Важен е пътят не целта!

Георги Глушков преизбран за трети мандат

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Georgi-Glushkov.JPG
Тревненецът Георги Глушков за трети пореден път бе избран за президент на Българска федерация "Баскетбол".

 Общото отчетно-изборно събрание трябваше да се състои през септември, но заради ковид пандемията бе отложено за 16 ноември. Вчера в софийската зала "Триадица" единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, надви конкурента си за поста Владимир Боянов с 96:40 гласа. Регистрирани бяха 139 делегати, от тях гласуваха 137. Двама от присъстващите избраха опцията "въздържал се", докато един от гласовете бе недействителен. Габровският "Чардафон", който бе един от клубовете, издигнали кандидатурата на Георги Глушков, бе представен от местния най-успешен баскетболист за всички времена Васил Гъдев и от Петър Проданов - един от сподвижниците за възстановаване на клуба през 2009-та.


Васил Гъдев безспорно е най-успешният габровски баскетболист. Трикратен студентски шампион с пловдивския „Академик“, многогодишен участник в първенството на някогашната „А“ група. Дългогодишен съдия, носител на Златен медал „100 години баскетбол в България“


Делегатите не обърнаха особено внимание на първите няколко точки в дневния ред. Отчетите на президента и Управителния съвет, на Контролния съвет, както и финансовият отчет на Федерацията за 2020 година бяха приети на бърза ръка, без много умуване и дебати. Вниманието бе съсредоточено върху избора на президент, след като през август се появи неочакван опонент на досегашния - Владимир Боянов. Бившият център "Академик"-София е смятан за един от хората, възродили легендарния някога клуб - заедно с Валентин Златев и Янко Янчев, но вече като "Лукойл Академик". През 2008-ма година се кандидатира за президент, губи от Михаил Михов, а след това в интервюта често се опрадвава, че бил подведен от изпълнителния директор на федерацията Иван Ценов и от треньора на националния мъжки отбор Тити Папазов. Според Боянов през 2008-ма цялата държава е била изправена срещу неговия опит да застане начело на федерацията. "Сега тези, които ме заплашваха, са се покрили много дълбоко, защото те се страхуват - сподели той в интервю за национален спортен сайт през август, осенявайки, че "Баскетболът ни е замръзнал в една долна мъртва точка". - Те и тогава не са ме уплашили, но тогава успяха да вдигнат цялата държава срещу мен. Президентът на един клуб ми бе заявил, че е получил заплахи от петима народни представители да не гласува за мен. Разбирате ли каква люта битка беше. И накрая ме победиха с пет гласа. Бяха впрегнали мутрите, полицията и всичко възможно."

По време на Общото събрание вчера Владимир Боянов също бе доста краен, а след избора мнозина от делегатите не припознаха в него достойния губещ. Бившият шеф на "Лукойл Академик" обобщи, че "клубовете не са готови за промяна". „Очаквано е, винаги има един победител - каза още Боянов. - Нормално е да бъде така, тъй като аз започнах с около 40:0 в полза на Глушков. Това е целият Управителен съвет, който има право на глас - това е неговият УС, плюс ББЛ лигата, която той присламчи към Българската федерация по баскетбол и даде на всеки клуб там по два гласа."

