, Димитър Ризов и Иван Стоянович. Комитетът си поставя за цел първо да се извърши "съединението на Южна България със Северна България под скиптъра на княз Александър", а след това да се работи и за освобождението на Македония. Продан Тишков - Чардафон не е присъствал на това заседание, както пишат някои автори, и не е избиран за член на БТЦРК.

В село Дермендере на 3 август 1885 година се провежда разширено заседание на БТЦРК. В него участват повече от 40 души, между които са и капитан Райчо Николов, Продан Тишков - Чардафон, Гатев, Зографски и др. На заседанието се обсъжда привличането на майор Д. Николаев и войниците му в извършване на Съединението. Приема се предложнеито на д-р Странски, близък другар на Христо Ботев, да се плени управителят на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и да се провъзгласи Съединението. Участниците в заседанието полагат клетва. На заседанието се възлага на Продан Тишков - Чардафон да обиколя градове и села в Източна Румелия, за да изгражда частни революционни комитети и записва въстаници.

След заседанието на БТЦРК Продан Тишков - Чардафон под прикритието на амбулантен търговец на картини и книжки обикаля селата и в един тефтер, подпечатан с печата на БТЦРК, успява да запише около 800 въстаници, от тях 300 само от Голямо Конаре, 160 от село Цалапица, от с. Царцово и др.

Плана на въстанието за провъзгласяването на Съединението БТЦРК обсъжда на своето заседание на 23 август 1885 година. Решава се въстанието да се извърши от чети, които да се доведат в Пловдив от селата и от войска, командвана от майор Данаил Николаев. Определя се въстанието да се вдигне на 15 срещу 16 септември 1885 година през нощта. След заседанието всички ченове на комитета заминават да организират въстанически чети, които да доведат на 15 срещу 16 септември 1885 г. в Пловдив. Председателят на комитета Захари Стоянов заминава за Пазарджик също да организира чета. В Пловдив за временен председател на БТЦРК в отсъствието на Захари Стоянов остава поручик Въло Стефанов.

Неочаквано на 2 септември 1885 г. в Панагюрище трима ученици развели българското знаме на площада, стреляли и викали "Долу Румелия", "Съединение". Властта в Панагюрище оценила тяхната акция като бунт срещу румелийската власт и арестувала двама от тях и ги затворила в полицейския участък. Третият ученик успял да избяга. Пред полицейския участък се организирала голяма протестна демокрация от панагюрци и властта освободила учениците и знамето им. Захари Стоянов на път от Пазарджик до Ихтиман научава за бунта в Панагюрище. На 3 септември 1885 г. той пише във вестник "Борба": "Камбаните вече бият. Живейте, панагюрци".

Останалите в Пловдив членове на БТЦРК Т. Гатев, Иван поп Андонов, капитан Коста Паница и временният председател на комитета поручик Въло Стефанов вземат публикуваното от Захари Стоянов във в. "Борба" като сигнал за въоръжена акция. На 3 септември 1885 година те се събират и решават Съединението да се провъзгласи на 5 срещу 6 септември 1885 година. Поручик Въло Стефанов като временен председател на БТЦРК пише още същия ден - 3 септември, своето историческо писмо-заповед до Продан Тишков - Чардафон в Голямо Конаре, в което му нарежда: "Въставайте, земайте пушките и тръгвайте за Пловдив храбро. Реши се вече да се прогласи Съединението по този начин чрез въстание.

Многоглаголствуването настрана, а земайте пушките на рамо и да живее Съединението. Щом се получи настоящето, въставайте, без да чакате повече известия.

Сбогом, твой В. И. Стефанов".

На 3 септември 1885 г. Продан Тишков - Чардафон изпраща от Голямо Конаре в Пловдив своите другари Петър Овчаров и Т. Пенелопов да питат председателя на БТЦРК какво да правят, да въстават ли? По тях поручик Въло Стефанов, временният председател на комитета, изпраща своето писмо-заповед до Чардафон да въстават в Голямо Конаре и въстаниците незабавно да тръгват за Пловдив. Чардафон получава писмото на поручик Въло Стефанов на 4 септември 1885 година сутринта в Голямо Конаре.

В същия ден 4 септември 1885 г., когато Чардафон получава писмото на поручик Въло Стефанов с нареждане незабавно да въстават, в Голямо Конаре пристига директорът на Пловдивската полиция Петър Димитров. Разтревожено от революционната обстановка в Голямо Конаре, правителството го изпраща да арестува Чардафон и въдвори ред в селото с придружаващите го жандарми.

След получаване писмото на поручик Въло Стефанов на 4 септември 1885 година сутринта Чардафон облича въстаническите си дрехи, въоръжава се с пушка, сабя и револвер и с група младежи, също въоръжени, отиват в къщата, където се намирал директорът на полицията Петър Димитров. Разоръжават придружаващите го жандарми и го арестуват. "Господин префект (директор) - извикал Чардафон, - в името на българския княз Александър обявявам днес съединението на Източна Румелия с България." Така Продан Тишков - Чардафон с арестуването на префекта на пловдивската полиция слага началото на народното въстание, обявява Румелийското правителство за свалено и пръв още на 4 септември 1885 година провъзгласи Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Към началото