Важен е пътят не целта!

Теодор Кабакчиев е Спортист на Габрово за 2020-та

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Antonio-Stankov-27-04-2020.jpg
Антонио Станков е №1 сред треньорите, „Янтра“ е отборът на годината

 

Световният шампион по Супер Ендуро Теодор Кабакчиев е спортист на годината в Габрово. Първият български състезател триумфирал една от дисциплините на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) напълно заслужено беше удостоен с престижното отличие на церемония, която се състоя вчера вечерта в Ритуалната зала на Община Габрово и беше излъчвана директно във Фесбук и You tube. Теодор, който за втора поредна година ще посрещне коледните и новогодишни празници тренирайки в Испания, се включи с видеообръщение към всички, в което каза: „Благодаря за наградата! Искаше ми се да бъда сред вас, но истината е, че моторът ми не ме му пусна. Иска да тренираме, въпреки че са празници. Много е целеустремен. Надявам се моят успех да бъде един добър пример за децата. Смятам, че спортът възпитава както физиката, така и душата. Прави ги устойчиви и непоклатими, независимо от обстоятелствата. Призовавам младежите да прекарват повече време в спорт в реалния свят и по-малко във виртуалния. И знайте, не е важно откъде си тръгнал – Дряново, Габрово, Севлиево…, няма никакво значение. Важно е да имаш цел, която да преследваш и да не ограничаваш мечтите си. Весели празници на всички, бъдете здрави“, сподели Тедо от Барселона. Той беше подготвил и специален подарък за кмета на община Габрово – фланелката, с която се състезава на шампионата на планетата и с която триумфира на световния връх. Тя беше връчена на Таня Христова от неговия баща Смилен Кабакчиев. За първото си място в анкетата Спортист на Габрово`2020 и негово трето след триумфите през 2015-та и 2018-та, Теодор получи парична премия от Община Габрово в размер на 1000 лева.

 

Призовата тройка в класацията на най-изявените габровски спортисти за годината попълниха също добре познати лица. Втората позиция, гарнирана с премия от 700 лева, беше за лекоатлетът Християн Стоянов. Световният шампион на 1500 метра за хора с физически увреждания продължи да се готви активно за Олимпийските игри и изпраща 2020-та като двукратен национален шампион. Той беше безапелационен на родната сцена и спечели по категоричен начин титлите от първенствата на закрито и открито в традиционната си дисциплина. Наградата за третото място - премия от 500 лева, взе състезателката на клуб „Надежда“ Валерия Лозанова. Тя стана победител в първата световна купа по киокушин без категории при девойките на възраст от 18 до 21 години на Световния киокушин съюз (KWU). На същото състезание, проведено в Камчия, Лозанова спечели и отличията за „Най-висок боен дух“ и „Най-техничен боец“ при дамите.

 

Четвърто място в класацията зае водещият състезател на КК „Янтра-Исполин“ - Мартин Маринов. През 2020-та той участва на Световно първенство по крос кънтри при младежите в Леоганг (Австрия) и спечели Обиколката на Албания при юношите старша възраст. Той получи паричен бонус от 300 лева. 200 лева за петото място в анкетата взе националната състезателка по скокове на батут Христина Пенева, която стана двукратен държавен шампион в дисциплините батут-индивидуално и батут – синхрон.

 

Десятката на най-добрите за 2020-та допълниха националните шампиони по рали спринт в клас НС3 Пламен и Габриела Георгиеви и записалият великолепно представяне в румънския шампионат Стефан Стоев, поделили си шестата позиция; шампионката на 3000 стипълчейз при девойките до 20 години и вицешампион при жените Маргарита Радева от АК „Орловец 93“; трикратната медалистка от държавния личен шампионат по бадминтон за младежи до 19 години Паола Пенкова от СКГ „Бадминтон“; хандбалистите Мари Томова от ХК „Бъки“ и Пламен Иванов от ХК „Чардафон“, разделили деветата позиция и лидерът на мъжкия отбор на „Чардафон“, участник в баскетболната „А“ група - Димитър Тодоров.

 

Призът за треньор на годината с парична премия от 1000 лева заслужи вдъхновяващият млад наставник на ОБК „Чардафон“, незаменим в мъжкото направление на клуба, Антонио Станков. През 2020-та той изведе юношеският отбор на „Чардафон“ до бронзовите медали в първа дивизия и беше основния двигател на идеята габровският клуб да участва с три отбора в мъжките „А“ и „Б“ група, при това изцяло със собствени кадри.

 

Признанието за отбор на 2020-та в Габрово получи мъжкият тим на ОФК „Янтра“, който след 12 годишна пауза се завърна сред професионалистите и отново накара любителите на футболната игра в града да се вълнуват. Паричната премия в размер на 1500 лева от името на тима получи водещият реализатор на отбора до момента с 6 точни попадения във Втора лига - Християн Кожухаров.

 

Общо 40 спортисти от 17 вида спорт се състезаваха за вписване в престижната десетка на 2020-та. Решението кои от тях заслужават място в топ 10 взе постоянната комисия за младежта и спорта към Общински съвет, а Община Габрово тази година предостави награден фонд в размер на 5900 лв. Няколко часа преди самата церемония кметът Таня Христова прие и отличи с грамоти и останалите състезатели с призови класирания от международни и държавни първенства, номинирани от спортните клубове за Десятката на 2020-та - Валерия Гърневска, Иво Найденов, Михаела Цонева (тенис на корт), Симона Тинчева, Симона Петрова, Радина Петрова, Мина Пенчева (бадминтон), Петьо Стефанов (вдигане на тежести), Петър Данаилов (джудо), Ева Петкова – (лека атлетика), Калоян Събев (спортна стрелба), Виктор Меразов, Моника Стоянова (карате киокушин), Мартин Пенчев, Косара Ботева, Борис Карабойков, Анна-Марея Игнатова, Цвета Комитска, Никол Иванова (ориентиране), Аделина Ангелова, Михаел Митев (скокове на батут), Александра Филчева, Никол Начева, Кристофор Филчев, Валентин Петров, Йордан Йорданов, Александър Ангелов, Ивона Иванова (таекуон-до), Мартин Милев, Пламена Драголова (кик-бокс и савате).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към началото