Впрочем в сайта на Националната аматьорска лига по баскетбол, чиято издънка е Българската баскетболна лига, все още е налично интервю "Владо Боянов: НАЛБ е най-жизненото нещо в българския баскетбол".
Пред делегатите на Общото събрание вчера той сподели още: "Аз промяната вече я търся години по най-различен начин - като собственик на клуб, като президент, като спонсор. Аз ще бъда пак в баскетбола, но явно болшинството от представителите на клубовете не искат да излезем от лошото състояние, в което се намираме. На тях им е удобно така - нищоправенето е най-удобният вариант, който може да задържи в това блато, в което сме всички. Съжалявам, не са готови за промяна в баскетбола. В момента състоянието на баскетбола е такова. Глушков сам призна, че комисиите нищо не работят. Не съм опозиция на баскетбола. Не мога да бъда. Ако ме потърси Глушков за съвет, винаги. Ние сме в много добри отношения с него, няма спор. В тия години обаче не се е случвало, явно знаят всичко. Моята ръка е била протегната винаги. Ако бях станал президент на федерацията, можех да помогна на женския баскетбол. От позицията на президент е едно, друго е от един любител. Колкото вие можете, толкова и аз. Влиянието сред обществеността, спонсори, кметове, държавни служби и т. н. е съвсем различно, когато отидеш да говориш от позицията на президент и когато си от позицията на Владо Боянов.
Има избран легитимен президент. Поздравявам го с избора и му пожелавам дано този път да успее да промени нещо. Има една полза, че се кандидатирах - имаше двама кандидати. Г-н Глушков се запозна с много от клубовете, те не го бяха виждали досега, а сега отиде и се срещна с много от тях. Значи има полза от моето появяване. Мисля, че би трябвало, след като ги познава вече всички, да продължи и да им помага с каквото може."
Далеч по-умерен и диалогичен бе новоизбраният президент Георги Глушков:
„Както казах и преди, искам да направим една стъпка да наградим организацията на федерацията в шестте региона на България, където трябва да се развива по-целенасочено и устремено баскетболът на всички нива. Особен акцент имаме върху женския баскетбол и подрастващите. Съставът на Управителния съвет е такъв, че всеки да отговаря за нещо, което е от неговите компетенции. Трябва да има съгласие, за да работим и да си поставяме целите. Финансовият въпрос не е толкова важен, защото в момента федерацията е в стабилно финансово състояние.


С почти 50 години закъснение - по време на първия турнир в памет на Христо Донков през 2010 г., Георги Глушков, вляво, и Иван Господинов си спомниха, че са играли един срещу друг като деца - „Янтра“ срещу „Трявна“ в двора на Априловска гимназия. 11 години по-късно кандидатурата на Георги Глушков за трети мандат бе издигната от "Чардафон", "Черно море Одесос" и "Зограф" - Трявна.


Аз съм много доволен, че имаме десет отбора в НБЛ, което ни беше цел, защото сме били и осем, и девет. Важно е да запазим този формат, да има мачове, които да са атрактивни. Наистина има голямо повишение на гледаемостта на баскетбола, не само на база на това, че има много гледания и на мачовете, които не се предават телевизионни. Дават се и подрастващите. Изпращаме и дигитални материали на нашите партньори за всеки мач. Това е много важно. Там има много голямо поле за развитие и в нашата маркетингова програма с 11 точки НБЛ, ББЛ, А група - жени, национални отбори и подрастващи трябва да намерят своето място в отразяването и в това, което искаме да покажем на хората.
Днес бях с нагласата, че съм бил два мандата, първият от които трябваше да излизаме от водата. Във втория успяхме да съберем финансови средства и смятам, че третият мандат трябва да бъде по-успешен от всички. Това са избори и нагласите на хората са такива. Благодаря на клубовете и делегатите, които гласуваха това доверие на мен и на федерацията, защото това е оценка за работата ни през последните години.
Няма сантименти за Управителния съвет. Дори един от членовете, няма да казвам кой, е много близък приятел на Владо. Иван Ценов е ценен и от Владо Боянов, така че аз търся екип, който да иска да работи, може и който да се отдаде на баскетбола, защото това е важно. Мисля, че всички споделят това, че трябва много труд за постигане на резултати, както като състезател, така и като вид ръководител.
Всички добри идеи са добре приети. Пак искам да повторя - финансовото състояние е такова, че може да си позволим някои неща в повече.
Последните две години бяха пандемични. Бюджетът е съставен от много неизвестни, така че винаги за мен е било голямо напрежение да го изпълня, да имаме пари, да сме спокойни и да нямаме задължения към никого, да мога със спокойно лице, като говоря с партньори, всичко да бъде както трябва, както и нашите отношения с Министерството на спорта, които съм искал винаги да бъдат коректни и свършени по най-добрия начин.


