Новини

 • Кадетките на Крушеви пак пишат история - първа победа срещу "Дунав"

  Водените от Анита и Виктор Крушеви кадетки на БК "Чардафон-Орловец" постигнаха историческа първа победа в историята на габровския баскетбол срещу тим от водещата школа в женския баскетбол - "Дунав" (Русе). Талантливите момичета, повечето от които през миналата година впечатляваха специалистите в зони "Мизия" и "Добруджа" при 14-годишните, в неделя постигнаха инфорктна, но повече от заслужена победа, срещу русенки с кош в последната секунда - 68:67. При това габровски върнаха разлика от 15 точки, по-малко от минута преди края водеха с две точки, за да се стигне до истински НБА-екшън. 7 секунди преди последния съдийски сигнал техните съпернички вкараха невъзможна тройка - с табло и вече се виждаха победителки... Бърза контраатака на "Чардафон-Орловец" обаче обърна емоциите в двата лагера на 180 градуса. "Пасът на живота" - определението е на Йоана Янчева, дело на Мартина Стоянова, намери в изгодна позиция Магдалина Дамянова, която прояви психика, нетипична за възрастта й, за крайното 68:67.
  Силен мач изнесоха лидерките при кадетките - Лора и Йоана Янчеви, реализирали съответно 18 и 13 точки.
  На тяхното ниво бяха и Гергана Минчева - 11, Ренета Тодорова -11, центърът Мария Богданова - 9. Магдалина вкара две, но те й бяха достатъчни, за да се превърне в играч на мача.
  Треньорският тандем обаче отличи отборната игра на състава, пълното себераздаване на момичетата, демонстрираните от тях технически и тактически качества. Това бе оценено и от публиката в Търговище, която ги изпрати на крака с бурни ръкопляскания след края на мача.
  По същество габровки, които загубиха първата част с 12:21, отстъпваха и в началото на втората, водеха играта през по-голям период от срещата. Те успяха да занулят втората част - 18:18, и да спечелят последните две - 19:11, 19:17. Видимо доволният от своите подопечни Виктор Крушев, все пак намери резерви в протокола - за много по- убедителна победа. Съдейки по анализа му, момичетата ще има да тренират наказателни удари през следащите дни - срещу "Дунав" те вкараха само 12 от 34 опита, или 35%.
  "Дунав" е от най-силните и успешни женски баскетболни школи в България. Представителният им тим е
  многократен шампион на страната, а доскоро при подрастващите габровки губеха срещите с 50-60 точки разлика.
  В Търговище началото на нова тендеция поставиха: Гергана Минчева, Лора Янчева, Яница Дончева, Екатерина
  Христова, Дороти Ботева, Магдалина Дамянова, Невена Младенова, Марина Стоянова, Мария Богданова, Силвия
  Кушева, Йоана Янчева, Ренета Тодорова, Микаела Николова.

 • Георги Глушков впечатлен от националите

  „В този формат на квалификациите няма програма минимум или максимум. Във всеки мач се играе за победа. За съжаление, в първия мач, въпреки че играхме 40 минути силно, не успяхме. Но съм много доволен от момчетата. За всички – и за нас, и за тях, всичко е ново. Не им се е случвало да се съберат за няколко дни и да се явят на мач. Ако имахме повече време за подготовка, можехме да спечелим и първия мач. Но това е минало. Вече мислим напред. Доволен съм, че показаха характер. В Исландия, въпреки че не играха по най-добрия начин, на който са способни, успяха да наложат волята си  и да победят. Доказаха, че трябва да се играе 40 минути, без секунда отпускане, дори - ако се налага и 45 минути. Само това е начинът“, коментира Глушков.

   Президентът на родния баскетбол не пропусна да похвали добрата организация на мача срещу Финландия в Ботевград, която бе похвалена и от специалните гости в лицето на президента на ФИБА Патрик Бауман и колегите му в световната централа Иванка Тотева и Коста Илиев. „Мачът в Ботевград показа, че сме отлични организатори. Прекрасно беше, че успяхме да понапълним залата. Жалко, че не успяхме да зарадваме вярната си публика с победа.  Искам специално да благодаря на нашите домакини от „Арена Ботевград“ и на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за страхотните условия за квалификацията. Всички се представиха отлично и показахме, че сме добри домакини. В града има страхотни условия за баскетбол. Единственото, което липсва, е хотел, който да отговаря на високите изисквания на ФИБА. Ако има такъв, градът може да стане домакин на много големи форуми. В Ботевград наистина има отлични условия, би трябвало да има и голям хотел, за да можем да домакинстваме на важни състезания в града“, каза още президентът на БФ "Баскетбол".

   
 • Таня Горанова откри "Христо Донков 2016"

  Седмица след чудесния международен баскетболен камп организиран от Владо Искров, който събра 220 млади баскетболисти в Габрово, в спортна зала „Орловец“ отново има баскетболни емоции. Започна VI турнир за Купа “Христо Донков”, организиран от Община Габрово, БК “Чардафон-Орловец”, Националната аматьорска лига по баскетбол и Българското баскетболно общество.

  Турнирът се провежда в памет на дългогодишния състезател, съдия и треньор Христо Донков - син на създателя на АЕК “Етър” Лазар Донков. Той прави два опита да възстанови мъжкия баскетбол в Габрово - през 1993 година и малко преди смъртта си, през лятото на 2009-та. БК “Чардафон-Орловец” бе възстановен и в негова памет, но със задачата да развива баскетбол на ниво подрастващи, в края на 2009-та, по идея на Иван Господинов, Пламен Минев и Иван Шумков.

  Това е шестото издание на надпреварата. За първи пък обаче турнирът е с международно участие. Гостуват отборите на „Радник“ Сурдулица от Сърбия и украинския „Сомик“ (Измаил). Останалите участници са миналогодишният носител на отличието „Чавдар“ - Троян, варненският „Шоутайм“ - шампион на нокаут турнира на Българско баскетболно общество, който се състоя преди десетина дни в Габрово, представителният тим на една от най-доказаните баскетболни школи в България - „Буба баскет“ и местният „Чардафон-Орловец“.

  Ще припомним, че преди „Чавдар“ носители на Купата на Община Габрово бяха „Черно море Порт Варна“ през 2012-та и воденият от Тити Папазов „Левски“ през 2013-та. През същата година отличието „Христо Донков“ бе отделно и бе спечелено от пловдивския „Академик“. По предложение на бившия състезател на „Чардафон-Орловец“ Цоньо Ботев тази година турнирът се провежда в дните на честването на Съединението на България, в чието осъществяване решаваща е била ролята на патрона на клуба - Продан Тишков - Чардафон.

  Гости на турнира са Валентин Поляков – заслужил треньор на Украйна, Григорий Корчагин – водач на групата на „Сомик“ и президент на баскетболната федерация на град Исмаил. На официалното откриване присъстваха също Николай Пенов – главен експерт „Физическо възпитание и спорт“ в Община Габрово, Таня Горанова – експерт „Спорт“ в РИО – Габрово, Марин Механджиев – президент на НАЛБ и съпругата на Христо Донков – д-р Снежина Ангелова.