Като треньор на „Чардафон-Орловец“ през сезон 2013-2014 г. Владо Искров, сега член на управителния съвет на клуба, спечели две купи - за вицешампионската титла при юношите и третото място при младежите. Той е треньор на националния отбор по баскетбол в инвалидни колички - спорт, открит за България от габровците проф. Росица и Кръстьо Църови. От 16.11.2021 г. Владимир Искров е и член на Контролния съвет към БФ "Баскетбол"


Аз очаквам много повече. Смятам за успех, че успяхме НБЛ и ББЛ да са на много високо ниво и да продължават да се развиват. Това, което смятам за неуспех е, че не успяхме да се справим добре с негативните тенденции в женския баскетбол. Тук обаче искам да спомена нещо, което никой не си спомня. През 95-96 г. имахме четири състезателки в женската НБА. Тогава също нямахме класиране на националния отбор, но това никой не го казва. Трябва колектив и още работа, за да постигнем успех. На два пъти бяхме много близо до класиране на европейско първенство, което става изключително трудно с оглед на тези конкуренти които имаме от съседните държави. Там трябва да се работи много сериозно.
Ще има специална комисия с много широк състав от специалисти и треньори за женския баскетбол. За подрастващите аз поемам персонална отговорност в мъжка част, в женската нямам компетенции, защото е по-специфично. Има доста по-добри специалисти в това отношение."
Сред приоритетите за следващия мандат на управлението Глушков очерта обособяването на шест региона в България като силни поделения на федерацията със строго опредени административни и регионални финансови функции; съставяне на регионални съвети от администратори на първенствата, назначаване на регионален треньор и администрация на съдии, като всеки от тези хора ще има ясни и конкретни отговорности за развитието на спорта в своя сектор на компетенция. Президентът на централата обяви, че ще се търси още по-активно засилването на интереса на общините, на медиите и на младите, които подкрепят и обичат баскетбола в регионите.
Глушков обяви, че ще бъде създадена специална комисия за 3х3 баскетбола, като акцентира върху организирането на Държавно първенство при подрастващите в тази дисциплина с календар, различен от този при подрастващите 5х5.
Ще бъде създадена и специална комисия за Минибаскет, която да събере изтъкнати баскетболни специалисти и педагози.
Планира се организиране на месечни събирания на най-талантливите баскетболисти на възраст 14-16 години отново на регионален принцип. Ще се наблегне и на търсенето и обучението на млади съдии по регионите.


Добринка Манева, която оглавява тревненския „Зограф“, бе преизбрана за председател на Контролния съвет на БФ „Баскетбол“. Тя бе главен съорганизатор на първия баскетболен камп в региона - през 2012-та в Трявна, дело на легендарния Сащо Топчов. Преди да се заеме с треньорска дейност 206-сантиметровия сърбин игра за нашите "Черно море" и "Спартак" - Плевен, босненския ХЕО, сръбския "Пролетер" и румънските "Орадеа" и "Крайова"


Общото събрание вчера освободи стария и избран нов Управителен съвет на федерацията. Той е от 12 члена, а габровското присъствие в него се олицетворява от "таткото" на ББЛ Орлин Атанасов. Останалите са Петър Георгиев, Красимира Банова, Сашко Везенков, Симеон Ценов, Асен Николов, Събин Маринов, Стихомир Стоянов, Данаил Кирилов, Иван Ценов и Милен Велчев. Освободени бяха Александър Александров, Константин Папазов, Иван Чолаков, Тодор Стойков, Ради Минчев и Тодор Иванов.
Затова пък избраният с пълно единодушие Контролен съвет е 100-процента от региона. Председател е Добринка Манева, президент на тревненския "Зограф", членове са изпълнителния директор на "Чардафон" Иван Господинов и члена на управителния съвет, бивш наставник на мъжете, сега треньор на националния отбор за баскетбол в инвалидни колички Владимир Искров.
Единодушно бе гласуван и съставът на Арбитражната комисия: Янко Стоянов - председател, и членове: Иван Вълканов, Борислав Чилингиров, Камен Каменов, Мартин Станчев.
Общото събрание избра с единодушие на присъстващите на събранието членове Стихомир Стоянов за Председател на Комисията за приложение на “Система за оценка и финансово подпомагане на Баскетболните клубове от Министерството на младежта и спорта.

Към началото